ilyen a norvég tavasz?

Akkor szeretem... 

Itt a húsvéti ünnepek, szünet már csütörtökön megkezdődött, sőt a sulikban múlt héten nem volt már tanítás, óvoda pedig hétfőn, kedden (dolgoztam is, naná), szerdán pedig délig. És tökéletesen alakult az időjárás. Csütörtök óta felhőtlen ég 13-19 fok fokozatosan emelkedően. Persze szél azért van-volt, de tényleg tökéletes időjárás okozott örömet. Elképesztő mennyiségű autó ment (jobban mondva mehetett) fel a hegyekbe, mert vasárnap és hétfőn lényegében folyamatos volt a forgalom visszafelé. Jól megfigyelhető ezen is az életszínvonal. Kis autó elvétve, csak kombik vagy SUV-ok (BMW, Audi Volvo szentháromság). Természetesen sílécekkel, rogyásig rakva cuccokkal, és jópáran húztak maguk után motorosszánt is. 

Mi nem mentünk fel a hegyekbe, hiába a jóidő azért ott fenn csak 4-5 fok lehetett maximum, hanem itt az erdőkört tettük meg (fel a tóig, illetve 100m-es szintkülönbséggel), volt hogy napi kétszer is majdnem. Egy kör 5-6km, 6-8 órákat voltunk kint (alig voltunk a házban, ahova megjött pár IKEA-s bútorunk végre), és élveztük a zavartalan napsütést. Nekem is lett pápaszemem (napszemüveg napsütés kombo), de a hegyekből jött, és a Thai kajáldánál ill. a Mix-nél megállt síelők brutális pápaszemet viseltek magukon. A vakító hó ugye.

Aztán tegnap Ulvikbe mentünk sétálni, tök jó volt, illetve felfedeztünk egy utat, Ulvik-Granvin (Espelandon keresztül), ami átmászik a hegyen, bár csak 18 km, ezer kanyar, hegyi tó, ami még jeges. Gyönyörű Norvégia, ez az igazság, bárhova megy az emberfia. Oda is visszamegyek majd bringázni, vannak ezzel kapcsolatban ötleteim, amúgy bringát már rendeltünk, remélem hamarosan megjön.

Készült sok-sok kép, párat megmutatok közülük. Ja majdnem nem lett ebből semmi, mert fotóapparátust jól "szétberháltam", aztán kellett neki egy kis házi tuning. De működik. 

Majd érdemes akit érdekel visszanézni az amcsiverdás bejegyzésre is, mert természetesen belefutottam pár érdekességbe. Naná, jóidő!!!

Húsvét pedig, nem ünnepeltük, ünnep része engem nem izgat. Norvégokat pedig... vegyes... inkább a szabadság és a síelés, mint az ünnep, bár a zászlókat több helyen kirakták, persze ezt amúgy is szívesen teszik, megértem.

 mutattam már? itt ilyenek a macskák
 ez még kedden volt
Ez pedig pénteken, már a szünetben. Csak ezen a napon volt némi felhő az égen, de ekkor volt a legszebb, csodás formákat játszott, fotók(im) nem tudják visszaadni, de ilyenkor a legszebb a táj, ilyet szeretnék mindig!!!















 beindult a szezon, rengeteg a lakóautó és a lakókocsi



Barnabás nagyon élvezte az elmúlt napokat, nem akart bent lenni a lakásban, mondjuk estére ki is "ütötte" magát.





 Ez az út teszi egy 5 km-es kört az erdőben, érintve a tavat (Eidfjordvatnet), és felmegy a felső "placcra" (100m), ahol pár tanya és hétvégi ház található. Helyiek erre futnak leginkább.









 ...itt apró kavicsos part van, jókat lehet majd itt napozni nyáron, csak a fürdés lesz kérdéses a nem hiszem hogy túl meleg tóban, pedig nagyon tiszta, és vagy 50m-ig sekély is









 van egy őzcsalád a felső részen, senki nem zavarja őket, és mivel nem hegyikecskék, így a hegyek csapdájából, csak a főútvonalon tudnák elhagyni ezt a jó kis helyet...
 itt a felső részen leginkább állatgazdálkodás "folyik", terület van hozzá







 a kör végén pedig a fjordhoz érünk, a panorámás házikókhoz


Eidfjord "tetején", cirka 100m




 ez a picike ház nagy kedvenc











 








 gyerekek által készített húsvéti tojások a fákon
A már többször fotózott strand. A kövek már most jó melegek voltak, itt lehet fetrengeni...















Nagyon szép látvány az éledő fák nap által történő "átvilágítása". Itt még csak így néznek ki a fák, alig bújtak elő a levelek, odahaza talán már megérett a cseresznye is...

ugye-ugye







szerintem passzoló színek
 A fentiben dolgozik Carmen, el fogják bontani, és új épül helyette, valamikor...


az elengedhetetlen zászló...



ezerarcú Barnaby



a lovak erre nem különösen szépek, és picik is
itt már Ulvikben

itt a kikötőben végre láttam lazacot természetes környezetében, nem filézve






 találtam egy régi reklámfotót...




 olyan 700m-nél van a hóhatár kb. mostanság, de már erősen olvad








 aranyos

 ilyen jóidő volt...
...és volt aki megpróbálkozott a fürdéssel, messze nem jutott

"párszáz" méterrel ulvik felett 


ezen az úton hatalmas élmény lehet feltekerni, egyszer kipróbálom
 Ez az út Ulvikot köti össze Granvinnal, nem a fjord mentén, hanem a hegyeken át. Kb. 20km rengeteg kanyar, erdőkön és tavakon "keresztül". Még némi hóval, és jeges vízzel...



Megjegyzések

  1. Egy rossz szavatok nem lehet a környezetetekről a környék természeti szépségeiről!
    Olyan helyen vagytok, ahová nagyon sokan csak álmukban jutnak el... vagy még ott sem, mert el sem tudják képzelni, hogy létezik ilyen tiszta, rendezett, élhető és gyönyörű hely.
    Abban a "kedvenc kis téglavörös házatokban" én is ellennék öreg napjaimban. :-D

    VálaszTörlés
  2. Nincs is. Bár azért az álmokhoz hozzá kell tenni, sajnos ritkán volt részünk eddig ilyen zavartalan időjárású hétben. Egy hete alig van felhő, viszont a szél így is elég erős időnként. Sose rosszabbat.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések