ez már a hihetetlen kategória






Hányszor de hányszor írtam már ezt le (legutóbb a fogyásos írásnál), mennyire ráérzek, hogy mikor miről kell írnom, mert szinte egyből belefutni máshonnan is valami hasonlóba, ha nem is konkrétan, de közvetett módon vagy átvitt értelemben igen.

A burkolt vagy nem burkolt üzenetem a fogyásos írással nem éppen az én Dávidi átváltozásom volt (azon még dolgozni kell azért), hanem hogy talán felfogtam és átérzem a norvég alap gondolkodást. Ez elég tág fogalom illetve terület, jelentse inkább azt, hogy a norvég hangulatot. Igen ez a helyes, a norvég/északi hangulat.

De közben más úton is szeretném folytatni ezt a hangulatot, mert kár cáfolni, mindenhol így itt is a pénz az első mozgatórugó. Csak ezt itt kevésbé veszik észre magukon, mert alapból (aki átlag norvég család tagja) van nekik (leginkább az olaj óta, ugye), stresszelni ezen nagyon nem kell. Így jut idő egyéb dolgokra is az életben.
Ettől én nagyon messze vagyok, mondhatjuk a looser oldalon állok, viszont nem érdekel. Pont ezért tudok abba az irányba gondolkodni, hogy hogyan lehet viszonylag kevés teherrel (környezeti) élni a földön. Egyik fontos alaptényező, hogy nem költünk fölöslegesen, fölösleges és hasztalan dolgokra, nem repkedünk csak mert nincs jobb dolgunk, és ilyenek.

Valahogy ezt most egy érdekes dolognak érzem, azt tervezem, ezt próbálom majd a jövőben jobban bemutatni. Jó, sajnos hiába vannak terveim, dolgoznom nekem is kell, mert pénz nélkül semeddig sem jutnék, de nem érdekel az egyre jobb anyagi jólét. Ezt majd egyszer el fogom magyarázni jobban, hogy érthető legyen, mert semmi sem fekete vagy fehér, lássuk be.
Az mondjuk igaz, a legjobb ha annyi pénzed van, hogy semmit (dolgozni) sem kell csinálnod, csak amit szeretsz, mert a legnagyobb kincs az idő, nem a pénz. Rengeteg pénzzel megváltod az időt, de ez csak nagyon kevesek kiváltsága sajnos, ellenben a napi rendszeres stressz egy jobb fizuért, amivel igazából időd sincs több (sőt inkább kevesebb), viszont anyagi szinten többet tudsz költeni, a divatos világnak megfelelni - nagyon trendi lenni, utazás, legújabb holmik, stb - nem érdekel.

De visszakanyarodva, az alapgondolathoz.
Most olvastam ezt az írást, mert egy norvég képre egyből rákattintok, érdekel más hogyan látja az itteni életet, mennyivel eltérő az én véleményemtől.
És kölcsönvéve az első gondolatot,

 Csend és menni - ez a két szó képes hatalmas erővel felvértezni a testet-lelket, ha hajlandóak vagyunk észrevenni a dolgok egyszerűségét és nagyszerűségét. Agyoncivilizált, agyongépiesített világunkban ez a norvég spiritusz egyik megbízható energiaforrása. – írja Zelei Anna Norvég utakon című könyvében Erling Kagge norvég írót idézve.

ezt keresem, visszatérni az egyszerűséghez, nem befolyásolva lenni a virtuális világtól (azért valamilyen szinten ez már megy, hiszen Norvégiába költözés óta full offline vagyok facebook szinten például, és remek érzés). Furcsa, mert ide pötyögök éppen, de ezt egy apró missziónak tekintem most, hátha más is rákattan erre.
Okoskodhatnék, de éppen most vagyok az út elején, és nem akarom hogy a mindennapi küzdés az csak az évi heti egy-két szabadságos hétért legyen. Hogyan lehet a szinte minimalizmussal kimaxolni az élet élvezetét és ezzel a mai környezetrombolásos világban egy kis pozitív és ellenpéldaként élni. Több okom is van rá, ahogy írtam, de ezekről szintén később jön majd külön okoskodás.

Hogy miért ezek a gondolatok járják át egész lényem, arra alighanem az a válasz, hogy ennyi év után most már eléggé biztosnak érzem, hogy ennél jobb helyet nem találnék magamnak/magunknak. Ebben a legnagyobb szerepe talán a természetnek, a klímának van, egyéb más okokról szintén majd máskor.

A végére egy vicces rövid norvég videó. Melyik a világ legjobb országa? Egy kis montázs, miben lehet ezt lemérni. Hát persze, hogy a boldogság indexel, amiben az észak-európai országok általában viszik a dobogót.
És, hogy honnan ered ez? Bhutánból, a világ egyik legszegényebb országából, ahol megkérdezték, hogy van náluk az élet. Mi a fontos, mitől élnek ők jól szerintük? BOLDOGSÁG, így lett a boldogság index.

https://tv.nrk.no/serie/harald-eia-presenterer-saann-er-norge/sesong/1/episode/3/avspiller

Jelen esetben, Finnország, Dánia és Norvégia az első három helyezett. USA? Hiába jobb a GDP, mert az egyértelmű tendencia, hogy magasabb GDP boldogabb élet (a pénz nem boldogít, igaz?), de nem oszlik el elég egyenletesen. Nagyok a különbségek, és a nagy arányú vonal alatti lehúzza az átlagot. Ezért van észak elől a sorban.
A titok egyszerű, alap szintű képesítéssel és munkával is el lehet éldegélni, ráadásul stressz mentes mindennapokkal. Talán ez az utóbbi a legfontosabb, ha többet akarsz lehet, de több stresszel jár, itt viszont nem kell ezt választanod, mégis "elvegetálsz".

Tehát ez csak egy rövid kiegészítése volt a fogyásos írásoknak, mert pont találtam egy rövid írást Norvégiáról, ami valamennyire alátámasztja, hogy mire gondolt a "költő" (én) azzal, hogy talán meg kellene próbálkozni az egyszerűbb élettel. Most tud aktuális lenni, pozitív példaként is, és mert jó, most azt gondolom, később meg majd kiderül, hogy valóban igaz-e?
Mert ez itt simán belefér a norvég gondolkodásba akár, ezzel csak közelebb kerülök a természethez, hiszen az ingyen adja magát, ezért kell még inkább vigyázni rá, mert önzetlenül teszi, bár már látszik, hogy egyre több jelét mutatja, hogy nem ez volt a megállapodása az emberrel. Egyáltalán volt ilyen?

Hardanger fjord



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések