bunad



Május 17. Norvégia nemzeti ünnepe.

Tulajdonképpen ilyenkor gondolkodom el leginkább mi változott az én gondolkodásomban, hogy látom a norvég társadalmat és mi változott odahaza. Készültem elméletben egy írással, de tényleg csak elméletben, hiszen egyetlen egy betűt sem sikerült még bepötyögnöm.

De ilyenkor természetesen a norvég médiát legalább pár napig az ünnep uralja, mindig belefutni érdekes olvasmányokba. Pár ilyet nem hagyhattam ki.

Régebben is írtam már, de én nagyon szeretem a norvég népviseleteket. Nagyon jól áll főleg a lányoknak, nőknek. Szépek bennük. Ezt tudnám viselni ilyenkor (a férfi variációt természetesen) ellenben öltönyben zakóban annyira szarul érezném magam, hogy még a saját temetésem is jobb hangulatban mulatnék.



Kezdetnek érdekességképpen egy kis történelem valamint a jelen és a jövő?
Az 1800-as évektől jelent meg a bunad már az alkotmány után. Azért, hogy az emberek az egyenlőséget, demokráciát valamint a származást is megmutassák ezzel. Minden területnek saját bunadja volt/van. Ekkor nem volt különbség a szegény és gazdag között legalább az ünnepek idejére.

Természetesen ez idővel változott, mert milyen az ember? Neki meg kell mutatnia ki a menő, a pénzes. Ekkor kezdtek felkerülni a különböző kiegészítők, mint az ezüst gombok és egyebek. Minél több annál gazdagabb vagy alapon.

Ez egészen addig fajult a mai napig is, hogy egyre inkább (sőt) státusszimbólum lett a bunad pont szembemenve az eredeti céllal. A területi hovatartozás lényegét már tényleg elvesztette a könnyű közlekedés és utazás okán is.

 Egy ekte kézzel varrott bunad olyan 30.000-60.000 korona. És ezt úgy kell elképzelni, hogy már csecsemőknek is készítenek, és mire felnő a gyermek és megkapja a "véglegest" addig elhasznál vagy 3-4 szett bunadot. Itt már tényleg gazdagnak kell lenni, norvég szinten is.

Erről is szól a cikk, hogy megjelentek a kínai gyártású olcsó ünneplők, hiszen nem ekte nem lehet bunadnak hívni. Mint a magyar pálinka...

De több írás is megjelent ezzel kapcsolatban, hogy egyre nagyobb a kereslet az ilyen ruhákra, főleg a gyorsan kinőhető gyerek méretben. Már tízezres nagyságrendben. Kína ide is elért.

Amit eddig olvastam pozitívan áll a dologhoz, hiszen ezzel pont az eredeti cél valósul meg, a mindenki számára elérhető ünneplés (esküvőkön, konfirmáción és egyéb ünnepeken is sokan bunadot vesznek fel), a közösségi együttlét, a hovatartozás érzése (ugye-ugye, ezt hogy kiírtották magyarországon sikeresen), a mindenki egyenlő állapot.
Az más kérdés, miért nem állt rá valami norvég gyártó az olcsóbb tömegtermelésre, hogy mégsem kínai legyen az ünneplő, valamilyen köztes áron, de ez csak az én véleményem.

Gondolom a gazdag azért itt is lenézi majd ezeket, viszont aki tényleg a közösségösszetartó erejét látja benne azt nem fogja érdekelni. Ők azt nézik, hogy aki nem gazdag családból származik mégis hasonlóan tud ünnepelni, mint a többiek. Már látom azért a gyerekes csúfolódásokat ez ügyben, hiszen az internett nagyon felszínre hozta a mobbingot, és a nagyképűséget.

Jöjjön pár sokkoló szám a norvég bunad viszonyokról. A cikk arról szól, hogy mennyien kötnek biztosítást a nem olcsó bunadokra. Vajon szükséges, hiszen jópár kikötés is lehet. Egyébként a legnagyobb veszély szerintem a vörösbor és a lehányás.

Gjensidige biztosítónál 30.000 bunad és 14.000 ünnepi ruha van biztosítva kb. 600 millió korona értéken.

Egy kutatás szerint az 5 milliós norvégiában kb. 2,5 millió bunad van, ami kb. 40 milliárd korona összértéket képvisel. Teccik érteni???

Egy érdekes sztori, hogy itt sem minden tökéletes. Ahamath Bergenben született és nőtt fel. 15 évesen kapta a bunadját, viszont az utolsó 10 évben nem vette fel, most újra megpróbálkozik vele.
10 éve nem kicsit kellemetlen élményket köszönhetett a bunadjának. Többen leköpték és mondták neki huzzón haza ahonnan jött és vegye le a bunadot.
Nem politizálva ebben a posztban, de megint ebbe az irányba megy európa, kíváncsi leszek valóban?

A végére valami  is legyen. Több helyen csodás idő volt az idei ünnepen. Bergenben megdőlt a melegrekord 24,3 fok. Az országos nem dőlt meg az még tartja magát 1980-ból Telemark megyéből a 27,5 fokkal.


Bunad legyen veletek!














Megjegyzések

Népszerű bejegyzések