karácsonyi vásárok

A következő nagy hírem van. Irányba állunk Magyarország felé. Nem lesz kis túra, és rengeteg dolgunk is lesz mindeközben. Új családtaggal fogunk bővülni, tulajdonképpen ez az oka a hazamenetelnek. 
Nem fogunk sietni, egy kis megállót is beiktatunk, bár tényleg csak kicsit. Újra nekivágunk tehát a tengernek (Bergen - Hirtshals), kompos utazás ki nem maradhat, és így dán földre is lépünk.

Sokat gondolkodtunk merre és hogyan. Megmondva az őszintét, kicsit sűrű napok voltak mostanában, mindig húztuk halasztottuk a végső útvonal kijelölését. Közben milyen furcsa így év vége felé, közeledik a karácsony. És ez picit megmozgatta fantáziánkat. Miért ne kössük össze a hazautat valamilyen karácsonyi vásárral. Nem sietünk tehát, vagyis nem akarunk két nap alatt letekerni 1800km-t. Viszont nem is olyan egyszerű megtalálni azt a vásárt. Hatalmas a "választék". 

http://www.germany-christmas-market.org.uk/christmasmarkets_germany.htm

Első körben német városokban gondolkodtunk. Nem furcsa módon, ilyenkor a magyar oldalak is előveszik a karácsonyi vásár témát. Én is próbáltam némi infót gyűjteni ezekből is. Egyébként azt találtuk ki (nagyon bölcsen), hogy harmadoljuk a távolságot. Így az első megálló Hannover környékén kellene, hogy legyen. A második pedig Regensburg távolságnyira. Ha német az irány. A fenti link pedig egy kis segítség, hol lehet belefutni valami szépbe.
Regensburg pedig nagyon szép. Világörökség része, tessék rákeresni. Csodás hely. Tervben volt tehát. Csak kicsit lecsúsztunk róla. Nem egyszerű pár nappal korábban szállást foglalni. Azt találtuk ki, hogy két napot szállunk meg egy helyen, picit jobban körbejárva a várost.

Egyébként nem is tudom örüljek-e annak, hogy jön a karácsony? Bár azt hiszem végeredményben örülnöm kell majd. Elmondom mire gondolok. Mint olyan, hogy ünnep, nagyon nem érdekel a karácsony. Egyszerűen nincs közöm hozzá (ez leginkább rám vonatkozik a családban, és persze Barnusra, ő ebből semmit nem ért). Gyerek fejjel pedig a lényeg, a nagy ajándék ünnepe, csak ez ami számított. Tehát az ünnep mint olyan nem mozgató erő. Viszont a hangulat, az illatok, a "szezon" finomságai, a fények... na ezek igen. Ezek megérik ezt az ünnepet. Ha csak simán úgy vesszük, hogy a szeretet ünnepe, de leginkább maradjunk csak annyiban, hogy egy szép hagyomány, amit a jó hangulat miatt érdemes fenntartani. Viszont jobban belegondolva, egy nyűg is. Ez az ajándékozási kényszer...

Amiért nem tudom, hogy ez a karácsonyosdi jó e most nekem. Mert elmegyünk egy világörökség városkába, és a karácsonyi forgatag felborítja a valós képet. Nem fogom tudni milyen is valójában. Én nem szeretem, ha próbálom megörökíteni fotó gyanánt ahol jártunk, és mindenhol emberek sokasága van a képen. Úgy szeretem, ha egy városi fotón csak a házak és egyebek vannak. Nagyon sokszor ez megvalósíthatatlan, mint most karácsonykor. Bár az is igaz, hogy az emberek pedig életet adnak a képeknek. Az a jó, ha lehet ilyet is és olyat is készíteni. Úgyhogy vegyes érzéseim vannak, de összességben a hangulat győzedelmeskedni fog rajtam, és persze a sok finomság. Maximum még vissza kell jönni, ha valami kincsre találunk, és szeretnénk közelebb férkőzni hozzá.

 Pár kép Regensburgról





 Ahogy én szeretem...
...és amikor van benne élet

Visszatérve, még nem mondtam merre is leszünk. Csak egy kis gondolkodási folyamat volt még eddig. E folyamat közben nem lehet elmenni Csehország mellett sem. Kicsit kutakodtunk, mert a fejemben volt egy cseh városka, amiről sok szépet olvastam. Egyébként a harmadolós tervünkbe Prága egyértelműen passzolna. Valamiért most mégis kutakodtunk még. Pedig nem voltunk még Prágában sem.

A kutakodás eredménye pedig, Cesky Krumlov. Itt végre találtunk rengeteg szabad szállást, és nem mellékesen olcsóbban mint német földön. És mily érdekes, egy újabb világörökség gyöngyszem. Tehát ami biztosnak tűnt, az első megállónak Hannover. Hozzáteszem, az sem egy csúnya város. Nem messze tőle ott van még Braunscweig is. Meg kell valljuk, szépek a német városok. Legtöbbnek nagyon szép belvárosi "múltja" van. Nehéz döntés.


 pár kép ízelítőül Cesky Krumlov-ról, úgysem hiszem, hogy tudok majd repülni, és hogy ilyen fényviszonyok lesznek majd Nov.29-én.








Az az igazság, órákig lehetne sorolni, melyek azok a helyek amik számításba jöttek. Példának okáért még megemlítem azért Passau városát, és Nürnberget is. Mikor költöztünk Norvégiába az utóbbiba szálltunk meg. Tudtam, hogy egyszer vissza akarok térni oda. Csodálatos város, a hatalmas főtere, ami most karácsonyba borul... de úgy vagyunk vele, abból már láttunk valamennyit, most legyen más.

De nem ragozom tovább. A már élő foglalások nyomán, tessék, ez lesz az "odaút" programja. Nem Hannover (nem fog kimaradni), hanem Magdeburg az első állomás. Nem is biztos, hogy fogunk nagy sétákat tenni a városban, 800km lesz a fenekünkben. Azért választottuk ezt (mert amúgy a többi kiszemelthez képest szinte "semmi"...),  hogy másnap kevesebbet kelljen menni Cesky Krumlov-ig. Már érzem a nyelvem alatt a cseh sör ízét. Na jó, talán lesz forralt bor is, vagy puncs... vagy az majd csak hazafelé???

Odahaza Pesten fogunk megszállni, van sok-sok dolgunk, és így sokkal könnyebb megoldanunk. Hazafelé pedig még mindig nem tudjuk mi lesz. Hannover az biztos, Dánia (komp) előtt ott fogunk megszállni utoljára. Ez két éjszaka lesz dec. 21-22. Itt is nagyon szép a karácsonyi piac, és az utolsó adventet ott töltjük. Na ott lesz puncs és... azért német sör is. Viszont előtte. Két variáció van. Prága vagy Regensburg. Én inkább az utóbbira hajlok most, majd meglátjuk. Prága mellett a több variáció (szállás leginkább) szól, Regensburg mellett pedig, hogy délutáni érkezés után csak egy esténk lesz igazából bejárni a várost, és ez "kicsinysége" miatt sokkal alkalmasabb erre. És Prágában nem nehéz kitalálni, hogy egy gombostűnyi hely sem lesz. Regensburg biztosan nyugisabb. Viszont Prága az Prága... Bár látjuk előtte kicsiny mását (Cesky Krumlov).

Ami bizonyos. Sokkal de sokkal szebbek az én szememnek ezek a középkori vásrosok (vásrosrészek persze), mint a norvég települések. Két eléggé eltérő stílus, és bármennyire is szeretem a fát, azért csak a tégla, kő egyebek mentén nőttem fel... Ezzel nem azt mondom, hogy az itteni nem szép, csak szebb amaz...  világos??? És nem mondok nagy titkot, ha Norvégia varázsa a természetben van.

Ez lesz a mi kis túránk hazafelé. Visszafelé pedig már egy családtaggal többen leszünk, Barnabás kap egy kutyát, hátha segít egy négylábú barát ügyes-bajos dolgaiban. Ennek nyomán, akit érdekel megnézhet egy filmet, nem mondom, hogy nem ez alapján döntöttük el, hogy lesz egy kutyánk valamikor. Thomas után, nagyon jól megmutatja...


És aki olvassa ezt a bejegyzést, ne beszéljen róla másnak egészen jövő vasárnapig, mert valakinek meglepetésnek is szánjuk a hazamenetelt. Köszi...




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések