honnan hová



Fjordokból a Riviérára. Egy kicsit nosztalgiáztam, honnan tartunk és hová.

De nem akarom magamban tartani, hiszen találtam néhány szép felvételt. Az igaz, hogy Norvégiát mindenki első sorban a Fjordokkal azonosítja, de találni itt egészen eltérő, mégis meglehetősen egyedi környezetet is. És ez még mindig csak két jellemzője a norvég természetnek, de a többiről majd máskor, hiszen van amihez még nincs rálátásom (remélhetőleg lesz azért).

Az első videó a fjordos életterünket járja körül, konkrétan Eidfjordot is.



Ezt nem volt lehetőségünk kipróbálni, hiszen elköltözésünk után állt szolgálatba, biztosan mókás kaland.


Grimstad fentről. Dél-Norvégia (is) a Skjærgård (szigetvilág) miatt olyan érdekes. Norvégia partjait szigetek ezrei csipkézik, de mivel itt azért a napfény és a jó idő is gyakrabban előforduló esemény, így sokkal "sűrűbb" ezek kihasználtsága. 

Itt jóval inkább van értelme valamilyen vízi járműnek, a szigetek labirintusában izgi lehet kanyarogni. Bár a fjordokon a meredek hegyek szorításában is élmény, csak kevésbé van zavartalan időjárás hozzá.

Ingatlanközvetítős videókon és képeken lehet jól megfigyelni, milyen is ez a szigetvilág. Pazar, tessék elhinni nekem. Jó, a víz nem lesz 25 fokos, de talán 20 azért néha (szökőévenként) összejöhet.

https://e24.no/privat/eiendom/dette-er-markedets-fem-dyreste-strandhytter/23746050
Drága? Olcsó? Jó kérdés... egyébként igen, de amúgy meg...

Azért ilyen környezetben ki lehet bírni, fjordok nélkül is.





Kragerø mind közül a legnépszerűbb, mert itt a legtöbb a sziget, és ez van a norvég riviérák közül a legközelebb Oslohoz. Egyébként a legnépszerűbb ilyen partszakasz délen, Kragerø-től Farsund-ig húzódik. Azt olvasni, hogy Grimstad (hurrá) és Kristiansand környéke a legnaposabb (órák és a napok számában is) Norvégiában. 

Labirintus. Én azért szánom-bánom, hogy szinte minden szigetre jut egy házikó. Bár ez a része annyira nem érdekes számunkra, de a part mentén autózva vagy kerékpározva alig találni szabad helyet, mindenhol privát területbe futni. Értem alatta nem a települések strandjait és partszakaszait. 

Farsund, tényleg szép (még 2014-ben voltunk arra).



Az Eidfjordi életünkhöz képest ez a három Grimstadi hónap annyi változást hozott eddig, hogy több napot kaptunk itt e rövid idő alatt, mint előtte két évig. Nincsenek hegyek, nem bújik el a nap. A bérelt ház reggel 7-től este 10-ig (most) napos. Sokkal inkább alkalmas kerékpározásra (gyerekkel, tandem kerékpárral) itt, mint Eidfordban. Bár szép volt ott a fjord partján cajgázni, de csak egy lehetőség volt. Itt rengeteg irányba lehet megindulni.
Egyéb dolgokba, most nem bonyolódom bele, a videók beszéljenek helyettem, az egyéb dolgaink meg majd jönnek szépen sorjában.

A végére néhány szép felvétel maradt, hála a technikai fejlődésnek, hogy már rengetegen drónoznak szerte a világban, így könnyebben tudok talán kedvet csinálni egy norvég kiruccanáshoz.






Ez az én személyes kedvencem a volt környezetünkből, ha vízesésről van szó.


Ez legalább már elég tisztességes látogatottságot ért el.

Pár képet még beillesztek, ezek ingatlanközvetítős fotók eladó ingatlanokról. Itt látszik igazán a norvég part sokszínűsége és "telítettsége" is.





















































































Megjegyzések

  1. Te aztán alapos vagy! Bevallom, a gyűjteményed (fotók, videók) már sok jó tippet adott.
    Én 2 éve jöttem, de még mindig a rácsodálkozós szakaszban vagyok.
    Legjobbakat!
    Csépán Attila

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések