híradó X


Folytatnám a nem olyan régen elkezdett bejegyzés sorozatot, mizu idefent? Szerintem fontos és érdekes a hírek olvasása, mert csak így lehet építeni a saját vélemények alapjait, valamint a legegyszerűbb módja annak, vajon egy adott társadalmat mi foglalkoztatja igazán, milyen az értékrendszerük, mi történik egyáltalán. Még a helyi búlvárba sem árt olykor beleolvasni és szörnyűlködni, hiszen ez is része a társadalomnak.
Arról nem is beszélve, hogy egyéb érdekes cikkek, sorsok is felbukkanak, és kiköltözve lehet összehasonlítani az ittet és ottat. Mely világhírek szerepelnek itt és ott.
Maradok a két ingyenes norvég oldalnál, a közmédiánál (nrk.no) - ahol nagyon nívós cikkek, látványilag is vannak - valamint a fő kereskedelmi TV internetes (tv2.no) oldalánál. A fizetős újságok/internetes oldalak hírei kimaradnak, na nem azért mert nem lenne kedvem hozzá, de arra már tényleg nincs időm.

Rengeteg pótolni való gyűlt össze, így nem lesz mindegyik friss és aktuális, viszont számomra valamiért érdekesek, mert valamit elmondanak Norvégiáról, vagy a norvégok világképéről. Esetleg olyan világhír amivel nem találkoztam magyarországi (index.hu) oldalon.

A legnagyobb különbség egyből a közmédia. Itt lehet hinni amikről írnak, és láss csodát kritikusak is tudnak lenni a kormányzattal.

De jöjjenek a hírek, nagyon rövid ismertetővel, hogy mi is a cikk tárgya.


alacsony születési ráta
Itt sem születik elég gyerek, 2017-ben 1,62 volt csak a születési ráta. 50 éve 80%-a az első gyerekeknek 25 év alatti anyától voltak. Most ez csak 20%. Vicc de valamely kutatás szerint a 2009 utáni gazdasági instabilitás miatt is. Norvégiáról beszélünk, érdekes...
Érdekes, mert arról is szól a cikk, hogy a háború utáni egyre jobb és jobb iskolázottság okán is egyre kevesebb lett a gyerek (ez ugye mondhatjuk, hogy a nyugati világ trendje), de már a bevádorlóknál is megfigyelhető ez a jelenség, így már a bevándorlók magasabb szülési hajlandóságára sem támaszkodhatnak.
Bizonyos vélemények nagyobb pénzügyi támogatást kívánnak, mások szerint ezt nem lehet biztosan követni oda megy-e ahova kell, inkább legyen ingyenes az óvoda, mert itt nem ingyenes.
Egy a lényeg szerintem, egyre több nyugati ember szabadabban akar élni, nem biztos, hogy ebbe már három gyerek belefér. Én osztom. És mi van akkor, ha kihalunk?

születés folytatva
Természetesen a miniszterelnökasszony is reagált. De még néhány érdekesség és kutatás a cikkből. Vajon jó lenne-e a földnek ha több norvég lenne. Ugyanis valamely kutatás szerint ha mindenki norvégként élne a földön, már áprilisra elfogynának a földi javak. Vagyis a norvégok nagyon felélik és kihazsnálják a földet. Ugye itt kevés a termőföld stb...
Másik kutatás szerint a kevesebb gyerek jobban csökkentené a klímakatasztrófát mint az autók kordában tartásának eredményei.
Persze jönnek az érvek, hogy lesz nyugdíj stb. mert a kormány ezért nem akarja megemelni az olajból beszedett összeg százalékos felhasználását.
Most 4% a 80év feletiek aránya, 2060-ra ez 10% fölé fog menni.
És még egyéb érvek, hogy több idős, több gondozási ráfordítást igényel stb...

zátony
Ez az év eddig nem hajózásról szól. Volt a fregattbaleset, aztán a Spitzbergáknál akadt zátonyra egy halászhajó az ítéletidőben, jó sok üzemanyaggal, aztán lesz majd még más is...

sakk
A fiatal orosz sakkvilágbajnokkal való interjú. Utálja Putyint és a többi érdekesség. A sakk idefent népszerű és fontos, naná hogy Magnussen miatt is.

érdekes betegség
Szegény nőcinek olyan betegsége van, hogy a sugárzások az idegrendszerét kikezdik, vagy mifene.

ez hogy került ide?

a legújabb norvég hokis reménység

ez kacsa

téli közlekedés
Több ilyen hír van/volt/lesz. Lengyel turistabusz tömve, át a hegyeken nyári gumival Norvégiában. Nyári gumi, illetve a minta mélysége nem volt megfelelő a téli gumin, nem volt hólánc. 6.000kr bünti úgy, hogy a következő szervízig mehetett, ahol téli gumiznia kellett. Ha nem tette meg mégsem és újra elkapták volna, hát...

a norvég esőerdő
Nem, nincsenek csodák, nem történt semmi rendkívüli. Arról szól a cik, hogy Norvégia 2008 óta 8 milliárd koronát fizetett Brazíliának az esőerdő megmentéséért, erre az egyik legynagyobb pusztító a norsk hydro, akik bauxitot bányásznak az alumínium előállításához. 45%-os a tulajdonrésze a legnagyobb ilyen vállalatban a norsk hydronak. Szóval a norvég állam fizet, egy norvég cég meg pusztít. MEgkérdezték a cég vezetőjét, hogy is van ez. Minden szép és jó, hiszen nekik megvan a módszerük mit kell tenni, hogy minden a régi legye. Kivágják a fákat, at értékes termőföldet félrerakják, kibányásszák a bauxitot, majd vissza a termőföld és palántáznak. A baj csak az, hogy még nem tudni, működik-e ez a megoldás, lesz-e ebből újra esőerdő.



klímaváltozás
2018-ban 3,1 fokkal volt az árlag feletti a nyári átlag hőmérséklet. Az évszázad végére észak norvégiában 6 fokos melegedést várnak. Ki fog zöldülni és fásodni észak norvégia.

mobiltiltás
Az általános sulikban tiltott lett a mobil az órákon (jogosan). Egyből megalakult egy gyerekpárt, és küzdenek ellene.

mobilfüggőség
Mint az alkoholizmus, betegség ez?

halott madár
Szerencsére még nem, de nagyon úgy tűnik

parasztok
1,6 milliárd korona segítséget/kártérítést kaptak az állattenyésztők, földművesek a tavalyi szárazság kompenzálásaként. Eléggé kicsi a rizikó a földművelésben úgy tűnik. HA megy a bolt jó, ha nem akkor meg kisegítenek. Ismerős, igaz? Bár az tény, hogy szükséges, hiszen mit ennénk akkor?

csak ez hiányzott
Hóesés a szíriai menekülttáborokban. Nem vicces...

nincs minden rendben
Óvoda. Két éves kissrác. Teljesen elterjedt, hogy télen is kint alszanak a gyerkőcök a saját babakocsijukban. Sajon ebben az esetben ez tragédiával végződött. A pici kiesett a kocsiból de a nyakánál fennakadt és megfulladt. A szomszéd vette csak észre. Ugye senki nem viyáz rájuk ilyenkor (tudom, dolgoztam óvodában), csak néha rájuk pislantanak, ki kelt má fel. Talán ezzel történik változás ezen a téren.

transzport
Erről a témáról több cikk is lesz (egyszer összegyűjtöm egybe), a később elhunyt 22 éves srác szüleinek a küzdése, hogy valami történjen már a külföldi kamionosokkal a téli Norvégia idején. Rengeteg (halálos) balesetet okoznak, legtöbbször a nem megfelelő karbantartások, felszerelések miatt.

öregem
Azért van amikor kimondják az igazságot. Talán nem csak a fiatalok a kockázati tényezők, amit azért elég sokan gondolunk. Hanem az idősek sem éppen ártatlanok. Természetesen ez az időskor velejárója, de hol van a határ?

harmadik gyerek után
FRP politikus véleménye, hogy a bevándorlók, de leginkábba  menekültek, ahol nagyobb a szegénység, harmadik gyerek után csökkentett vagy megszüntetett családi pótlékot kapjanak. Ne a pénzért szüljenek, főleg például a legtermékenyebb szomáliai menekültek. Így csak a gyermekszegénység fog nőni. Igaz is meg nem is, azt hiszem, nem ilyen egyszerű a kérdés.

hogy vezetnek a kamionosok télen

átlagsebesség mérés
Egyre több helyre helyeznek ki a főutakra átlagsebességmérő trafikat, néhány kilométer hosszan mérik az átlagsebességet. Vicces, mert táblával jelzik is, elég hülyének kell lenni és belefutni.

mobbing
Elég csúnya ügyek ezek. Azért a mai fiatalság sem százas, nem kis mértékben a netes használat miatt. Milyen egyszerű ma már alázni és megbántani látszólagos következmények nélkül. JElen esetben a leányzó a halott anyja után kapta a bántásokat. Én kezet törnék a "kedves" kommentelőknél. Ilyen az ember, csak a büntetésből tanul... gyorshajtás, lopás stb... valami szankció kell.

ilyen a téli hegyi átkelés
A hegyeken át télen elég kaotikus tud lenni. Olykor teljes útzás, vagy konvijban vezetés. Kis ízelítő.

alkoholos hajózás
Hajókázni 0,8-as ezrelékkel is lehet. Szeretnék csökkenteni néhányan (0,2-re), mert azért ez elég sok, vannak is balesetek. Gondolom semmi sem lesz belőle.

egy kis bulvár. Toblerone-tunnel
Értem én, de ha szép...

könyörületi halál
ITt is foglalkoztatja mind az orvosokat mind a közvélemyént az euthanasia. Jogosan, szerintem emberi dolog...

20 éves, 160km/h-val
30 nap börtön, 2 év jogsielkobzás.

hiányzó útfejlesztések, de egyre több a terv, végre
E39, gigaprojekt. 35 milliárd korona lenne ez az új híd.

a szent és
sérthetetlen sífutópálya. Éppen kész lett erre egy kutyás nem tönkretette.

a gilisztás mekikaja

Az M+S nem lesz elég.
A sok kamionos baleset miatt változtatni akarnak, nem lenne elég az M+S teherautó abroncs (szerintem mind ilyen), hanem kellene a rendes téli, a hópihével vagy a hegycsúcsokkal. Jogos, nem is értem miért nem volt ez így. Egyébként az Avalanche-on mi is csak M+S használunk, de az játék a télen.

kontrol
Van eredmény, van probléma. 10-ből 6 kamion nem mehetett tovább az elmúlt országos közlekedési kontrol eredményeként. Busz nyári gumival stb... nem is értem mit gondolnak, leginkább a külföldi sofőrök, vállalatok

ó igeeeeeen
A szabály az volt, hogy csak veteránkorú (min. 30 éves) autókat lehetett behozni regadó mentesen. A regadó jelentős tétel egyébként. Ezekre csak a 25%-os vámot kellett befizetni. De most már a 20 évnél idősebb autóknál is ez a szabály. Jöhetnek az Opel Senatorok, E34-es BMW-k és a többiek. Miért jó a nagy klímavédelem közben? Jó kérdés. Én azt vallom, hogy hülye aki idefent új autóként nem elektromost vesz, ha pedig valami egyebet akkor pedig legyen valami régebbi kevesebb túlbonyolított részlettel, akár egyszerű otthoni szervizeléssel. Ezeket úgy sem használnák annyit, csak hobbi. Nem tudom, mindenesetre biztosan bejön jópár youngtimer az országba.

nevek
A legnépszerűbb nevek Norvégiában az újszülötteknél.

ez otthon is hír volt
1500 magánrepülő a klímakonferencián.

https://www.nrk.no/troms/nesten-hele-torskebestanden-kan-forsvinne-innen-80-ar_-_-svaert-alvorlig-1.14392963

https://www.nrk.no/hordaland/dashbordlysene-blinket-og-batterisyren-rant_-dette-skulle-de-kjore-over-fjellet-og-til-estland-1.14398786

https://www.nrk.no/kultur/trendforsker_-_-mer-har-pa-kroppen-har-blitt-en-mottrend-1.14383732

https://www.tv2.no/broom/10353789/

https://www.nrk.no/hordaland/har-funnet-ut-hvorfor-nordlys-og-sorlys-er-forskjellig-1.14398268

https://www.nrk.no/finnmark/kaldt_-tenker-du_--i-karasjok-er-det--40-grader-i-dag-1.14403618

https://www.nrk.no/nordland/i-28-minus-tok-eirik-dette-majestetiske-bildet-av-_norges-raeste-turisthytte_-1.14404692

https://www.nrk.no/hordaland/rumensk-trailersjafor-ville-smore-svingskive-med-sno-_-manglet-penger-til-olje-1.14403910
https://www.tv2.no/broom/10379631/


https://www.nrk.no/trondelag/ludvik-_11_-har-badet-ute-i-over-200-dager-pa-rad-1.14403740

https://www.klikk.no/foreldre/barn/norske-maria-gikk-gravid-med-trillinger-6722120


https://www.tv2.no/nyheter/10381882/

https://www.tv2.no/broom/10343906/

https://www.tv2.no/broom/10383458/

https://www.tv2.no/nyheter/10384848/

https://www.tv2.no/nyheter/10385176/

https://www.nrk.no/urix/ekstremkulde-fra-arktis-treffer-usa-_minst-atte-personer-dode-1.14408119


https://www.nrk.no/mr/buss-var-fem-sekund-fra-a-bli-tatt-av-ras-_-geiranger-isolert-igjen-1.14408051

https://www.nrk.no/sorlandet/biler-truffet-av-snoras-1.14409850

https://www.nrk.no/vitenskapen-bak-medaljen-_-ragnhild-mowinckel-1.14405963

https://www.nrk.no/trondelag/24-mil-med-urort-natur-ma-vike-for-gigantutbygging-i-kystfjell-1.14400167

https://tv.nrk.no/program/KOID24003418/iq-i-fare

https://www.nrk.no/urix/21-har-mistet-livet-i-sjokk-kulden-i-usa-1.14411740

https://www.nrk.no/telemark/xl/_farikkesove-1.14294703

https://www.nrk.no/nordland/roy-age-kjorte-like-bak-denne-bilen_-_-helt-surrealistisk-1.14412847

https://www.nrk.no/ostfold/_naturfotografenes-rockestjerne_-jobbet-40-dager-for-dette-bildet-1.14413821

https://www.tv2.no/nyheter/10392173/

https://www.tv2.no/broom/10385703/

https://www.nrk.no/urix/xl/livet-i-verdens-mest-forurensede-by-1.14411512

https://www.nrk.no/telemark/all-snoen-skal-fjernes-fra-bilen-1.14415908

https://www.nrk.no/troms/svalbard-kan-i-verste-fall-bli-ti-grader-varmere-1.14409247

https://www.nrk.no/dokumentar/xl/pa-svalbard-rammes-bade-levende-og-dode-av-klimaendringer-1.14400114

https://www.nrk.no/mr/slar-alarm-etter-fleire-store-skred-i-geiranger-pa-kort-tid_-_-stor-trussel-for-liv-og-helse-1.14415023

https://www.nrk.no/urix/kinas-digitale-diktatur_-gar-du-pa-rodt-lys_-blir-du-uthengt-pa-storskjerm-1.14369439

https://www.nrk.no/hordaland/1600-nye-personlege-bilskilt-pa-vegane-i-2018-1.14414635
https://www.vezess.hu/magazin/2019/02/14/rekordot-dontott-az-egyedi-es-az-egyeni-rendszamok-vasarlasa/


https://tv.nrk.no/program/KOID20000419/ut-av-sektens-kloer

https://www.nrk.no/rogaland/bjorn-la-16-dager-i-vinko-_-handlet-vin-for-182.666-kroner-1.14419558

https://www.tv2.no/nyheter/10398905/

https://www.nrk.no/norge/her-er-forretningsmannen-aksel-lund-svindal-1.14422483

https://www.nrk.no/norge/jegere-hetses-og-trues-i-sosiale-medier-1.14424319

https://www.tv2.no/nyheter/10406879/

https://www.tv2.no/broom/10331896/

https://www.tv2.no/sport/10407193/

https://www.nrk.no/norge/ny-stor-rapport_-insekter-utryddes-i-voldsom-fart-_-truer-hele-naturens-overlevelse-1.14427108

https://www.nrk.no/trondelag/video-av-akende-politimenn-i-trondheim-spres-over-hele-verden-1.14427667

https://www.tv2.no/nyheter/10411414/

https://www.nrk.no/sorlandet/apner-for-a-heve-fartsgrensen-for-rullestoler-1.14429436

https://tv.nrk.no/serie/sjette-gir/sesong/1/episode/7

https://www.tv2.no/storm/10415718/

https://www.tv2.no/nyheter/10416582/

https://www.nrk.no/hordaland/her-kjorte-to-personbiler-nettopp-motsatt-vei_-_-det-ultimate-mareritt-for-en-bilist-1.14428913

https://www.nrk.no/urix/redd-barna_-_-over-25.000-barn-utsatt-for-alvorlige-forbrytelser-1.14431927

https://www.nrk.no/norge/nyresyke-rita-_45_-dode-mens-hun-ventet-pa-pasienttaxi-1.14430588

https://www.nrk.no/trondelag/xl/nrk-gransking-viser-at-foreldre-far-strafferabatt-etter-a-ha-mishandlet-barna-sine-1.14285441

https://www.nrk.no/urix/graver-massegraver-for-kuer-etter-enorm-husdyrtragedie-1.14428932

https://www.tv2.no/nyheter/10407810/

https://www.tv2.no/broom/10317599/

https://www.nrk.no/urix/michelin-guiden_-to-nye-stjerner-til-trondheim-1.14436376

https://www.nrk.no/urix/xl/det-gronne-skiftet-1.14432810

https://www.tv2.no/nyheter/10421411/

https://www.tv2.no/broom/9951843/

https://www.nrk.no/hordaland/atte-personer-har-dodd-etter-ulykker-med-helikoptertypen-1.14435697

https://www.nrk.no/nordland/siktet-ulykkessjafor-forlot-norge-etter-alvorlig-trafikkulykke-1.14437152

https://www.nrk.no/urix/ny-rapport_-treplanting-i-stor-skala-er-vart-viktigste-klimavapen-1.14435662

https://www.nrk.no/viten/fant-mikroplast-i-norske-innsjoer-1.14436041

https://www.tv2.no/nyheter/10417195/

https://www.tv2.no/sport/10423575/

https://www.nrk.no/norge/kan-ikke-fastsla-at-biler-med-piggfrie-dekk-krasjer-mer-1.14439329

https://www.nrk.no/livsstil/slik-kan-kvinner-og-menn-sjekke-om-de-har-brystkreft-1.14394306

https://www.nrk.no/rogaland/bergingsbil-har-brutt-loven-gjentatte-ganger-_-na-er-sjaforen-utvist-1.14437730

https://www.tv2.no/sport/10328055/

https://www.tv2.no/broom/10429609/

https://www.nrk.no/norge/kjente-fuglearter-i-ferd-med-a-forsvinne-1.14436251

https://www.nrk.no/dokumentar/xl/norge-smelter-1.14318990

https://www.nrk.no/nordland/slipper-oppdrettsgigant-til-i-verdensarvomrade_-_-nye-jobber-viktig-for-nordland-1.14436096

https://www.nrk.no/norge/disse-naturopplevelsene-er-nordmenn-redde-for-a-miste-1.14442306

https://www.tv2.no/nyheter/10436072/

https://www.nrk.no/nordland/forundret-over-fylkesmannens-iskalde-helomvending-_-gar-til-departementet-1.14442918

https://www.nrk.no/urix/xl/svenske-lisa-var-is-brud_-na-vil-hun-hjem-med-barna-1.14440379

https://www.tv2.no/sport/10435957/

https://www.nrk.no/ho/ekstremt-lite-sno-i-fjellet_-dette-er-jotunheimen-na-1.14445669

https://www.nrk.no/kultur/xl/per-olav-olsen-folgde-kunstnardraumen-til-firenze-1.14429683

https://www.nrk.no/hordaland/havarikommisjonen-frykter-at-data-fra-fregatten-er-odelagt-1.14449470

https://www.nrk.no/mr/moreaksen-blir-16-milliardar-billigare-1.14447582

https://www.nrk.no/ostfold/trodde-de-skulle-avvikle-to-atomreaktorer-_-sa-var-det-fire-1.14447615

https://www.nrk.no/mr/sja-forsmaken-pa-top-gear-episoden-fra-norge_-_-vegane-er-som-bacon-1.14449784

https://www.tv2.no/storm/10443966/

https://www.nrk.no/sorlandet/ny-varmerekord-i-aust-agder_-18_7-grader-1.14448093

https://www.nrk.no/urix/ny-fiskelus-spiser-opp-fisken-innvendig-1.14448183

https://www.nrk.no/sport/her-blir-hauke-tatt-pa-fersken---med-nal-i-armen-1.14451938
https://www.tv2.no/sport/10448394/

https://tv.nrk.no/program/KOID26009018/det-digitale-dopet

https://www.nrk.no/troms/vogntoget-gjorde-livsfarlige-forbikjoringer.-_-verste-jeg-har-sett-1.14451924

https://www.tv2.no/sport/10446533/

https://www.nrk.no/ytring/fitte-er-ikke-et-stygt-ord-1.14449137

https://www.nrk.no/hordaland/folg-hevingen-av-knm-_helge-ingstad_-direkte-1.14312996

https://www.nrk.no/sognogfjordane/no-skal-smogen-vekk-fra-fjordane-1.14450651














Megjegyzések

Népszerű bejegyzések