hol kezdjem?

Van sok-sok dolog amit el kellene meséljek. Úgy fogom csinálni, hogy folyamatosan bővítem a bejegyzést az újabb élményeimmel. Viszont hanyagolom a nyaralós (és még ott a sok-sok gépsárkány) bejegyzéseket (túl sok idő a képek feltöltése), amíg nem lesz több időm. Majd jelzem, ha érdemes újra visszatekinteni rá.

Lesz egy nagyon érdekes meglepetésem is, bár erre egy nagyon picit még várni kell. Én is kíváncsi vagyok amúgy, nem csak rajtam áll ennyit elárulhatok. 

Volt lehetőségünk magyarul társalogni az elmúlt időszakban többször is. Miért volt fontos ez? Furcsa érzés, főleg az, hogy nem kell az agynak járni túlságosan, egyből érteni mindent. 
Többször láttunk a nyár folyamán magyar rendszámos buszt Eidfjordban. Mígnem egyszer találtunk hozzá sofőröket is. Mivel én a gyerek után rohantam, Carmen beszélt velük. Persze, hogy nem kérdezett meg egy két érdekes kérdést, mindegy. A lényeg, hogy nem csak magyar buszok járnak erre. De mi a közös bennük? Leginkább a kínai vagy japán turisták. Én nem tudom megkülönböztetni őket. Egy biztos, hogy mindegyik nép női tagjai valami elképesztő divatot (káoszt) követnek. Tényleg bármit bármivel bárhogyan. Vicces. És persze a leghülyébb dolgokat is lefotózzák.
 A bohókás Japán/Kínai...

És a buszokról leszállva komoly ebédet tudnak rendezni. Leves meg minden. Pálcika, zabálás. Bírom nézni, ja és a férfiak tudnak erőteljesen parancsolni ha úgy tetszik. Más kultúra ez tény. 

Visszatérve a buszosokra. Nem tudtam meg hol laknak, azt viszont igen, hogy rengeteg busz rója ilyen formán Skandináviát. Kíváncsi lettem volna, hogy turistairodákkal vannak leszerződve, vagy mifene? 
Egy jellemző példa erre, hogy míg tavaly, vagy a szezon elején norvég buszok vitték az érkező hajók utasait kirándulásra, addig ezt most leginkább svéd buszok teszik. Olcsóbb nyilván, és gondolom így kerül magyar és egyéb buszokra a sok-sok ázsiai turista. 

Egy másik megfigyelésem, ha kimentem az utcára, és mondjuk nem tudtam milyen hajó jön, az emberekről egyből kiderült. Az Aida-k német felségjelzésű hajók. És már rájöttem, ha leginkább Jack Wolfskin vagy The North Face túraruhákba bújt emberkéket látok, akkor ezek Aida-sok. Rengeteg ázsiai van természetesen a hajókon. A fiatal ázsiai férfiak, ellentétben a nőkkel, nagyon macsósan próbálnak öltözni. Fogalmam sincs honnan származnak, de nem Japánok az tuti.

Vicces, de újra felvettünk stopposokat. Egy csajszi és egy srác Németországból. Beszélgetésünk valahogy oda jutott, hogy érdekességként felvetettük, hogy milyen érdekes, hogy a nem éppen macsónak titulálható norvég férfiak mind thai nőt vesznek el. Akik akár sokkal fiatalabbak is. Itt Eidfjordban is van rá több példa, mondom, 1000 fő alatti falu ez. Ezt most nem bármiféle rosszindulatból mondom, vagy mert kell hogy számítson, pusztán érdekesség. Erre mit hallunk a fiataloktól? Hogy Németországban dettó ez a helyzet. Nem hiába megy a sok nyugati turista Thaiföldre ezek szerint... vagy csak...
http://velvet.hu/szex/2014/08/16/ilyen_egy_szopo_szalon_bangkokban/

Ma (szombat) eseménydús napunk volt úgy, hogy nem csináltunk semmit a szokásos faluban sétáláson kívül. De volt Voss-Geilo amatőr bicikliverseny, egy kisebb hajó, készült pár kép is természetesen.
Ami vicces volt, hogy a verseny első fele száguldozott (tényleg jó tempóban mentek át rajtunk), talán ők félprofik voltak, a hátsó rész azért már "lazábbra" vette. Volt itt egy étkezési pont nálunk, érdekes volt látni, hogy egy verseny során szépen megállnak kicsit kajálni... amúgy mindenféle korosztály képviselte magát. Egyszer talán majd én is. Egyébként ritkán "cajgázok", majd... de kellett az energia, mert 0-ról mentek 1200 méter fölé 40km-es távon, és Geilo meg ugye 90km ide.


 a verseny harmadánál, érdekes nem???
 ja, és több mint 2000 induló volt, tisztességes...
tour de france-on ilyen miért nincs?

Aztán egy másik mai érdekesség. Kis gyakorlás télire? Formában tartása a "dögöknek"? Jópofa...


Nem ide kellene hogy kívánkozzon, hanem az autós bejegyzéshez, de kicsit autós téma is legyen. Elképesztő mértékű az elektromos autók száma idefent, és itt van is értelme (persze amúgy is), merthogy ugye teljesen "zöld" az áram. Nissan Leaf (csúnya, de gondolom nem oly drága), BMW i3, ha Bergenben járunk nincs olyan hogy ne találkozzunk párral (pedig épphogy forgalmazzák) és Tesla. Na az nem oly olcsó 1.000.000kr, de nagyon elfogadnék egyet. Itt nálunk is van egy, és lesz másik is, Carmen kollégája (barátnője) is vesz egyet, de csak jövőre fog megérkezni, nem győzi a gyár. Amúgy van nálunk már egy E Golf is és legalább 3 Leaf, de lehet több. És a mi kommunánk csak 954 fős (legújabb adat)
Bergenben járva, parkolóházakban, üzleteknél külön parkolóhelyük van, ahol tudnak tölteni, legtöbb helyen ingyen. Mondanom sem kell, nem elég a parkolóhely számukra. És hogy miért jó? Ingyen tankolás rengeteg helyen, nem kell fizetni a parkolásért (ami nem olcsó), a fizetős kapuknál sem, sőt használhatják a buszsávot is, bár ezt úgy tudom megszüntetik, mert annyi van már, hogy akadályozzák a buszokat. A többi kedvezmény megvonásán is gondolkodnak (nem hinném hogy bekövetkezne, maximum a fizetős kapuknál kell fizetni nekik is), de ez nem tudom mennyire komoly.

 Nem túl jó fényviszonyok, és egy odahaza nem szokványos (máshol sem feltétlen), itt viszont mindennapos Tesla, ami mégis különleges. Fólia, semmi króm (nem szeretem a krómot, sokkal szebb nélküle a Tesla is) és egy 22-es csodás felni. Hibátlan, ilyet se látok többet. Több kép majd a verdás rovatban. A háttérben egy Leaf, amit direkte nem fogok fotózni, mert kiég a monitor. Egyébként hajlanék arra is, csak legyen mellette valami, ha már nem bírom. Ja furcsa, de a Leaf-nek van egy K.I.T.T féle hangja (ilyen elektromos surrogás magas hangon vagy mi), de a Teslanak semmi.
Ja igen, ezek a képek nem is ma készültek, hanem tegnap délután, asszem rövid az agam.

És akkor jött egy ellenpontja is a szürkeségnek, esőnek. Mondd, te kit választanál?

 Costa Mediterranea és egy Testarossa. Volt már ilyen párosítás valaha is valahol? Csak az a kár, hogy nem tudtam lefotózni emberek, és a Berlingo nélkül, nem kellenek a képre... több szintén a verdásban, valamikor

És a mai csúcspont, mert szeretem meglátni a "furcsát" (ebben az esetben mondhatjuk hogy a szépet), egy pecázás története. Mert mint kiderült a pecázó hölgyike is csak az autó töltése idejére (Carmen látta őket a töltőnél) ragadott pecabotot, így kicsit kapcsolódik az elektromos autókhoz. És pont ezen gondolkodtam már többször. Mert lehet, hogy esetenként meg kell állni tölteni (Tesla állítólag 400km-t is kibír egy full töltéssel egyébként), de cserébe lehet csinálni tök jó dolgokat abban a fél órában. Úgy is van mit nézni (a Norvégok is állandóan fotóznak, ha ritkán járnak egy helyen, vagy még soha), vagy a megspórolt benzinpénzt szépen el lehet költeni másra (ebéd, bármi), vagy pecázni... a fjordban ingyenes... és átöltözni sem kell (ebben az esetben azért azt is megnéztem volna...).



 igazi pecaruha... sajnos nem fogott (meg) semmit

 Ő pedig (tesó) Svédországból, félig zölden, egy hybrid Honda Insight-tal. Ő sem fogott semmit.

Egy újabb beszámoló Norvégiáról, jó hely ez...
http://www.origo.hu/utazas/europa/20140818-vilagorokseg-vadaszat-norvegiaban.html?utm_source=origo-nyito&utm_medium=sec-3&utm_campaign=sec

Folytatnám...
Tegnap, tegnap? Várj csak, nem, tegnapelőtt volt egy érdekes hajó mifelénk. Kicsit megkevert, mert a képen is látszik majd, én azt hittem ausztrál a hajó (természetesen nem vagyok tisztában az összes ausztrál várossal), de... pedig rákeresve, azért a zászlót jobban megfigyelve tényleg nem ausztrál. Ki tudja milyen zászló? Nem segítek, megfejtéseket várom. A jutalom, a büszke tudat.




az első megfejtés után, mesélek még...
 így azért majdnem ausztrál, nem?



Közben pedig, a ritkaságszámba menő majdnem tökéletes víztükör




Aztán pedig... tegnapi napon történt vala, hogy a szezon utolsó Aida hajója volt itt nálunk, a legkisebb, a Stella. És Barnabás döntéséből kifolyólag a strandról figyeltük az elmenetelét. Ami azért volt érdekes, mert tett egy tiszteletforgást, és a szokásos búcsú 3 dudálás helyett ezt megtette kb. 6-szor, és jó hosszan. Videót nem tudok feltölteni, youtube-ra kellene felrakni és úgy... majd...





Elment...

És egy szomorú hír az Aida-val kapcsolatban. Itteni ismerősünk és az én tökéletes norvég tudásom szerint, jövőre a huszonvalahány hajójukból csak 8 fog jönni. Nagyon megdrágul a hajózás, állítólag a nemzetközileg megemelték a hajók kikötési tarifáját, a sok káros kibocsájtás miatt. Ennek még utána kell nézni, ha így van szomorú dolog lesz ez, nem rajtuk múlik azt gondolom. És úgy tudni, jövőre inkább a Karib-tenger körül kolbászolnak. Gondolom jobban el lehet adni a drága jegyet majd arrafelé. 

Egy kis helyi művészet. Parádés alkotás (az elkövetővel adós vagyok, megnézem majd), és hogy miért is? Látszólag egy nem rossz, kőből való kivésés vagy minek nevezzem. Aztán egyszer gondoltam lefényképezem. Na ott derültek ki a finomságok. Nem tudom, hogy ez szándékos volt e a művész részéről, vagy egyáltalán tudja-e, vagy valaki felfigyelt-e rá? Én naná hogy észrevettem... de jöjjön a tárgy maga...

 Ez egy szép nagy kőből van kivésve. Nem rossz ugye?
Tökéletes fény-árnyék játék. Miért? 

 Mindenhonnan "kiadja"


Azért mert... gondolom mindenki azt hiszi, hogy ez egy dombormű... de nem. Ez kérem szépen egy befelé arc, élőben természetesen egyértelmű, de így fényképezve, és az árnyék jóvoltából olyan, mintha dombormű lenne. És elárulom, ha az ember elkezdi nézni élőben, és úgy jól "belebandzsít", újra becsapódik az érzékszervünk, mert belelátni domborműként, nem mint valójában homorúként. 

ő az

Közben pedig történt egy szomorú esemény is. Az egyik hajó éppen indult volna, de valaki közben rosszul lett (még nem tudok pontos infókat, reméljük tényleg csak rosszul lett, bár...), kihívták a mentőhelikoptert is hozzá. Én már csak akkor érkeztem meg Barnusékhoz, mikor a hajó pont indult, sajnos a helikopterek (mert 2 is jött) még jó egy darabig maradtak. Bízom benne, több ilyen nem fog történni. 



Volt szerencsém látni élőben hidroplános le és felszállást is. Jópofa...




és így tovább

Horgászás. Na nem én, bár kellene igencsak. Tehát az Eio nevű folyónkon talán 2 hónapot ha lehet pecázni. Most van az ideje. Volt szerencsém kicsit (tényleg csak kicsit, Barnabást ez sem érdekelte) meglesni a legyező horgászás tudományát. Igen, ez az, ez horgászás. Bár valakinek (sokaknak) a peca melletti heverészés sörözés az, nem mintha rossz lenne, de ez lehet a PECÁZÁS szerintem. Meg kell küzdeni a halért. Ezért látok itt a boltban is többfajta műlegyet, mert van hol és miért.

Láttam is fogást tőlük, bár azt éppen visszadobták (ránézésre egy pisztráng volt), mert másra mentek gondolom. És igen, mert mikor szedelőzködtek, előkerült a zsákmány is, egy minimum fél méteres lazac (mi más lehetett volna?) formájában. Az a hihetetlen, hogy elég gyors folyású a folyó, kristálytiszta (napsütésben minden látszik), de a hídon átmenve elvétve látok csak halat, az is pisztráng féle lehet. Nagyobbat még nem láttam. Bár nehéz is észrevenni, a kövek sötétek, a hullám megtöri a fényt... a lényeg, van esély normális halra. Egyébként itt pecázni az már nem ingyenes. 


Mutatok pár képet. Velünk szemben van a festeni valóm, két ház az (tulajdonképpen készen vagyok velük, csak az ablakok egy része van vissza), és a héten mivel nem kellett mennem az óvodába, és szép idő volt tudtam csinálni. Létráról készült képek, ezt látja a tulaj a hálószoba ablakából. 
Jó meló. Jó is lenne ilyen szabadúszónak lenni, egy kis hasonló valami, némi óvoda, aztán még ha mondjuk az autószerelőnek is be kellene segíteni. Nem unnám meg egyiket sem, ami a legfőbb bajom általában. És mondjuk lerakni egy buszvizsgát, és néha róni itt a fjord környéki utakat (erről jut eszembe). Festés közben (mivel csak csinálni kell) lehet nagyokat filózni, óvodában nem annyira, ellenben tűréshatár próbának tökéletes, meg a gyerekek tünemények, az autószerelés pedig csak a szakmám elvileg. És ott van a sok-sok vaddisznó autója a főnöknek.



Carmen itt dolgozik. Ezt fogják ledózerólni, mert új épül helyette, hamarosan. Én nem bántanám egyébként.

Erről jut eszembe... Itt aztán mindent vezetnek a nők. Trakesz, busz, kamion...és taxi...
Bergenben már többször voltunk (jön majd pár kép, mert végre láttuk a hansa világörökség városrészt is), és meg kell mondjam, nem kevés taxis női sofőr van. a kedvencem viszont (nem akartam lefotózni, az milyen már), amikor a reptér transzferes buszt, lassan egy nyugdíjas kor felé közeledő hölgy vezeti, és az utasokra várva, elővéve a hozzávalókat nekiáll kötni. Azt hittem nem jól látok. Kötésről jut eszembe. Ezek itt mindenhol képesek kötni. És nem mondjuk, hogy nem készülnek fel a télre időben, még Kristiansandban a badelandban is volt olyan fiatalabb anyuka, aki a napágyban éppen kötögetett míg a gyerkőcök fürödtek. Eszméletlen...







Megjegyzések

  1. tomtom7025.8.14

    Hali !

    Nalunk is nagy divat a mindenhonnan feleseg filippino,malajziai etc.
    En ugy hallottam,hogy miutan elhozzak a lanyt havonta kap egy kisebb osszeget a csaladja.
    Hat az autok azokat nagyon kamalom en is,minden evben van nem messze tolunk az americar camping, egy liter konnyet hagyok ott szenzacios,amugy hetvegente itt is mindenfele veteran es amerikai izomautokkal furikaznak.Jo kis hobby remelem egyszer nekem is lesz valami.
    Az utcank vegen van egy 1952-es ford galaxy gyonyoru allapotban nem lehet megunni.
    A TESLA nalunk is nepszeru ,de ugy hallottam,hogy a jovoben lesznek nalunk (gondolom ha tobb e auto lesz) komplett akku csere a benzinkutakon kb 3 perc es mehetsz.
    Amugy gyonyoru helyen laktok , foleg a hegyek sieles azert eleg irigy vagyok(azthiszem Dania legmagasabb pontja 150m) itt ho se nagyon van.
    Na minden jot es a nap susson le ratok sokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt nem tudom mi a módja a "lánykérésnek", mindenesetre az ottani nőknek ez egy kitörési lehetőség ezek szerint. Egyébként jó fejek, a norvég kurzuson (mikor még volt időm menni) leginkább velük voltam. Egyikük nagy pecás, ja és láttam a fb-on, hogy igencsak ért a konyhamesterséghez is. Elgondolkodtató, és ha még a hírüket sem cáfolják meg... vagyis ügyesek...
      Viccet félretéve. Akkor ez az amcsiverda imádat ilyen Észak-európai hobby, talán mert megvan rá a lóvé. Egyszer nekünk is lesz valami, ki nem állhatnám magam ha nem így lenne. Mondjuk idővel egy elektromos autó kompenzálásaként. Autószerelőnek is van pár amcsi vasa, eldolgozgatnék nála, hátha néha beleülhetnék valamelyikbe. Majd...

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések