híradó c


Sok-sok norvég hír már megint. Mindegyik valamiért érdekes volt számomra. Frissítem a régebbi ilyen bejegyzéseket is, hogy legalább a linkre rá lehessen kattintani és bemásolás nélkül megnyitni. Ami különösen érdekes arról lesz pár szó is, úgyis át kell futnom őket újra, mert van amiről bővebben szeretnék írni. Csak türelem, türelem...



https://www.nrk.no/hordaland/farevarsel-for-svaert-hoy-vannstand-flere-steder-i-landet_-_-kan-komme-vann-inn-pa-bryggen-i-bergen-1.14857766
Érdekes természeti összefüggés, a nap, hold és dagály/ár kölcsönhatásaként időnként jócskán megemelkedik a tengerek vízszintje, gyakorlatilag kiönt. Majdnem megdőlt a mindenkori rekord.

https://www.nrk.no/rogaland/i-stavanger-kan-sjoen-sta-34-centimeter-over-kaia-1.14859202
Stavangerben például 34 centivel volt a tengerszint a kikötő felett. Kissé félelmetes látvány amikor ekkora böhöm hajók "feletted" állnak.


https://www.tv2.no/nyheter/11128909/
Egy Angliából átvett hír/videó. Tessék megnézni, és okulni, valamint ésszel vezetni.


https://www.nrk.no/norge/is-kvinne-og-barna-hennes-til-norge_-dette-kan-skje-nar-de-lander-1.14860174
Tulajdonképpen össze kellene kapcsolnom több hírt, mert egy egész csokornyi szól arról, mi lesz velük, ha norvég földre lépnek. A sztori röviden. Most 29 éves nő csatlakozott az IS-hez. Ott született két gyermeke, mivel ő norvég állampolgár (gondolom itt született), ezért a gyerekek is azok. Viszont az 5 éves kisfiú valamilyen betegségben szenved, ezért mégis visszatérne Norvégiába. Volt belőle elég sok vita, hogy haza hozza-e a norvég állam. Fel is bomlott emiatt a kormánykoalíció. De ezekről majd később. Ez a cikk csak azt fejtegeti, hogy a gyerekeket el kell takarni, ne lehessen őket felismerni, illetve a rendőrség egyből "rászáll" az anyára.




https://www.nrk.no/norge/co_-kan-vere-ein-farlegare-klimagass-enn-tidlegare-trudd-1.14859497
Egyes klímakutatók szerint, alulbecsült a CO2 hatása, magasabb lesz a felmelegedés ha nem történik valami, mint ahogyan eddig mutatták a számítások.




https://www.nrk.no/troms/regjeringen-stiller-strengere-krav-_-vil-ha-bort-useriose-guider-pa-svalbard-1.14859937
A minisztérium szeretné megváltoztatni a Svalbard-i (Spitzbergák) turisztikai szabályokat. Egyre többen "űzik", viszont nincs hozzáértésük, nem tisztelik az ottani élőhelyet, élőlényeket. Jogos!
Sajnos a turistáknak egyre inkább kellenek a szenzációk. Hát a ...




https://www.nrk.no/troms/the-telegraph-omtaler-kjorerute-pa-senja-som-en-av-verdens-mest-spektakulaere-1.14859391
Három a világ legszebb autós turistaútvonalából Norvégiában van a the telegraph szerint. Nem kérdés!


https://www.nrk.no/norge/utenriksministeren_-derfor-henter-vi-is-kvinnen-hjem-1.14860113
A minisztérium itt válaszolja meg, miért is "kell" hazahozni az IS-es családot. A beteg gyerkőc miatt nagyrészt.
Elég nagy volt a vita erről, pro és kontra. Szerintem is haza kellett őket, a gyerekek még csak három és öt évesek. Őket még nem lehetett elrontani.


https://www.tv2.no/nyheter/11134168/
Az ausztrál erdőtűzről. A füst körbe áramlik az egész földön.


https://www.nrk.no/sport/her-knekker-casper-stornes-taa_-_-hvorfor-gjorde-jeg-det_-1.14862609
Mindig ezek a netes challenge-k. A 22 éves norvég triatlon tehetség, akár olimpiai érem esélyes (volt) így törte el a lábujját/lábfejét... ügyes, viszont én meg tudom csinálni.


https://www.nrk.no/norge/forskere_-vinteren-krymper-i-begge-ender-1.14859289
Kissé szomorú. Már itt is megjelentek a tavasz első jelei. Január 15-én! Csiga a kertben, kinyílnak a tavaszi virágok, rügyezik minden. Hó sehol... fagy sehol...
Risør/sørlandet




https://www.nrk.no/nordland/radmann-i-moskenes-i-lofoten-sier-den-okonomiske-situasjonen-er-_elendig_-1.14848110
Moskenes kommune. Itt a legmagasabb az egy főre jutó kommunális adó. 13233 korona. A tűzoltóság, szemétszállítás, minden egyben. A kommunának tulajdonképpen nincs elég pénze, hogy iskolát, óvodát üzemeltessen, kurzusra küldje a tűzoltókat stb... mert az állam megváltoztatott egy csomó finanszírozási szabályt, így a kommunák jobban magukra vannak utalva.
Norvégiában, teccik érteni. Egy kissé itt sem minden tökéletes, mondhatni a spórolás (vicces ha egy másik oldalról nézzük) kezd az agyukra menni.


https://www.nrk.no/sognogfjordane/cruise-star-bak-liten-del-av-totale-klimautslepp-1.14857947
Egyre inkább a figyelem középpontjába kerültek a nagy óceánjáró hajók. Most jön a szövetségüktől az értetlenség, hát de hiszen csak 2 százalékárt felelősek a káros gázoknak a közlekedésből. Ja, de egy főre ha néznénk, mennyivel szennyezőbb az ilyen turizmus. Mindenki úgy csavarja ahogy akarja. Szerintem is fizessenek még többet, ha már leszarják a világot. Ja és a repülni vágyok is, ha lehet kérnem.


https://www.tv2.no/broom/11139854/
Itt is el kell mondani minden évben, ha nem látszik a rendszámos mert havas, fizetni fogsz érte, ja lebuksz.


https://www.tv2.no/mening-og-analyse/11138679/
Vajon elmondja az IS járt nőci a valódi igazságot? Hogy mi volt a feladata, valóban csak háziasszonyt játszott?


https://www.nrk.no/dokumentar/fylkeslegen-nektes-informasjon-om-kontroversiell-lege-1.14860929
Tiszta Magyarország, a megyei főorvos nem kap információt az állami NAV-tól (munkaügyi központ stb.), egy panaszos, felfüggesztésre váró orvosról, mert nem és kész.


https://www.nrk.no/mr/vartdal-plast-betalar-ni-millionar-pa-ferje-1.14861352
Az idei egyik sláger, hogy elég drasztikusan megemelkedett a költsége a komp használatnak. Például az egyik nagy fuvarozó, aki az elhelyezkedése végett sokat kompozik, a tavalyi éves 7 milliós díj idén 2,4 millióval lett drágább.


https://www.nrk.no/urix/normal-kroppstemperatur-er-lavere-na-1.14862353
Érdekes. Mikor volt 37 fokos az emberi testhőmérséklet? 1851 körül volt ennyi, az ipari forradalom előtt. Most 0,6-tal kevesebb.


https://www.nrk.no/norge/erna-solberg_-_-jeg-ville-ikke-risikere-at-en-syk-norsk-femaring-dode-i-syria-1.14862398
Hoppá. A miniszterelnök asszony, itt magyarázza, hogy a kormánynak néha emberséget és erkölcsi felelősséget kell vállalnia, vagyis nem hagyhatták egy valamilyen (senki nem mondja meg mi is a betegsége) beteg 5 éves kisfiút külföldön, netán meghaljon. Ld. IS család feljebb.


https://www.nrk.no/urix/norges-skattedirektor-god-venn-med-russlands-nye-statsminister-1.14863307
Az új orosz elnök (aki szintén adó-vezérigazgató volt) cimbije a norvég adó.vezérigazgató. Azt meséli, hogy az orosz miniszterelnöknek semmiféle politikai múltja nincsen. Érdekes...


https://www.nrk.no/urix/en-million-sjofugler-kan-ha-dodd-av-uvanlig-varmt-havvann-1.14863511
Szomorú... Akár millió szám is elpusztulhatnak a madarak az óceánok partajai mentén, túl melegek lettek a tengerek, óceánok. Az ok? Eltűnnek a halak, mit esznek a madarak?
Korall, halak és egyéb állatok, az egész rendszer felborul.


https://www.nrk.no/vestfoldogtelemark/dette-er-ikke-lenger-et-cruiseskip-1.14862932
Vicces. Felmentést kaptak a történelmi, például viking hajók az alól, hogy kötelező kellék legyen egy valamilyen csónakmotor ha személyszállításra használják. Jól mutatott rajtuk biztosan.


https://www.nrk.no/rogaland/pastand-om-seks-ars-fengsel-etter-selvmordsforsok-1.14862439
Mit érdemel az a bűnös, aki... 19 éves srác úgy akart öngyilkos lenni, hogy frontálisan összeütközik egy másik autóval. Neki nem lett nagy baja, ellenben a másik autóban (egy taxi) ketten is súlyosan megsérültek. A srác 40 helyett 115-tel ment nekik.
Nagyon rossz otthoni szituációk (az anyja nem egy százas nő úgy tűnik) és talán egyéb más miatt is akart öngyilkos, de nem gondolt bele, hogy mit tesz. Az ügyészség 6 évet szeretne adni.
Ki mit gondol?





https://www.nrk.no/nordland/forsker-om-denne-grafikken_-_-ikke-snakk-om-at-ting-roer-seg-na-1.14863473
Az átlaghőmérséklet változás a földön 1850 óta felül, és alatta a norvég. Szép jövő felé tartunk, fázni egyre kevésbé fogunk, inkább csak időszakosan.


https://www.tv2.no/broom/11143004/
Az ionity itt Norvégiában is megjelent. Viszont brutál áron adják a szupergyors áramot. Gyakorlatilag olcsobb egy modern benzines használata, mint az ionityt használni. Jó irány ez? Kötve hiszem.


https://www.tv2.no/nyheter/11142042/
A híres és hírhedt barnevernet (gyámügy). Egy újabb vizsgálat ami megmutatja, igen nem minden működik rendesen ezen a területen. Nincs bizalom, és egyebek. De legalább megmozdult valami a kritikákra.


https://www.nrk.no/nordland/denne-posten-er-delt-over-12.000-ganger-pa-facebook_-dette-sier-klimaforskerne-1.14864170
Itt is vannak klímaváltozás tagadók, illetve akik keltik a feszültséget. Jönnek, hogy régen is változott a klíma, jégkorszakok és a melegebb időszakok.


https://www.nrk.no/sport/haaland-gar-verden-rundt-etter-hat-trick-debuten_-_-nettet-gar-amok-1.14866493
Természetesen ez egyik legfőbb téma. Haaland, a nagy tehetség. Egyébként öröm, hogy nem valamelyik angol klubba igazolt, mert amúgy is perverzen vonzódnak a perimer ligás csapatokhoz, leginkább Liverpool vagy Manchester United. Okés, a norvég foci az angolokon nőtt fel, de ez már szánalom, nekem aki gyűlöli az angol focit (különösen mióta a pénzzel elvetették a sulykot) különösen. Szóval tök jó, hogy a legkevésbé népszerű Bundesligába és jó helyre igazolt.


https://www.nrk.no/nordland/forskerne-ma-definere-hva-som-er-normalt-vaer-pa-nytt-1.14864167
Mire kell berendezkedni az új klíma okán. Mi várható.
Elég jól látszik a tendencia.




https://www.nrk.no/nordland/skrur-opp-billettpriser-pa-populaer-turistvei_-_-a-ta-en-fergetur-i-nordland-blir-luksusferie-1.14863538
Itt van egy nagyon népszerű autós útvonal. A drágulások közepette például ezen végigautózva egy lakóautóval 3.300 korona csak a kompjegyek ára, ez 600 koronás emelkedés a tavalyihoz képest. Személyautóval egy ilyen út egy irányba 1.800 korona. Csak a komp.





https://www.nrk.no/norge/nordhus_-_-min-klient-erklaerer-ikke-straffskyld-1.14866710





Nagyon jó képek! Tessék megnézni. Mondhatni arra tette fel az életét, hogy halála előtt a hiúz a természetes élőhelyén lefotózza, lefilmezze. Sikerült neki.
https://www.nrk.no/natur/xl/kapplopet-om-gaupa-1.14840652



https://www.nrk.no/sognogfjordane/kallar-romming-miljokrim_-_-dei-ma-ta-ansvar-1.14866956
Tavaly mintegy 300.000 nevelt/tenyésztett lazac szökött meg és került a természetes vizekbe. Ilyenkor megpróbálják kifogni az összeset, ugyanis megfertőzhetik a vadon élő állományt (mit kapnak vajon?), akár teljes kárt okozva, tönkretéve a környezetet. Biztonságosabb nevelést követelnek.


https://www.nrk.no/osloogviken/maten-kan-vaere-borte-nar-trekkfuglene-kommer-tilbake-1.14867661
Klímaváltozás újabb eredménye. A költöző madarak előbb visszajönnek, és korábban raknak fészket. Mire kikel a tojás, még nincs vagy nincs elég lepke és egyéb lárva. Mit fognak enni ha ez így megy tovább?


https://www.tv2.no/sport/11148454/
Haaland


https://www.tv2.no/sport/11150039/
https://www.nrk.no/sport/sander-sagosens-enorme-forvandling_-_-veier-100-kilo-1.14868125
Másik sport, másik óriási norvég tehetség. Sagosen és a kézilabda. 2014 óta, mióta Párizsban játszik, 15 kiló izmot szedett fel magára.


https://www.nrk.no/innlandet/hamar-skole-etterforskes_-elever-skal-ha-blitt-baret-ned-i-kjelleren-1.14849742
? Montessori iskola. Vizsgálat indult az egyik ellen, ugyanis állítólag valamely rakoncátlan gyereket lezárták a pincébe. Ha ez igaz...


https://www.nrk.no/nordland/svensk-kommune-protesterer-mot-norsk-gruvedrift-pa-nasafjell-i-nordland-1.14867546
Norvég-svéd határzóna és veszekedés. A Svédek bányászni akarnak, igen ám, de ez a vad rénszarvas és az amúgy is kis egyedszámú (vörös listás) hegyi-róka élettere. Most mi lesz? Gondolom a pénz dönt ismét.



https://www.nrk.no/nordland/hurtigruten-ms-_nordnorge_-legger-til-kai-i-stormen-i-bodo-1.14869917
Ki szeret hajókázni. Egyébként ez a hurtigruten hajóút egy történelmi útvonal. Bergenből fel egészen Alta-ig azt hiszem. Nagy élmény lehet egyébként.


https://www.nrk.no/sognogfjordane/austlandet-er-solvinnaren-i-januar-1.14871141
Január 22. Bergenben eddig összesen 3,3 óra napsütés jutott. Lesz későbbi cikk néhány egyéb rekordról.


https://www.nrk.no/viten/na-gar-det-mot-lysere-tider-_-dagene-blir-flere-minutter-lengre-for-hver-dag-1.14867925
Az előző hírhez kapcsolódva. Trøndelagban január 15-én kel fel újra a nap, de a hegyek miatt sok helyen csak január 21 után süt be. Viszont mivel itt nyáron meg le se megy, minden nap  15 perccel hosszabb a nap. Gyorsan változik pozitív, majd nyár után negatív irányba. Milyen fura.


https://www.nrk.no/urix/thunberg_-_-knapt-noko-er-gjort-for-a-redde-klimaet-1.14869148
Greta.


https://www.nrk.no/urix/12-klima--og-miljoframskritt-som-kan-gi-deg-hap-1.1484820012 remény, ami csökkentheti a klímaszennyezést.

  • már több, mint 50% a Briteknél a megújuló áram aránya. 
  • Indonéziában jelentősen csökkent az erdő írtás (3. legnagyobb esőerdő a földön ott van)
  • az ozonlyuk javul
  • 18 ország tudta csökkenteni a kibocsátását
  • rohamosan növekszenek a megújuló áramtermelő farmok
  • régen Norvégiában rengetege olajjal fűtöttek, ezek a tartályok a földbe voltak leásva. Az utóbbi években 10.000 ilyen tartályt szedtek ki a földből.
  • kibocsátás mentes építkezések, pl. elektromos markolók stb. első itt Norvégiában természetesen, hol máshol.
  • 5%-a az erdőknek Norvégiában védett terület. 2004-ben csak 1,3 volt. A cél egyébként 10% lett volna, szóval van mit tenni még
  • már 17 %-a Norvégiának védett terület, de növekszik, hiszen az erdő is csak a fele részben megoldott ld. eggyel feljebb.
  • az ipar is tudta csökkenteni úgy a kibocsátást (pl. alumínium gyártás), hogy közben nőtt a termelés.
  • kevesebb mérgező anyag szabadul ki az ipari létesítményekből
  • kevesebb savas eső


https://www.tv2.no/broom/11155106/
Nem mindenkinek jött be a Tesla. Furcsa zajok és egyebek. A Tesla nem hallja, más igen. Eladná most már inkább.


https://www.tv2.no/nyheter/11153366/
Farkas a kertben, találkozás a ház kutyájával.


https://www.tv2.no/nyheter/11028761/
Vihar a biliben. A Rovdata rossz képet rakott ki a finnmarki farkasról, mert szerintük nincs normális kép róluk. Aztán többen küldtek nekik.


https://rovdata.no/Gaupe/Bestandsstatus.aspx
Ez a rovdata oldal nagyon izgalmas egyébként. Mert nyomon követi, számon tartja a Norvégiában élő ragadozó állatok egyedszámát. Például hiúz/gaupe mindösszesen csak kb. 323 él 55 családban. Majd lesz hír erről lejjebb is.


https://www.tv2.no/nyheter/11152022/

https://www.nrk.no/hordaland/ordforer-fortviler-over-listhaugs-snuoperasjon_-_-vil-ga-glipp-av-milliardinvestering-1.14872493

https://www.nrk.no/norge/disse-sakene-kan-komme-i-spill-med-frp-ute-av-regjering-1.14871227

https://www.tv2.no/nyheter/11157835/


https://www.tv2.no/nyheter/11154602/

https://www.nrk.no/norge/miljomerka-torsk-vert-sendt-tur-retur-kina-noreg-for-filetering-1.14867646

https://nrkbeta.no/2020/01/25/fargelegger-gamle-bilder-automatisk/

https://www.nrk.no/dokumentar/xl/frostens-vokter-1.14755370

https://www.nrk.no/sorlandet/nedising-i-hoyfjellet-gir-desperate-reinsdyr-1.14876095

https://www.tv2.no/nyheter/11164233/


https://www.nrk.no/ytring/jeg-stakk-fingeren-i-halsen-igjen-1.14871602

https://www.nrk.no/norge/xl/mor_-kone_-kriger-1.14854290

https://www.nrk.no/norge/100-steder-i-norge-ligger-an-til-a-sette-temperaturrekord-1.14875748

https://www.tv2.no/nyheter/11165576/

https://www.nrk.no/finnmark/store-vaerforskjeller-i-nord-og-sor-i-norge-_-her-skiller-det-50-grader-1.14878107

https://www.nrk.no/nordland/her-ligger-havila-kystruten-skipene-som-snart-skal-seile-med-hurtigruten-mellom-bergen-og-kirkenes-1.14869656

https://www.nrk.no/sognogfjordane/fylka-har-fatt-ansvaret-for-hundrevis-av-gamle-bygningar_-men-manglar-pengane-1.14854220

https://www.nrk.no/rogaland/noregs-forste-offisielle-rucking-klubb-1.14840592

https://www.tv2.no/nyheter/11168111/

https://www.nrk.no/nordland/uvanlig-vindretning-har-holdt-saltfjellet-stengt-pa-andre-dognet-_-antonio-er-en-av-de-som-star-i-ko-1.14878571

https://www.nrk.no/nordland/xl/rullestolbruker-i-lofoten-la-dod-i-flere-dager---vagan-eiendom-krevde-betaling-fra-datteren-1.14804516

https://www.nrk.no/mr/haper-pa-fleirtal-for-turistskatt-1.14873067

https://www.nrk.no/nordland/kinesiske-turister-nektes-utreise-for-a-hindre-spredning-av-coronavirus-_-rammer-nordlysturismen-1.14878891

https://www.nrk.no/hordaland/fire-av-ti-har-endret-plastvaner-pa-grunn-av-plasthvalen-1.14878294


https://www.nrk.no/nordland/23-nedborsrekorder-i-januar-_-pa-vega-i-nordland-har-det-regnet-nesten-hele-maneden-1.14881638

https://www.nrk.no/nordland/sten-stale-hovik-i-oksnes-i-vesteralen-har-tjent-800.000-pa-a-fiske-torsk-de-siste-tre-ukene-1.14881040

https://www.nrk.no/urix/kvinner-mot-vold-i-naere-forbindelser-i-russland-1.14869732

https://www.nrk.no/troms/norske-forskere-har-funnet-mineraler-til-over-1000-milliarder-pa-havbunnen-utenfor-svalbard-1.14880328


https://www.nrk.no/nordland/synnove-fikk-seg-en-overraskelse-pa-fisketuren_-_-aldri-sett-sa-mange-orn-1.14879631

https://www.tv2.no/broom/11176965/

https://www.nrk.no/nordland/gaupa-har-status-som-sterkt-truet-pa-rodlista-_-far-likevel-skyte-54-gauper-1.14882317
https://www.tv2.no/nyheter/11180258/

https://www.nrk.no/norge/rekordvarm-januar-i-ni-fylke-1.14884181

https://www.tv2.no/storm/11179586/

https://www.tv2.no/nyheter/11180502/

https://www.nrk.no/svalbard/

https://www.nrk.no/rogaland/her-er-parkeringen-mye-smalere-enn-der-storbrannen-startet-1.14882389

https://www.nrk.no/ti-tiltak-som-kan-fa-ned-utslippene-1.14884341

https://www.nrk.no/sognogfjordane/motte-hoggorm-i-januar-1.14881930

https://www.nrk.no/dokumentar/xl/de-norske-kjaeledyra-hele-verden-klikker-pa-1.14828850

https://www.nrk.no/norge/sv-om-det-storste-klimakutt-forslaget_-_-urealistisk-1.14884371

https://www.nrk.no/norge/gjelsvik-langet-ut-mot-kroppspress-i-takketale-_-har-selv-tullet-med-_mikropeniser_-1.14885681

https://www.tv2.no/nyheter/11168095/

https://www.nrk.no/nordland/kan-vaere-mye-mer-skadelig-plast-i-naturen-enn-vi-vet-om-1.14882466

https://www.tv2.no/nyheter/11193757/

https://www.nrk.no/nordland/andreas-_27_-fra-hamaroy-i-nordland-driver-jakt-pa-krake_-_-en-lidenskap-1.14891244



https://www.nrk.no/sognogfjordane/bygda-har-vore-utan-telefon-i-ei-veke-1.14884150

https://p3.no/larver-i-2050/

https://www.nrk.no/spesial/pa-toget-til-lisboa-1.14878242

https://www.nrk.no/sorlandet/kristiansand-dyrepark-vil-overta-jervevalper-som-skal-avlives_-men-far-ikke-lov-1.14886755

https://www.nrk.no/kultur/kristin-gjelsvik-fjernet-podkasten-om-mikropenis-etter-mobbekritikk-1.14888053
https://www.tv2.no/underholdning/11186976/

https://www.nrk.no/vestland/vegvesenet-med-rangering-av-rasfare_-seks-av-dei-ti-mest-rasfarlege-vegane-ligg-i-vestland-1.14872698


https://www.tv2.no/nyheter/11195782/

https://www.tv2.no/nyheter/11192176/

https://www.nrk.no/klima/klimaforskere-dropper-verst-tenkelig-scenarioet-1.14888872

https://www.nrk.no/klima/fem-ting-du-bor-vite-om-isbjornen-1.14879507

https://www.nrk.no/rogaland/radyre-firhjularar-fyller-opp-elev-parkeringa-pa-bryne-vidaregaande-skule-1.14882584




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések