8000 km

Elérkeztünk az idei "kiruccanásunkig". 

Megint hazafelé vettük az irányt, nem teljesen csak "úgy" cél nélkül, ellenben azért most valamivel több időnk volt úgy általában, kevesebb fix programmal. Vagyis ezt gondoltuk előre, de mégsem sikerült minden úgy, ahogy gondoltuk. Ennyit a panaszkodásról és most jöjjenek a jó dolgok. 

Igen, nem kis túrát tettünk meg szerintem, 8000 km nem kevés 4 hét alatt. Megint teljesen új utakat választottunk mind oda, mind visszafelé. Volt mindenben részünk ezalatt, vezettünk hidegben, esőben, napsütésben, kánikulában... 

Voltunk Svédországban, Dániában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Magyarországon, Ausztriában, Németországban és természetesen Norvégiát sem hagytuk ki, nehéz lett volna.

Odafelé indulásként két éjszakát töltöttünk Osloban. Transportmessa-ra voltunk hivatalosak, megint ajándékba kaptuk a szállást, Wiggo intézkedett, a Toten Transport fizetett mindent. 
Annyit bánok csak, hogy terveimmel ellentétben, nem tudtunk megnézni semmi látnivalót Osloban, a kamionokon kívül. 

Jöjjön tehát néhány érdekesebb kamcsi a konvojból, majd a parkolóból és végül a messa-ról. 



 Szerintem ez lehet az egyik álma az európai sofőrök nagy részének. Amerikai piacos Volvo.

 Wiggo, ha buli van ki nem hagyná...



Emlékszik valaki a ZIL billencsekre? Az íves "platóval"? Nagy kedvencem volt, ez pedig egy mostani verzió, Volvo 750. Nagyon szépek itt Norvégiában az aszfalt szállító teherkocsik. 


Redesen felkészültek néhányan az esti bulira. Engem is hívtak, de a másnapi hosszabb menet miatt kihagytam... ismerem magam, jobb is... 





Összefutottunk egy tesóval, pick-up-ként hardtop nélkül ilyen egy Avalanche.



És végre Barnaby is beült egy kamcsiba, nem választott rosszul elsőre.

 Naná, hogy alig akart kiszállni...




Ritkán alszik az autóban, de itt kiütötte magát. Nem túl szabályos a pozíció. 


Osloból Göteborg felé vettük az irányt, kompozás céljából, Kielbe. 


Nem volt időnk felfedezni Göteborgot, mondjuk különösebben nem is volt akkor éppen kedvünk hozzá, ha jól emlékszem. Inkább a kompon vártuk az indulást. Elég szép idő volt, 20-22 fok. Lőttem pár képet a hajóról, bár a legérdekesebbről mégsem...



 Mégpedig arról, hogyan jutottunk ki az öbölből. Tulajdonképpen a hajó egy kis tolatás után, helyben megfordult 180fokot. Úgy kell elképzeéni, hogy szinte keresztben átértük az öblöt, és majdnem beköszöntünk a szemközti házakhoz.

 Ennél jóval közelebb voltunk. Fotó nincs, mert lent voltunk a hajó éttermében. Onnan néztük. 

 Csíkok. Ha szerencsénk van, a semmiben is van mit látni. Nem csak a semmit, nem mondhatjuk, hogy nincs semmi...

Kielben szálltunk partra, majd Zwickauban vettünk ki egy apartmant két éjszakára. Nem készült fotó, lényegében végig bent voltunk, fertelmes idő volt. Csak lestünk, hogy erre sincs nyár? 12 fok és leginkább szakadó eső.

Majd következett egy hét Romániában, pontosabban Kolozsváron, Carmen szülővárosában. Most röviden csak annyit, hogy kellemes meglepetés volt Kolozsvár, mindenkinek csak ajánlani tudom. Eddig csak kétszer voltam, de csak egy-egy éjszakára, és semmit sem láttam a városból. Most, hogy több időnk volt és több "benyomás" ért, pozitív emlékekkel és élményekkel jöttem el onnan. Persze most sem láttunk mindent, volt olyan része ami nem tetszett, de összességében nagyon szép fekvésű, és szép város.
Ami rossz, az leginkább a közlekedés. Elég nagy dugók alakultak ki, kevés a belvárosi részen a parkoló és nem éppen finoman vezetnek.
Tényleg hihetetlen megfigyelni egy ilyen Norvégiából való út alatt, hogy hogyan változik a közlekedési kultúra. Finoman szólva is, lineárisan csökken keletre, délre haladva. Bár Magyarországon azért mintha látható lenne némi javulás, vagy csak a román közlekedés mondatja velem? Nem tudom mit csinálnak a román rendőrök egyébként.
Ez tehát a negatív része a tapasztalatoknak, és akkor néhány jó dolgot megemlítenék...

 Kolozsvári botanikus kert. 








 Tordai sóbánya, mintegy 30km-re Kolozsvártól. Érdekes és szép.




























 Nagyon jó a kolozsvári sör, az Ursus. Barnában még jobb.

Ez egy jó hely, bár nem a legolcsóbb, péntek, szombat buli is van, szerintük Románia legjobb hangzásával. Nem tudom, lemaradtam róla, talán majd legközelebb.
Jópofa, hegesztett szobrokkal.








































Megjegyzések

Népszerű bejegyzések