de mi van a levendulával?


Nyaraljunk megint, hiszen még sok van hátra. Irány Apt. A legrosszabb szakaszt ezen a napon tettük meg, 10.15-kor indultunk, és este 7-kor értünk oda. A kevesebb mint 500 kilométert sikerült így megoldanunk.

Már említettem, hogy a folyamatosan be-beduguló autópálya egyszer csak tényleg leállt. Alig haladtunk. Nekem se kellett több, úgy is titkon inkább mellékutakon tettem volna meg az egész nyaralást. Hát lássuk. A kezdeti szerencsétlenkedés után, irányt fogtunk. Kanyarogtunk, tekeregtünk, nem feltétlen Avalanche kompatibilis utakon. De lehet soha sem fogunk többet arra járni, mégis kicsit megmutatta nekünk magát, Dieulefit, Carpentras, Murs, érdemes lenne pedig ezeket jobban megismerni.

Végül csak megérkeztünk. Hát vegyes kép fogadott minket, de este fáradtan nem volt kedvünk törődni vele. Persze másnap. Carmen mondta a magáét. De, majd erre külön kitérek.

Saját medencés ház volt, nagy és szinte teljesen árnyékos kertel. Ez mondjuk a medence hőfokának nem kedvezett, viszont nem lettünk pecsenye.

Eléggé bejártuk a környéket, de még így is sok minden kimaradt. Van mit nézni provence-ban, bár be kell valljam, a levendula csalódás volt. Én sokkal több levendula mezőre számítottam. Csak egyszer esett meg, hogy a földek mentén autózva, az ablakot lehúzva a levendula bódító illatfelhőjében autókáztunk. És ez kevés. Az a tervem sem jött be, hogy kifekszek egy ilyen mező közelébe, Barnabás megvétózta ez irányú tervemet. Igaz, hogy sok helyen már le volt "aratva" a levendula, vagy éppen már elvirágzott.

Ha valaki azonban viszonylag sok levendulát akar látni, akkor irány Banon. Apt-ból ráadásul a francia Grand Canyon mellett kell elautózni. Sajnos ez is kimaradt az életünkből. De Banonra még visszatérek, hiszen időrendben nem ott jártunk először.


Saignon


Saignon lett a kedvencem az egész Provence-ből, sőt az egész nyaralásból. Nem tudom a pontos okát, mert semmivel sem több vagy kevesebb, mint a többi középkori (vagy mikori) település. Vagyis, de, kevesebb. Nincs annyi turista, plusz kb. 3-4 kilométerre volt csak a szállástól, így ott egyik éjjel tudtam magamban kóborolni.





Érdekes, ilyen minden településen van.







A szokásos, szűk utcák, de nincs ember, vagy alig.








Azért egy ilyen francia vagy olasz "farmot" el tudnék viselni. Talán ez lenne a megfelelő jövőbeli projekt, nem ház Norvégiában.



Itt északon a könnyűszerkezetes faházak "mennek", pedig van kő bőven (csak az időjárás nem megfelelő neki - értsd, rövid ideig van építére igazán alkalmas idő a kőnek, téglának, illetve gyorsabb a faház), ráadásul nekem jobban tetszik a köves építészet.



Odalent Apt. Érdekes, ott konkrétan nem is "bolyongtunkm hiszen minden nap átmentünk rajta, vagy vásároltunk valamit. A konkrét kirándulások nem ott történtek.


Nem vagyok a francia autóépítészet elkötelezett híve, de tény, láttam néhány érdekességet.


Pick-up-ok. Avalanche-al az egész nyaralás alatt nem találkoztunk, csak néhány Dodge és Chevy volt az egész út alatt, az is főleg Németben.

Rendkívül népszerű a Fiat 500. Érthető, ha mini kategória, akkor csakis ez. Rengeteg amúgy a Dacia (olcsó és francia), és elég sok a Nissan Juke is (ez elég extravagáns a francia léleknek, igaz?).

De ami megdöbbentő, az autók általános állapota. Nincs autó sérülés nélkül. Kijavítani? Minek, úgyis ütött lesz megint. Nem tudom, hogy bénák-e, vagy csak leszarják?


Ezeknek olyan hangulata van...

Az egész nyaralás best of járműve (Morgan EV3). Ez már stílus a köbön. Amekkora kreténség, annyira fantasztikus is.

Egy kép a netről, hogy miről is van szó.

Kacsa nélkül nincs Franciaország.



SUV verzió?




Saint-Martin-de-Castillon és Céreste

Nem sok időt töltöttünk itt, átutaztunk csak rajta. Éttermet keresve, olyan kajával, ami Barnabás speciális igényeinke is megfelelnek.








Banon felé menet lehúzott ablaknál levendula illatfelhőben.




Banon




Itt sem annyi időt töltöttünk, mint szerettünk volna. Barnabás ledobta a szíjat, tippem szerint az emelkedő utcák és a meleg nem jött be neki.






Feljebb mászva, azért jól látszanak a levendula mezők. Érdekes, hogy ajándékbolt alig van, levendulát is alig találtunk. De el kell hogy mondjam, a még Tihanyból hozott sokkal jobb minőségű volt. Jobban bírta a strapát, szebb is maradt. 









Itt elücsörögtem volna, Barnabás másképpen gondolta.




Simiane-la-Rotonde

Banonban és itt azért már több volt a turista, nem úgy mint Saignonban. De a mennyiségünk teljesen elviselhető mértéket öltött. Elfértünk magyarul.






Ez is egy igazi csoda település. Ide autó nem juthat be (csak a városka aljába, illetve jelen helyzetben a tetejébe is), nem úgy mint az összes többibe. Azért ez ad egy plusz varázst neki.


Nagyon gyér ezen falvak gasztronómiai választéka. Vagy szinte egyáltalán nincs is. Itt is csak valami féleség volt, de nem is volt már normális kajájuk.




Saignon mellett a másik kedvencem volt. Banontól csak pár kilométer, de szerintem érdekesebb és szebb is. Itt sem voltunk eleget. Egy egész napot el lehetne (még többet is) álmélkodni itt. Csak ülni és gondolkodni a világ nagy dolgain. Majd ha visszavonultam...





Gordes

Talán Provence ezen részének a legfelkapottabb települése. Persze jogos is, hiszen fekvése, látnivalói mind megérdemlik ezt, csak itt nem lehet "visszavonulni". Itt már olykor zsúfoltság érzésünk is volt. Jó, azért tudtam néhány ember mentes (ez az én agymenésem - nem kell ember a képekre, ha nem egy mezítelen nő az, azt pedig itt nem láttam) képet készíteni.

Tényleg hihetetlen környék, 10 kilométerenként egy csodás középkori falu, ami ámulatba ejt. Sokkal jobb, mint a Francia riviéra.















Ritka pillanat az ilyen, sehol senki.











Jé, egy Chevy.


Egy bio, családi étteremben ettünk, a sör a limonádl, minden bio. Nem normális volt a család pincér tagja jó értelemben véve. Máshol zavarna az ilyen, de itt így volt tökéletes.
A sör egyébként belga, nagyon érdekes, hogy mennyire népszerűek a belga sörök Franciaországban. Az üzletek telis tele, mindenféle belga sörökkel, és ez jó.










A nyár legjobb részei azért még mindig, a lengén öltözött hölgyek. És Franciaországban tényleg szépek és divatosak is őnagyságuk. Hurrá!








Még nincs vége a Provence-es látogatásnak, de újabb oldalon folytatom, hogy ne legyen nagyon tömény.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések