mit néznek a norvégok


Na jó, a cím nem helyénvaló a tartalomhoz képest, ugyanis semmiféle adatom sincs, hogy ezt megerősítsem. 
Inkább mondjuk úgy, milyen műsorokat készítenek és futtatnak a különböző csatornákon. Szerintem van köztük néhány érdekes is. 
Nem mentegetőzésként írom, vagy mert ciki lenne TV-t nézni, hanem mert úgy igazán a sporton kívül, semmi sem vonz. Pedig a nyelv miatt nem rossz pár filmet is beiktatni (feliratos mind, anyanyelven szólnak), ritkán összejön azért az is. Bevallom, inkább netezek este, mert ilyenkor van normálisan időm rá.

De térjünk a lényegre. Nem érdekességi lista szerint, hanem ahogy eszembe jutnak. Nem gondolom, hogy ezek norvég kitalációk, bár lehet van közte olyan is. Biztosan van máshol is ezeknek megfelelője, de ez mit sem változtat a tényen, néha egész érdekesek tudnak lenni.

Mesternes mester /nrk

http://www.frisbeegolf.no/følg-sune-i-mesternes-mester-pa-nrk/

Amit nem is tudtam, hogy forgattak Magyarországon is, 2012-ben. Hallott erről valaki. Pedig nem rossz reklám ám. 
Az idei helyszín pedig azért volt érdekes, mert Nizza-ban volt a verseny, mi nyáron oda tartunk. Kicsit belenéztem legalább milyen Nizza nem nyáron.

A műsor lényege, hogy volt sportolókat összeeresztenek mindenféle feladatokban. Ügyességi, és főleg erő számokban. Mindig kiesik egy, a végén pedig megkapjuk a győztest. A nagy demokrácia miatt férfiak és nők vegyesen vannak. Nem hiszem, hogy nyert valaha is nő, bár most legutóbb is 3. lett az egyikük. Nekem tetszik a műsor, nem bulváros, tényleg teljesítmény van mögötte.

Egy videó a balatonos évadból.





71° nord /TVnorge

http://www.tvnorge.no/programmer/71-nord

https://hu.wikipedia.org/wiki/Északi-fok

Szintén egy vetélkedő, itt is vannak sportolók közöttük, de vannak teljesen átlagos emberek is. Nők férfiak vegyesen. Csapatokat alkotnak, különböző feladatokat kell megoldaniuk. Vagyis inkább különböző pontokra kell eljutniük a legkülönfélébb módon. 
Ebbe beletartozik a szabadban alvás is sátrakban. Fürdés egy tóban stb. Elég nagy elszántság kell hozzá, olykor tényleg nem könnyű feladatokkal. 
A műsor a norvég természetre van kihegyezve, az adott térség főbb látogatnivalói szerepet kapnak a feladatoknál. 
A cél a végén természetesen az Északi-fok. Élvezetes tud lenni a műsor, leginkább a norvég táj miatt, de a feladatok is elég változatosak érdekesek. Kajakozás, lovaglás, gleccser mászás, mindenféle dolgot művelnek. 

Ugye érdemes a táj miatt nézni?

Ahogy olvasom, már a 17. szezon az idei. Tehát régóta megy, vagyis van nézettsége. Én nem csodálom. 
Az idei szezon néhány részét sikerült már elcsípnem. A környékünkről indult. Voltak Vossban (50km ide) a Vossvind-nél (http://vossvind.no), Odda-ban (70km, mi ma voltunk éppen) a Følgefonna gleccsernél (Odda felett, https://hu.wikipedia.org/wiki/Folgefonna) és még ki tudja hol. Én ennyit láttam eddig az ideiből. A Følgefonna-t idén nyáron végre mi is meg akarjuk hódítani.

Lényeg a lényeg, érdemes nézni ha nem is feltétlen a feladatok miatt, hanem a norvég természet miatt. Egy jó kis utazás...


Alt for Norge / TVnorge

http://www.tvnorge.no/programmer/alt-for-norge

Ez megint egy vetélkedő. Érdekes háttérrel. Tavaly láttam belőle, nem tudom idén lesz-e újabb sorozat (biztosan), de szintén meg lehet tudni belőle ezt-azt Norvégiáról. Mégpedig elég sajátos formában. 
A tavalyi műsorban Amerikából érkezett, kivándorolt norvég emberek leszármazottai szerepeltek. 




                                       

Ezek szerint a koncepció mindig erre épül, mert én nem ezt a csapatot láttam. Valószínüleg a legtöbb kivándorolt Norvég Amerikába ment, ezért vannak onnan mindig. 
Itt is vannak olykor érdekes feladatok, néha meg kell küzdeniük az "amcsiknak". Például trágyázás a földeken, mindenféle olyan munka, amit régen meg kellett csinálni. Ahogy én láttam, szépen végig mennek a korokon egészen a mostani időkig. Az adott kor lehetőségei szerint kell lakniuk, étkezniük. Ezért is volt érdekes számomra, a krumpli megjelenése a norvég vidéken. Állítólag nagyon sok addigi betegséget "meggátolt", nagy jelentőséget tulajdonítottak neki. 

Az egyik videó azt mutatja, hogy a résztvevők aztán eljutnak az őseik földjére. Amiket én láttam, ott volt megható pillanat is (több gyermek halálozással - a kor jellemzője szerint), azért nem lehet semmi így hirtelen megtudni ezt-azt az ősökről. Ennek mindenki örülne szerintem. 

Itt már nem olyan kemény (fizikális) feladatok vannak, sokkal inkább bulvár az egész, de nem mondanám, hogy teljesen érdektelen, mert azért pár érdekességbe itt is bele lehet futni. 

Nem rossz ötlet szerintem a műsor, bőven van benne meglepetés faktor és lehetőség. Egy magyar változat is érdekes tudna lenni, van bőven a régi időkből kivándorló és leszármazott. 


Ezek a legérdekesebb műsorok, leginkább azért, mert ha éppen nem törődünk annyira magával az emberekkel, hanem mögé nézünk, van mit megtudni Norvégiáról. Mondjuk ez az elsőre nem vonatkozik, mert ott Norvégián kívül folyik a vetélkedő. Abban leginkább a Norvégok sporthoz való viszonya látszik. Vagyis, hogy fontos az életükben, nagyrészt mindenki mozog valamit (jó, a munkában nincs mit elfáradni a többségnek), és ez jó.

A többi műsor pedig már bárhol lehetne, sőt van is a nagyvilágban, vagy valami hasonló. Nem is oly lényegesek ezekhez képest, de azért megemlítek párat. 


Sinnasnekker'n / TV2

http://www.tvnorge.no/programmer/sinnasnekker-n
http://www.kjendis.no/2014/12/22/kjendis/tvnorge/otto_robsahm/sinnasnekkern/tv-serier/36807499/

Svéd verzió biztosan van, mert megy a norvég TV-ben is, nem gondolnám, hogy nem az volt előbb, bár ki tudja.
A műsor lényege, egy ház felújítása, de a fő hangsúly a hogyanon van. Olyan otthonokat keresnek, ahol a káosz az úr. Ahol valami miatt megállt a "tudomány", nincs befejezve a ház, vagy mert nincs pénz, vagy mert elfogyott az akarat. Ritkán múlik el egy adás sírás nélkül. Nem a végső, öröm sírásra gondolok.
A műsorvezető szakember (mondjuk, hogy ács) egyben pszichológusi munkát is végez. Tüzeli, vagy éppen normális gondolatokra próbálja rávenni a családot. A legtöbb helyen egyszerűen nem tudják hogyan éljenek. Nem tudják beosztani a teendőket stb. Néha tényleg csak lesek, hogy ezek hogy élnek már.
A felújítás során a családnak is részt kell vennie a munkában (persze a lényegi munkát a csapat végzi, nem a gazdák). Így legalább jobban magukénak is érzik, valamint többek ráébrednek, hogy csak akarni kell, neki kell állni. Azért is így van jól, mert nem teljesen fejezik be a házat, csak ami mondjuk 4 napba belefér, persze akkor teljes gőzzel.
A műsor később visszatér a családhoz, és megnézik, hogy sikeresen be tudták-e fejezni a házat, vagy egyáltalán hogy áll a dolog. Nem rossz koncepció szerintem, érdekes tud lenni. Vannak olykor jó ötletek a felújítások során.






Tid for hjem / TV2

http://www.tv2.no/underholdning/tid-for-hjem/

Ez egy szokványos házfelújítós műsor, nincs is mit mondanom róla, vannak benne jó ötletek, ha véletlenül "elkapom" nem szoktam elkapcsolni.




Nagyjából ennyi volna, amiről én tudok, és valamennyire érdekes is tud lenni. Jaj, illetve nem. Mert eszembe jutott még valami, sőt akkor már egyből 5. Közös kapocs a sport, ezért ugrott ba az első után a többi.


Larvikjentene / TV3

http://www.tv3.no/larvikjentene

Nem nehéz kitalálni annak, aki szereti a kézilabdát. A larvik-i női kézilabda csapat a főszereplő. Néhány játékos életébe, a készülődésekbe, a meccs "belső" pillanataiba lehet bele lesni. És akit érdekel, egy leszbikus pár életébe is (két játékos a csapatból egy párt alkot). Bulváros, de azért ha belefutok néha ott ragadok. Kár, hogy a csajok nem oly bevállalósak, mint majd lejjebb a pasik.







Iskrigerne / TV2

https://sumo.tv2.no/programmer/underholdning/iskrigerne/

Az oslo-i Vålerenga jégkorong csapat életét mutatja, azonos elven mint a Larvik.os. Bulvár, főleg a csajoknak ajánlom, gyakran elhagyják a nadrágjukat a srácok, gyakran belóg valami a képbe. Az biztos, hogy a világ legjobb csapatsportja, és mint ilyen, jó a kulisszák mögé lesni. Kemény gyerekek ezek, és nem szégyenlősek.




Alle gutta / TV2

https://sumo.tv2.no/programmer/underholdning/alle-gutta-mjoendalen-if/

Mjøndalen IF fociklub körül forog az élet. Ugyanaz a koncepció, mint a másik kettőnél. Annyi a különbség, hogy a kézi és jégkorong csapat is az egyik legnépszerűbb itt Norvégiában, a M. IF ellenben egy kisváros csapata.





Dama til... / Nrk

https://tv.nrk.no/serie/dama-til

Ez pedig a bonusz. Én csak a Riise-vel (egy párt alkotnak, vagy csak nagyon közeli lett a viszony) való műsorból láttam eddig még valamicskét. De a műsorvezető csaj eléggé ellopja a show-t, ugyanis nem kissé "hibbant". De nem rossz egyébként ez a műsor sem, érdekesen mutatják be a sztárokat, ismert embereket.




Amint látható a saját műsorok leginkább a sport, vagy Norvégia körül forognak. Nem is baj ez, mindegyik hozzám közel áll, nekem vannak benne érdekességek. Az is igaz, fogalmam sincs melyik mikor megy a TV-ben, Ha véletlenül belefutok valamelyikbe, és nincs jobb dolgom (ezek este mennek, de leginkább csak fél szemmel nézem), nem szoktam elkapcsolni. Ha valaki tud norvégul megpróbálkozhat velük.

A végére még jön egy jolly joker is, főleg mert az utolsó adásban innen a faluból volt egy család (Carmen munkatársnője az anyuka, festettem már nekik - házukat), a Hardangervidda-n van egy elég nagy hytte-jük, jó sok szobával, elég sok vendéggel/turistával, télen és nyáron is.

Norge rundt / nrk

https://tv.nrk.no/serie/norge-rundt

https://tv.nrk.no/serie/norge-rundt#t=26s

A műsorokban mindenféle érdekesség felbukkan Norvégia szerte, nem láttam még szinte semmit sem ezekből az adásokból.



Vakami ilyesmi a felhozatal, persze vannak egyéb műsorok is, itt is megtalálhatóak az otthoni tehetségkutatók, reality show-k (olvasom, odahaza is lesz a farm, itt már megy egy ideje - fogalmam sincs róla egyébként), a főleg ameriaki sorozatok. De azok semmiféle sajátos vonást nem hordoznak. A fentiek közül sem mindegyik, de szerintem van köztük néhány egész érdekes. Persze nem fogom a napjaimat egyikhez sem igazítani, megmaradnak, ha éppen odakapcsolok dolognak.

Lehet még fog eszembe jutni más is, és az is igaz, hogy részletesebben is írhattam volna, hogy én hogyan látom őket, de annyi ideje kinek van?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések