minden szava igaz


Olvastam egy nagyon jó írást Norvégiáról. Minden szava igaz, teljesen hasonlóak a tapasztalataink.

http://hellomagyarok.hu/karrier/mi-kell-ahhoz-hogy-megelhetesi-bevandorlo-legyel-norvegiaban

Kár is nekem ezért koptatnom a billentyűzetet. 

Viszont töltenék fel pár képet az elmúlt hétvégéről. Írtam, milyen szép az ősz mostanság, természetesen kivéve a hétvégét. Persze amikor Carmen sem dolgozik éppen. Na mindegy, azért mi elmentünk egész Bergenig, egy olyan útvonalon, amerre még csak részben jártunk. Viszont Odda-tól lényegében végig szakadó esőt kaptunk, így semmi kép nem készült, vagyis de, Odda-ig. Ismerős környék, talán már másnak is a képek alapján. 
Annyit még el kell mondanom, hogy akár mikor elindulunk innen a faluból, mindig vásárolunk valamit. Hihetetlen... Nehéz megállni. Nem is tudom egy ilyen egy napos kirándulás mindent beleszámítva mennyibe áll meg, de biztosan vagy egy heti görög nyaralást lefedne. Ez van...


 Van madáretetőnk, rengeteg cinke jár szotyizni hozzánk.

 Kedvenc bárány típusom. Fekete fej és lábak. Elég sok ilyen van és fekete is. Talán nem is láttam Norvégia előtt ilyeneket. Mondjuk nem mintha odahaza sok bárányt lehetne látni. Itt pedig rengeteg van, kell a gyapjú.

 A sokszor emlegetett zseniális kanyargós utak a fjordok mentén. Megunhatatlan, még ha nem is lehet haladni. De nem is kell, csak nézelődni, persze ha jó az idő. Így indult a szombat is...

 Nem valami széles utak, igaz? És erre nem pici a kamionos forgalom sem. Én úgy látom, a kamonsofőrök és a gépkezelők nagyon ugyesek. Látni kellene markolókkal és egyéb gépekkel hol állnak és dolgoznak...


 Biztos messze jár pecázni.
 Bal felső sarok, fehér ház. Oda járunk lovagolni Barnabyval.
Kép alján látszanak a gyümölcsfák. Végig az út mentén ahol van hely. A hideg tavasz és nyár miatt, még csak most szedik a szilvát (ringló). Bármilyen furcsa, a kevés nap ellenére hatalmasak és nagyon édesek, finomak.
Az ősz színei. És szemben is látszanak az "ültetvények".

 Odda felől már látszott, nem ússzuk meg eső nélkül a napot.
 Szemben fenn a Følgefonna gleccser egy kis darabja. 

 Az út mentén van az Isklar nevű "ásványvíz" gyártó üzem. Én jégtisztának fordítanám a nevet. Megtudtam, állítólag a fjord alatt fut át egy vezeték (mert ezen az oldalon van a gyár), és közvetlenül "csapolják" a gleccsert. Nem nagyon kell tisztítani azt hiszem. Biztosan ittam már, de mivel a csapvíz is remek errefelé, nem tudom pontosan.

 Tyssedal, a trolltunga-ról híres. Na meg itt is van egy gyár, titánt állítanak elő. Eidfjord-Odda kb. 70km. Isklar, titán és Odda-ban pedig cink bánya van. Elég nagy termeléssel. És persze gyümölcsös végig az út mentén, a becsületkasszás árusító helyekkel.

 Ház a vizen, na meg lazac tenyészet valszeg.
A hétvégén megjött az első nagyobb havazás. Azóta is megmaradt odafenn. Ott látni a felhők között.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések