hosszú hétvége

Megvolt első norvég kiruccanásunk, igaz csak egy hosszú hétvége idejére, de valahol el kell kezdeni. Jönnek majd a tapasztalatok (ami nem új és a legfőbb, hogy drága), de még annyi az elmaradásom hogy csak csuda. Egy kis ízelítő... 









Tehát a célirány Flåm volt, és annak környéke. Hirtelen elhatározás, semmi előre foglalás csak találunk valami szállást alapon. Nincs messze kb. 110-120km. Persze jóval többet mentünk, mert bejártuk a környéket. 2 éjszakát töltöttünk ott, nem kevés pénzért...



Ezen képek a vonat ablakából készültek, Flåm erről híres a Flåmbana vasútvonalról, ami kb. 20km hosszú és a fjordpartról megy fel a hegyekbe (860m), ahol csatlakozni lehet a Oslo-Bergen vonathoz.

































































Most hogy van időm folytatom a képek feltöltését. Novembert írunk, jó visszaemlékezni... Flåm. Itt is volt nagy flom (árvíz) sajnos most nemrég. Pár házat elvitt, kicsit átalakította a látképet. Ezt már bizotsan nem látjuk többet ugyanígy.

Szobánk földszintes volt. Ezt láttuk, az ott szemben egy kicsiny múzeum. Egyébként nem volt csúnya a szoba, viszont egy szennyvícső ment le a fal mellet, hallottuk folyamatosan a szennyvizet reggelente. Ez olyan norvégos... Meg a szállodákban szinte senki nem beszél norvégul a recepciókon, na nehogy már dolgozzon egy norvég hétvégén (meg amúgy is). És a tisztaság sem volt patyolat... mivel lényegében csak aludni voltunk a szállodában arra megtette. Csak kicsit drágán. kb. 1.500kr/per éjszaka reggelivel. Norvég árak.

Lærdal. Itt év elején volt egy nagy tűz, jópár ház leégett. Mi láttuk a nyomát, és ha jól tudom szerencsére a fő látványosság a nagyon régi házak megmenekültek. Én úgy hívtam a norvég vadnyugat. A házak egy western film kellékének is beillettek volna kis túlzással...





















Itt pedig úton Årdal felé. Sognefjorden a világ 2. leghosszabb fjordja, a leghosszabb Grönlandon van egyébként. Sognefjord legmélyebb pontja 1300méteres mélységben van. 

Årdal egy nem túl szép település, partján egy gyárral. Képet sem csináltam. Øvre Årdal viszont szebb, gyönyörű környezetben. Bár itt is a környezeten van a lényeg. Nem nagy észrevétel, de itt Norvégiában nem a városok, falvak, hanem a természet a vonzerő. 

...de igen, ott a gyár a háttérben...

 ...a másik irányban szebb a látvány


 Ez már Øvre Årdal.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések