hazaértünk

Írtam, vagy nem? Nyaralni voltunk lent délen, sajnos csak ez a 9 éjszaka fért bele most (ezért is maradt ki Magyarország, majd jövőre), de maradtunk volna még. És ez is csak 8-nak indult, de egy éjszakát ráhúztunk még. Több mint 1800km csodás helyek. Jön sok-sok fotó meg leírás mi hol miért. 

Előzetesként merre is kellett volna minket keresni:
  • 1.nap / Eidfjord - Evje, itt volt a szállásunk, norvég mércével nagyon olcsón
  • 2.nap / Evje
  • 3.nap / Kristiansand-Dyreparken
  • 4.nap / Evje - Eiken - Lyngdal - Farsund
  • 5.nap / Lillesand
  • 6.nap / Evje
  • 7.nap / Mandal
  • 8.nap / Kristiansand-Badelandet
  • 9.nap / Lillesand
  • 10.nap / Evje - Eidfjord este 22:45
Persze ezen települések környékének megtekintése is cél volt, de sajnos sok minden így sem fért bele. De dél Norvégia is fantasztikus. Mediterrán Norvégia, azt hiszem ez a helyes kifejezés. Ajánlom mindenkinek, főleg akinek sok a felesleges pénze.  Az utazásos napokon este tízkor értünk haza mindig, de Barnabás jól bírta. Bár a kedvenc még mindig, de erről majd később... folyt. köv...









Rengeteg képet készítettem menet közben, bár nem tökéletesek, viszont mutatja a norvég vidéket. 

Røldal





Votna






Ez a vidék lényegében a felettünk is elterülő Hardangervidda nyugati, déli oldala. Nem meglepő módon teljesen hasonló látvánnyal. Itt már 1000 méter felett autóztunk, de nem sokkal. 23 fok volt kb. idefent, lejjebb 27.




Hála az égnek Carmen vezetett, amúgy le is járt már a jogsim, voltunk hosszabbítani (320kr), de a kedves magyar államra kell várni, míg visszaigazolják, hogy nem hamis-e a jogsim. Mondjuk nem értem ez miért kell, ha rendőr állít meg honnan tudja jó-e? Ha egyszer elfogadják... szerintünk az ügyintéző nem volt tisztában a dolgában, mindegy lefotóztak, fizettem, most pedig várunk... remek




Többször megálltunk, itt fent is egyszer, és az elvileg kb. 5 és fél órás útból lett odafelé 10 órás, hazafelé majdnem félnapos út.





Nincs óriási forgalom ezen az úton (sem), tök nyugisan lehet haladni, mint mindenhol






A fenti zuzmós kietlen(?) tájat lentebb itt is a cserjés aztán nyírfás majd fenyőerdős terület követi, az elengedhetetlen norvég hytte-vel.





 Ilyen egyenes alig akadt az úton, cserébe ezernyi kanyar. Aki hányingerre hajlamos ne Norvégiába jöjjön, vagy csak gyalog. Még többször előfordul velünk is, hogy kicsit émelygünk, ha nem saját maga vezet az ember, és egy picit nem figyel a kanyarokra tényleg rosszul lehet lenni.

Nem csoda, hogy rengeteg a motoros, eleve nincs agresszív viselkedés a közlekedésben, a vidékeken gyér a forgalom, az idő pedig tökéletes. Vagyis idén mindenképpen. Sőt, már túl meleg is van.




 Egy gyönyörű folyószakasz Hovden után. És a már emlegetett csak a felszín piszkálgatása eset. Milyen lehet több óra túrára a főúttól. Na az az igazán érdekes. Azok lesznek a legnagyobb élmények, bárhol is legyen majd. De ezt csak gyerek nélkül lehet...







Honnevje. Na itt elidőzünk egy kicsit, mint a valóságban. Ide még kb. 100km Evje. Úgy reklámozzák  (visitnorway.com - érdemes útvonalakat beírni a látnivalókkal, sokkal könnyebb felkészülni az eseményekre), mint Norvégia legszebb vadvízi fürdőhelye. Ez nem tudom igaz-e, viszont jól lehet szórakozni az tény.




A teljes boldogsághoz egy gumimatrac hiányzott még. Csak figyelmeztetek, hogy hazafelé is készültek képek az útról, úgyhogy még visszatérünk ide is és még be sem fejeztem, tehát... Honnevje
... mit mondjak, kicsit előreszaladva az időben, azt hiszem a hazafelé tartó itteni megállás alkalmával elkövetett fürdőzés (és az utáni légkondis autózás) hozományaként csütörtök este óta nem kicsi fülgyulladást szedtem össze, így hétfőn bizonyosan nem dolgozom (mivel ráhúzódott a szájkapcsomra is így kaptam egy szájzárat is, de úgy néz ki ez mostanra talán megszűnik).
Összegzés, lehet igaznak bizonyul, hogy nekem kell egy kis idő az ilyen hideg vizes fürdőzéshez még, igazából pedig azt hiszem a kényes fülem az oka. Visszatérve az útra...










Ez már Evje. Igazából itt alig voltunk, szinte csak aludtunk amikor meg igen akkor meg esett, vagy nem sütött a nap. Nem különösen látványos egy hely (bár ez csak norvég mércével igaz azt hiszem).

Itt is lehet ugyanis szép helyen lakni.


Ebben az új építésűben 2.400.000kr-tól kezdődnek a lakásárak. 





Gyertek Dánok gyertek... ez már Kristiansand, szép...





Nagyon keveset sétáltunk a városban, mert dyreparken volt a cél.


Dyreparken, alább




25 éves amúgy, és felépítettek egy kis falvat... járt valaki már Bikalon? Nekünk volt szerencsénk, Pécs közelében található, és ott is valami hasonló van, csak ott a lovagi élet a középpontban nem a kalózosdi.


 
csinálták a fesztivált...
 Gyerekek élvezték, Barnabás nem, bár a zene tetszett neki, azt nagyon szereti. Sejtettük hogy így lesz, otthon sem kötötték le az állatok és az ilyen "játékok". Persze volt amit ő is élvezett. A környezet például pazar, és volt neki tetsző móka is.







 Jók a díszletek szerintem. A TV2-nek megy innen egy műsora nyaranta, a címe... passz (vagyis nem tudom)



 Na ez bejött neki... és nekem is, bár vizesek lettünk, de kit érdekelt... ? Talált, Carment





Ja mivel állatkert is, vannak állatok is ezért. Nem sok amúgy.







Na ez igen, traktor, ennél nincs jobb...



 a leányzók utólagos engedelmével



mentünk még...

3. napon mivel szakadó esőre ébredtünk, természetesen az autós kirándulás, és a távolban talán nem eső eső reményében útnak indultunk. Eiken felé (oda lett volna eredetileg kiküldve Carmen, de ez már történelem, megnéztük mindenesetre, vagyis nem, mert szakadt), de onnan gyorsan tovább Lyngdal irányába, ugyanis ott van egy élményfürdő fedett résszel is, gondoltuk, ha esik ott jó lesz. Na nem, mert akkora kemping vette körbe, szerintem bent moccanni sem lehetett. De ekkor már nem esett, és milyen jó hogy tovább vettük az irányt Farsund felé. Csoda egy kis város ám... mutassam???


















Szűk utcák, csodás porták, mint egy mediterrán országban itt Európában, csak itt a házak faházak.




Nem volt egy gatyarohasztó meleg, de sétálásra tökéletes, igaz kaptunk egy kis esőt is azért.





Ki szeretne itt lakni? Saját kis terasz kikötővel?





 Képzeljük bele az itt lakók életébe magunkat. Stresszes, hogy például azon gondolkodnék, vajon hajóval menjek bevásárolni vagy sem?


 ...erről beszélek
a messziben egyébként pont ekkor volt egy korszakos (100éves motorosok) verseny, innen néztük


 sokan voltak kíváncsiak rá



 Mondjuk egy szembeni lakás, valamelyik csónak és itt balra amivel lehet is húzni ha kell. Duzzogva!!!







 Barnaby nem volt a fellépők között, de kipróbálta milyen...
 ...tetszett neki







itt délen sok medúzát láttunk, fent nálunk még nem találkoztam velük a fjordban





 a sok kis sziget természetes védvonal az öblöknek végig Norvégia partjainál... gondolom




 Ez az utolsó négy kép pedig még Farsundtól délre még vagy 10km-re készült. Ilyesmi lehet Dánia partja körös-körül. Ritka pillanat az utóbbi 1 évünkből, hogy nem ütközik a szemünk semmiféle természeti akadálynak, látjuk a messzi végtelent... csak az a fránya hajó...
...és milyen fura, a végtelen, a nagy semmi is lehet csodálatos, bár én maradnék a hegyeknél azért, de néha jólesik, Petőfi is megmondta a magyaros megfelelőkkel...

Másnap pedig egy újabb ékszer következett, Lillesand. Tulajdonképpen az összes déli város és falu ilyen. Csodás. Egyébként töredék amit be tudok mutatni. Úgy lehetne, hogy bringára ülni, és kb. minden "sarkon" megállva csodálkozni és megörökíteni. Lehetetlen!!!



Szemben a bal sarki volt a mi apartmanunk, 43nm, két szoba konyha, nappali. Mosógéppel, mindennel, és ez nagyon baráti norvég áron (ja szerintem Lengyelek üzemeltetik), 600kr/nap. Ez itt tényleg olcsó, ismerőseinktől kérdezve, például egy kemping hely is 300kr. Sok Norvég (több kollégám is) pont ezért Svédország felé veszi az irányt, ott kempingezik. Ez a Lakókocsis lakóautós kempinges utazás nagyon népszerű. Mondjuk jó sokat kell utazni, hogy a lakókocsi/autó ára visszajöjjön. De lehet ez nem is szempont, mondjuk akkor miért az olcsó Svédországba mennek. Kicsi ellentmondás. 
Egyébként a 9 nap alatt mindösszesen egyszer fürödtünk itt. Mondjuk nem is voltunk "itthon", amikor meg igen akkor nem volt strandidő.



Közös fedett grillező, egyébként messze nem volt teltház. Nem is értem.





Autóból készült fotók. Evje-től mindegyik célpontunk kb. 70-80km-re volt és a Krisztiansand felé vezető főutat elhagyva erdei utakon haladtunk. Ezernyi kanyar, alig valamirevaló egyenes, rengeteg jávorszarvasra figyelmeztető tábla (nem tudom fotóztam e ilyet, mert akartam az biztos, mifelénk amúgy hagyományos szarvasos táblák vannak, mint Magyarországon), mert ez a déli vidék egy jó nagy fenyőerdő. Itt már nincsenek oly magas hegyek, viszont kb Magyarországnyi erdő van itt. ÉS rengeteg víz közte. Folyamatosan bukkannak elő az újabb és újabb tavak, folyók. Elképesztő. És ezek a tavak, folyók elég sekélyek, sok helyen térdig sem ér. És rengeteg hal, a halkörökből következtetve.
Az utak amúgy nagyon jók, persze azért van ahol huplikos, de ami biztos, kátyútól félni nem kell. Egy "huligánautóval" itt... pazar lehet. Ja volt hogy az 1 órás út alatt csak egy autót ha láttunk.
Még lesznek ilyen képek.


 Ezeknek a kikötőkhöz tartozik egy érdekes megfigyelés, de majd később, mert ugye Lillesandban kétszer voltunk.

















Louis de Funes mond valamit? Na abban voltak talán ilyenek. Régi citroen lakóautók. Egyébként hogy ezek a Norvégok milyen autókat tudnak összeszedni. Majd a verdás bejegyzés is sorra fog hamarosan kerülni, rengeteg anyagom van ahhoz is (majd jelzem). A csendőrös filmjei óta vágyom szerintem a francia riviérára, és azóta is (meg ki tudja melyik francia filmek óta) gondolom, hogy a legszebb nők a francia nők. Ezt mondjuk meg kellene vizsgálnom... egyszer talán...







Rengeteg kicsiny sziget és közülük rengeteg magánbirtok. Majd még lesz erről is szó később.
















Ami nem tetszik, hogy alig találni szabad partszakaszt. Minden privát és beépített. Még megállni sincs lehetőség a part menti utak javánál. Privát privát és privát minden. Itt mondjuk találtunk egy nyugis szakaszt, de azt gondoltam, hogy sokkal több ilyen van. Hát nincs. Vagy mi jártunk rossz helyen? Azért elég sok kilométert autókáztunk ezekben a napokban a part mentén, bementünk amennyire lehetett a szigetekhez, de minél jobban bementünk annál kevésbé. Mondjuk megértem a tulajokat is.


...hazafelé pedig láttunk jávor bambikat is. Nagyot tudnak ugrani az biztos. Szerintem ez egy elkerített legelő volt, amúgy meg volt jelölve az összes  "jávorka". Természetes élőhelyén jávorszarvas, pipa.




Ami érdekes, hogy itt vöröses volt a víz, vagyis a víz tiszta, csak a meder volt vöröses köves. Megfigyelésem alapján, mifelénk, ahol gyorsabb sodrásúak a patakok folyók, és hidegebb a víz, ott az a gyönyörűséges kékes szín megy, itt pedig ez. Meg gondolom más a kőzet is. Itt olyan mintha rozsdás lenne, de itt is simán innék belőle.

 Ez pedig már Mandal. Nagyon délebbre itt Norvégiában már nem lehet menni...






A fater tud élni...




Norvégia legdélibb sétálóutcája






 hogy el ne felejtsük











nagy divat errefelé a csiszolt beton, szép is...

Hasonlót már láttunk igaz? Csak annyi a baj, hogy erről az újonnan (most nyáron) átadott hídról mindenki bebámul, vagy csak én?





 ennek a térnek még lesz jelentősége

Olyan ritkán látni rendőrt, és ezzel a norvég zászlóval adta magát...






A nemrég még üres térre befutott két teherautó. Természetesen amíg el nem mentek ott voltunk és néztük őket, és kinek az ötlete volt? Majd 2 órán keresztül, kicsit már odavoltam, és így Mandal egyéb részéről lecsúsztunk, nem fért bele az időbe... viszont mint az előző képen látszik, tömlőn keresztül töltik a sört? Na neee...












Mandal központjától nem messze van egy jó nagy strand, de nem maradtunk itt, nagyon szeles volt épp...


Ugye jól látszik, hogy mindent beépítenek? Mandal és Kristiansasnd közötti parti úton alig nem is láttunk egy kis öblöt ahol meg tudtunk volna állni fürödni. Viszont elképesztő az útvonal, olyan kis eldugott "falvak", csak az idő szorításában voltunk újfent.



















 például ez a kis öböl, aminél már azt hittük, igen megtaláltuk, szélcsendes meg minden, naná hogy privát terület volt





Menet közbeni felvételek, és sajnos ebből a pici kis településből a fák közül alig látszott valami. Itt meg kellett volna állnunk. Néhány sziget, mind beépítve, szinte át lehetett köpni az egyikről a másikra. Nem lehet elmesélni... látni kell!




és újra Kristiansand









badelandet
"hullámcsináló" medencében voltunk, ahol időközönként bármily furcsa hullámot csináltak. A külső része sekély volt, Barnaby ott fetrengett a legtöbbet.

Az állatkert és a vidámpark közös területen, mellettük egy szigetféleségen pedig a badeland. Komplex jeggyel oda-vissza járható a dolog, de lehet külön is venni természetesen. Így egyben el lehet tölteni pár napot, de ha külön-külön nézzük, akkor sem az állatkert (kevés állat, bár gyönyörű és nagy terület) sem a vidámpark (nagyoknak kevés adrenalinnövelő játék) sem a fürdő (bár jó sok csúszda és medence van) nem egy top csoda. Persze ez csak kukacoskodás, mert így egyben jó móka.




medencékből is lehet követni a kalózhajókat

kicsit mintha csíkos lennék, egyébként nem volt hőség, olyan 24 fok lehetett és fújt a szél, a vízben jobb volt... azért kicsit egységesebbre pirultam


a hajókra ugye fel lehet szállni, a program része egy csata eljátszása is, ágyúdörgéssel. Naná hogy a gyerekek élvezik. Ott a háttérben lévő kis faluba csak hajóval lehet eljutni.
Volt egy óránk (fürdés után) a kjøpesentert is megnézni (meg enni valamit). Kristiansandban van Norvégia legnagyobb bevásárlóközpontja mint kiderült a feliratokból.



Hazafelé menet Kristiansandból egy átlagos norvég kisváros. Folyó, híd fürdőző gyerekek...

 Ezek a képek pedig menet közben készültek, közel Evje-hez.
 Jó helyeken éldegélnek...



Másnap pedig újra Lillesand és környéke. Ez itt éppen (lejjebb) Brekkestø, egy aprócska de nyüzsgő kis település. Főleg a vizes programokra "rámenve", nem is értem.


























Itt sok képet csináltam, mert nem tudtam betelni a látvánnyal. Egy kis gyöngyszem, és hozzátenném, hogy alig tudtunk megállni, egyszerűen nem volt hely. A parkolóban ki is volt írva, hogy látogatás csak rövid időre, na nehogy már zavarjuk a helyieket... őket is meg lehet érteni.
még képek, még...


Megjegyzések

  1. Igazán szép helyeken voltatok.... ezt eddig is sejtettem, hogy dél-Norvégia csodaszép.
    Északra mikor mentek? Engem North-Norge érdekelne... Lofoten, Troms, Finnmark... nem kell túl bonyolult, elég lesz ugyan ilyen részletes/fényképes beszámoló onnan is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mikor is? Várj csak... nem inkább addig ne várj, mert fogalmam sincs. Azt hiszem leginkább egy Hurtigruten-es hajókázással tudnánk letudni azt a környéket. NEm most majd egyszer. Lehet Te előbb fogsz onnan képekkel jelentkezni. Cserébe, még nincs kész a bejegyzés, van még pár kép, és még az elmaradások is... ja és csak nyertek a Németek!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések