jó hely



Éppen azon gondolkodtam, hogy osztanám az észt, erre tessék:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/nem_hiszed_el_ebben_az_orszagban_mindenki_uszik_a_penzben.5.257953.html

Van egy ország Európában, ahol a költségvetés az elmúlt tíz évben átlagosan a GDP 11,3 százalékának megfelelő többletet produkált. Norvégia elsősorban az olajból gazdagodott meg, most a nemzeti össztermék közel 300 százalékának megfelelő vagyona van, ami majdnem 180 ezer dollárt (mintegy 47 millió forintot) jelent minden állampolgárra.






A határátkelőt olvasva és ezen posztra bukkanva
(http://hataratkelo.blog.hu/2017/07/15/szex_a_sivatagban#more12662321) is kikívánkozott már belőlem az észosztás kényszere. Ugyanis olvastam benne olyan érdekességeket, ami valamilyen szinten a Norvégiában tapasztaltakkal is mutat hasonlóságot. 

Én, aki tök nem ért a gazdasághoz, elkezdtem unortodox gondolatokat megfogalmazni magamban, aztán tessék, most meg le is írom. Gondolkodni csak szabad, még nekem is, nem?

Annyit még csak kis kerülő gyanánt, hogy pont a vadkempingezős poszt után írom ezen sorokat, és nem kicsi a kontraszt a két "világ" között. Nem kérdés melyik vonzó a számomra.
Nem is értem ki vágyik oda, írtam már, hogy a nyugati fejlett világ utazóinak így kellene értékrendet mutatni az ilyen pökhendi és felfújt, a jogokat sárba tipró, semmiféle értéket lényegében képviselni nem tudó országok irányába. Egyszerűen nem kellene oda utazni.

De ez most mindegy is, szép álom, mint hogy ne szemeteljünk ne... hosszú a lista az egész apró dolgoktól a hatalmasokig. De a pénz az úr.


Szóval azon akadtam meg az íráson, hogy az állampolgárok lényegében az állami szférában dolgoznak egytől-egyig. Mert jól fizet, a kulimunkát végezze a soha állampolgárságot nem kapó szemükben szenny (mert az, ahogy bánnak velük, az érdekeik szerint beengedett pénz nem számít) külföldi.

Hogy hogy jön ez mind Norvégiához? Mondjuk az olaj által, mondjuk az által, hogy Norvég állampolgárnak sem rossz éppen lenni (jelentős a szociális védelem az állam részéről), viszont legalább ennyi kölünbözőség is van. Mondjuk ahogy a küföldiekkel bánnak, ahogy az emberi jogokkal bánnak. De most nem erre akarok kitérni.


Hanem az erős (jó pénzügyi állapot) állam hogyan befolyásolja a piaci szabályokat, a piac működését. Mert ahogyan Dubaiban túlfizetik az állami apparátust (mert megtehetik), úgy a norvég is jól megfizeti a közszférában dolgozókat. 

Nem túlfizetik, hanem jól megfizetik, és ez így van jól. Ugyanis nem az történik, hogy nem akar senki mondjuk ápolónő lenni (hiányszakma egyébként), hanem olyan bért ad, ami a versenyszféra béreivel teljesen egálban van. Ugye tudjuk mi a helyzet ezen a téren mondjuk Magyarországon. Sőt nem hogy egálban van, de ha valaki bekerül az állami alkalmazásba, nyugodtan hátradőlhet. Jó, kivétel az olajipar, bár az talán csak félig-meddig állami igazgatású. 

Hátradőlhet, mert élete végéig biztosítva a munkája (persze ha nem csinál hülyeséget), normálisan megfizetve, azért, mert az állam megengedheti magának. Nem itt jön a képbe az olajvagyon? Nem úgy történt, hogy az olajpénzek árán az közszféra egyre csak jobb bért kapott, egyre inkább akartak belekerülni a munkavállalók, így pedig egyre jobban hiány lett más területeken, ahol szintén emelni kellett a béreket, hogy legyen munkavállaló? Így ha nem is közvetve, de az állam felhajtotta a béreket, az más kérdés, hogy a beáramló bevándorlók (mivel kevesebbért is hajlandóak dolgozni) meg éppen ez ellen hatnak. Itt viszont ezért erősebb állami kontrol kellene, még itt is. És nem azt mondani, hogy az olcsó külföldi elveszi a munkát, mert nem kellene hagyni, hogy a munkáltató olcsóbban alkalmazza, és akkor nincs kérdés. Persze van, mert természetesen a legnagyobb hangú ilyenek pont nem akarnak dolgozni, ez nekik egyébként jó állapot, de ez megint más kérdés.

Egyszerű, de így van azért szerintem a fejlett nyugaton nagyjából mindenhol, tehát alsóbb szinteken, értem, hogy teljesen átalgos emberként, munkavállalóként az állami fizetések nem térnek el a versenyszféra béreitől. Persze magasabb képzettségnél, menő multivállalatoknál már más a helyzet, de egyszerű ember szintjén nem. Szerintem így lehet kicsit hatni a piaci folyamatokra.

Lássuk mire gondolok. Magyarország. Példához visszatérve, ápolónői bérek. Nem olyan régen volt a hírekben, hogy átmennek az ápolónők az IKEA-ba, vagy más multihoz, mert már belefáradtak a helyzetükbe. 
Mi lenne, ha normális, akár a piaci megfelelő feletti béreket kapnának? Talán nem mennének el, nem lenne hiányszakma, sőt, fiatatlok szeretnének ápolónők lenni, mert látják a megbecsülést mind anyagilag, mind erkölcsileg. Jó fizu, több költeni való, és így visszaáramlik a piacra is. Jó, de hogyan lehet ezt megtenni? Egyszerűen. Mert nem emelik a minimálbért, hogy jöjjön a multi, vagy arasson a magyar vállalkozó (vicc mindkettő), de ha az állami alkalmazott olyan fizut kap, hohy vonzó legyen, akkor elszívja a munkaerőt más területekről is, így kénytelen a "más terület" bért emelni. Hoppá, talán kötelező minimálbér, vagy "csúnya", a munkáltatókra nézve (szegények) káros szabályok így kikerülve. Persze ez hosszú folyamat, de már rég el kellett volna kezdeni.

Miből? Hát mondjuk ha csak a mostot nézzük, akkor a stadionokból is jutott volna egy pici, de ezer egyéb sok ilyen kis apróságból. Például a Tehetséges M. Lőrinc, aki éppen lassan a fél ország ura, mutat példát oly módon (ha már az adófizetők pénzén lett aki), hogy a piaci átlag fölött (akár jóval) fizeti az alkalmazottait? (Annyi csak a baj, ha így is van, más nem nagyon jut munkához mellette.) 
Igenis lenne mód (hiszen azt halljuk, most milyen jól megy az országnak), hogy az állami bérekkel (nem a vezetői és miniszteri) befolyásolják a piaci béreket. Ebben ráadásul most segítségre leltek a sok kivándorló által, hiszen pont a BKV fizetne igencsak jó bért a buszsofőröknek, hiszen hiány lett azon a területen is. Tehát ott még kényszerítve is vannak, de ilyen az ápolónői szakma is már, de lassan minden terület. Itt az alkalom, miért nem megy?

Talán mert sokkal több kell még a zsebekbe, hogy teli legyenek? Ha így nézzük, azok sohasem fognak megtelni, a magyar (nem csak a magyar) politikusi zsebek soha sem telnek meg (oldaltól függetlenül). 

Na én sem találtam fel a spanyol viaszt, de az látszik, hogy állami adóssági ide vagy oda, leginkább csak az akaraton múlik, a mindnekori vezetői akaraton. Hiszen jött jelentős EU-s pénz, eltűnt a magánnyugdíj vagyon, szárnyal az ország, pénz tehát van. Miért nem megy oda, ahol hosszabb távon változtathatna a viszonyokon?

A sok értelmetlen látványberuházás helyett még az is jobb lett volna, ha csak a közalkalmazottak között szétosztja, mert abból áramlott volna vissza a gazdaságba legalább, nem csak pár ember számlája hízott volna. De ez a cél, nem?



Egy szó, mint száz, mi magyarok (is) hülyék vagyunk, hogy hagyjuk mindezt. De a politika mindig is a leggyengébb pontunk volt (látszik a történelmünkből), csak sajnos egyre inkább visszafordíthatatlanok a folyamtok, egyre nagyobb lesz a lemaradás. Rossz ezt kintről látni. 

Lehet mondani, hogy okés a norvég olajjal könnyű, de nézzük már meg a fejlett országokat, hogyan van arrafelé, nem hiszem, hogy a közalkalmazottknak a legrosszabb a helyzetük. Egy apró lépés...



De lehet tök hülye vagyok, ne fizessenek jobb béreket, legyen működésképtelen az egészségügy, aztán minden állami apparátus is, ahelyett, hogy vonzóvá tegyék ezen szakmákat. Mennyi közmilliárd már ez...







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések