némi történés a napokban

Nagyon érdekes hírt kaptam, és utánanéztem, tényleg igaz. Ugye Hardangervidda lényegében folyamatosan zárva volt a télen, a hó, de leginkább a hófúvások miatt. És erre fel pár napja mi okozott problémát? Na miért volt lezárva? A rénszarvasok miatt.
http://www.aftenposten.no/nyheter/Reinfast-pa-Hardangervidda-7500894.html#.UyNoM_fxppE
Körülbelül 2000 rénszarvast saccoltak közel a főúthoz. Lezárták mielőtt baj lehetett volna. Sokan vadásznak egyébként errefelé, lőtér van Ovre Eidfjordban. Tanúsíthatom, mert hétvégenként többször láttam hazatérő vadászokat, illetve a hátsó szomszédunknál is ki van téve pár agancs. 
Ja és a kommune címerében is egy rénszarvas agancs van.
http://en.wikipedia.org/wiki/Eidfjord

File:Eidfjord komm.svg 

Aztán gondoltam kicsit utánanézek pár adatnak. Például összehasonlítva otthonnal, Fejér megyével természetesen. 
http://hu.wikipedia.org/wiki/Fej%C3%A9r_megye
Nem lakunk itt valami sűrűen. 1.493 négyzetkm, 945 (plusz 3) lakos, ez 0,7 lakos/négyzetkm. Fejér megye pedig 3X nagyobb 4.358 négyzetkm, 426.120 (mínusz 3) lakos, ez 98,3 lakos/négyzetkm. Itt el lehet vonulni nagy magányba. És ha ehhez hozzátesszük, hogy keletről a Hardangervidda is határolja ahol gyakorlatilag nincs állandó lakos ellenben szigorúan csak a nemzeti parkot nézve még 3.422 nkm terület hozzájön (amúgy 6.500 nkm).
http://en.wikipedia.org/wiki/Hardangervidda

Aztán ma visszajött egy picikét a tél. A héten voltak éjjel fagyok is, nappal viszont eső esett. Aztán pedig ma, eső után jött egy kis hó. Barnabással óvodából hazafelé tettünk egy kis túrát, mert elkezdett havazni de rendesen. 2,5 óra alatt kb. 5 cm. Aztán gondoltam este is kimegyünk még egy picit, de visszaváltott esőre, most például ömlik. Azért remélem fenn a hegyekben ez mind hó, az elmúlt hétvégén felmentünk, de eléggé csúf látvány volt. A hó összeolvadt, a méteresből jó ha fele megmaradt (előző 2 hétben még odafent is plusz volt), az út teljesen jégmentes és száraz volt. Azt gondoltam hogy tovább tart a szezon. De úgy néz ki azért jött még utánpótlás, gondolom ha itt lent max 2 fok volt, odafent hidegebb, és csak hó esett. Majd megnézzük.

Ezzel az erős havazással viszont megint teszteltünk pár ruhát. Vegyes, de összességében azért jó eredménnyel. A végkövetkeztetés pedig nem is lehet más, nem fogunk ezentúl csakis vagy gore-tex vagy dermizax anyagú cuccokat venni. Egy ilyen sem volt ma rajtunk cipőket kivéve, de nem is 100% az eredmény. Na jó, Barnabás Helly Hansen bélelt gatyája jól szerepelt, nem ázott be, illetve a Marmot kabátja is szárazon tartotta. Mondjuk nem tudom, ha maradtunk volna még kint, akkor is így lett volna-e? Én a neonzöld "melós" gatyában voltam, nem tökéletes eredménnyel. Az anyag jó, működik, ellenben van térdprojektor rajta (lehet vékony szivacsot tenni térdepléshez), és ott a varrásnál azért átengedett. Helly Hansen szettem kabátja pedig kihívásokkal küszködött. Nem világos teljesen az eredmény, mert a hajam is teljesen száraz maradt, viszont belülről az anyag nyirkos lett. A kézfejeknél azonban vizes lett, jó ez lehet hogy a vizes kezemtől is volt, de zavart. Nem tudom nem e azért, mert a külső réteg teljesen vizes volt, és nem tudott a párám kimenni? Viking (gore-tex-es) csizmája, és az én Timberland (gore-tex-es) cipőm bírta. Hazaérve egyébként az összes cucc vizes lett (nem volt már meg az a tökéletes vízlepergetés) kívülről, súlyuk is megnőtt, tehát szívtak magukba vizet. Gondolom ez természetes, főleg amíg nem ázik át. Tulajdonképpen nem lettünk vizesek, én egy picit, csak nem tudom ez meddig tartott volna még, az én kabátomat és a gatyám térd tájékát nézve. Barnabásnál nem voltak gondok, de az ő ruhái vastagabb béléssel voltak, lehet már csak az volt a visszatartó erő?
 Ez a ruha kérdés nálam visszatérő dolog, mert tényleg fontos. Nehéz úgy elmenni, hogy ne számítson az ember esőre. És nem mindegy hogy beázik e a ruci, és milyen marad a komfortérzet, megfázásról nem is beszélve. Egyszer, csak kiismerem majd magam ezen a területen. 

Pár kép pedig arról mi lehet talán egy jó jel arra nézve, hogy jó cuccot vesz az ember. Bergans gatyám belülről. Jól látszik, hogy a varrások le vannak ragasztva. Így néz ki belülről a barna harkila (gore-tex) kabátom is. Ha ilyen belül akkor talán tényleg jól bírja a vizet. A cipzár is árulkodó lehet, persze ha nyitott, és nem fedi anyag, mert akkor általában hagyományos. Akkor van csak bökkenő, ha bélelt a ruha, mert akkor ezek nem látszanak, ilyenkor hinni kell a vízállósági garanciának. Ez a gore-tex-es és dermizax-os cuccoknál megvan. Talán tényleg nem éri meg a spórolás, ritkábban venni ruhát, de az legyen jó, itt hatványozottan igaz.





 Bergans Mogen. Azt hiszem már nem gyártják, nekem leárazva vettük 900kr-ért. Dermizax 3 rétegű anyag, 28.000-es vízállóság.


 

Még egy téma. Voringvossen vízesés, és annak fejlesztésének a kérdése. Még jó múltkor mutatta nekem a norvégtanár (aki norvég tanár)...  jó rég nem voltam az órán, mióta dolgozom nem volt időm teszem hozzá. Tehát megy a vita mi lenne a jó. Felvetődött ugyanis az ötlet, hogy kellene egy látványhíd átszelve a kanyont. Jönnek az érvek pro és kontra. Az Eidfjordiak természetesen szeretnék (még több turista), de vannak ellenzők, főleg a természetvédők. Én értem mindegyik felet, nem tudom mi lesz belőle. Mindenesetre nem csak Eidfjord dönt, hanem az egész Hordaland megye. Látványos lenne annyi bizonyos, viszont nem maradna meg az eredeti látvány. Melyik a fontosabb? A sok Japán és hasonszőrű turista biztosan örülne neki. Még biztosan fogok erről írni, ha lesz infóm.
                                               Akkor már nem ezt látnánk alulról.
                                        
                                              

   
                                                                                                   

                                                                          

                                              





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések