minden



De hol kezdjem? 

Éppen füles a fejemen úgy próbálok valami értelmeset összehozni. Nem könnyű, nem is az értelmes dologgal van gondom, hanem a zenék amiket hallgatok nem éppen könnyed muzsikák, és ilyenkor még könnyebb haragudni a világra. De a világ abnormális. 






Talán ezért is kellene az elején a "nehezén" túlesni, és utána fokozatosan a könnyedebb dolgok felé haladni, mert akkor talán valami pozitív marad meg mindenkiben a végére. 

Lehet persze a földbe (direkt nem homok) dugni a fejünket, de nagyon "vérzivataros" időket élünk. Mondjuk mikor volt olyan a földön, amikor nem volt valahol "vérzivatar"? Soha. Valahol valakik valamiért nem férnek el a valakiktől. Értelmetlen, értelmezhetetlen, felfoghatatlan, miért is nem férünk el egymástól?

Furcsa ezen rágódni, itt, a nem sok kánaán egyikén a földön. Jó, persze mindenkinek más a kánaán, és tudom ez sem az a kánaán ami az én vágyaimban szerepel (kivitelezhetetlen), de...
A kánaánt abban az értelemben kell érteni, hogy hol lehet még viszonylagos (vagy egyértelműen) nyugalomban, békében... élni. 

És Norvégia ezek közül is igen csak az élmezőnyben szerepel. Csodálatos egy ország ha csak a természeti adottságait nézzük, már akkor is. De itt ennél többről van szó. Itt sem tökéletes minden. De itt lehet élni!


Bevezetőnek ez így elég is, a végkövetkeztetés, a happy end is letudva mondjuk, de nézzük meg mi van eközben. Nem csak Norvégiára koncentrálva, de amit mi tapasztalunk itt, azt hozzáadva. 

Volt hazánk mostanság eléggé belecsöppen a sűrűjébe. Például ott van az ukrán helyzet, cikkeket kommenteket olvasva eléggé megosztott társadalommal. De már eleve furcsa az eléggé jelen lévő orosz szeretet. Miért is? Nem hinném egyébként, hogy a Norvégok az oroszok pártján lennének. Én mondjuk megkérdeztem egy itteni lengyel csajszit is... tessék kitalálni, vajon bírja Putyint? 

Nekem is van egy újabb komoly érvem miért is hajrá Ukrajna. Jinjer.


Én nagyon komornak látom Magyarország jövőjét, mert lássuk be, a jobb oldal nagyon erős, a gyűlölet az egekben, van mindig valaki és valami amit lehet bűnbaknak kikiáltani, és egy jelentős hányad fel is ül ennek. 
Most ezek újabban a menekültek. Nem egyszerű egy helyzet ezt aláírom. De undorító felhasználni őket az újraválasztás reményében. És az egész leginkább erről szól.
Egyik este volt egy műsor az itteni TV2-n, és a menekülteknek gyűjtöttek pénzt, telefonos módszerrel.

Itt most lesz (azóta már volt is) az önkormányzati választás.
A nagy kérdés itt, ki akarja a kommunák összevonását, amit a norvég kormány eltervezett, költségcsökkentés okán. Én hozzátenném, nem ártana. Szerintem rengeteg pénzébe kerül a norvég államnak a falvak fenntartása. Az elnéptelenedés megakadályozása. Na persze nem magyar módra kell ezt érteni, hosszú folyamat lenne ez, de nem akarják az esélyét megadni. Gondolom én.

950 fős kommunánkba (kb. 600-700-an élnek Eidfjordban) állítólag jönnek újabb menekültek. Két család már van itt, ők Eritreából menekültek. 2 évet töltöttek menekült szálláson, mire "kihelyezték" őket. Most valami 30 körüli menekültről van szó. Ez kb. 3%. Nem tudom mit fognak dolgozni. Kíváncsi vagyok ezt hogyan oldják meg.

Visszatérve az európai helyzetre. Én mint liberális, kivándorló, menekült párti (mint bevándorló hogyan is gondolkodhatnék másképpen?), aki nem utálja sem a románt sem a szlovákot, áldás vagyok Magyarország számára, hogy leléptem. A többség biztosan így gondolná. Én is, áldás, hogy leléptünk. Főleg, hogy Carmen is egy gaz megélhetési bevándorló volt annak idején, mikor Magyaroszágra tévedt. De köszöni szépen, tett ő eleget, és nem kér belőle többet, remélhetőleg soha. Pedig lenne szükség még az ő munkájára is. Sebaj, itt is van, és meg is becsülik miatta.

A menekültekről szóló cikkek alatti hozzászólások elég nagy bajt jeleznek a jövővel kapcsolatban. Nem jó az irány odahaza. Szépen benne vagyunk a hírekben, nem lesz igazán pozitív a magyarok elismerése. Köszi szépen. Carmen már mondta is az itteni barátainknak, ő nem magyar ha valaki kérdezi, hanem román.

Boris (kolléga Bulgáriából) szokta mindig mondani, mi hasonlók vagyunk, hasonló a múltunk van. Erre mivel fogad az egyik nap, Viktor Orbán, milyen jól csinálja. Mondom na neeee. Komoly?

Vagyis úgy áll a helyzet, szerintem itt is egyre többet gondolnak ránk. Hiszen ha nézik a híreket, egyből beugrik, hogy van egy magyar család itt.
Maradva a témánál, van Carmennek egy kolléganője, ők Koszovóból menekültek anno. Az egyik gyerekét ő is a menekülés alatt szülte meg az erdőben. Azt is tudom, mi magyarok azt mondanánk rájuk, hogy cigányok. 4 gyerek van, nagyon szép lányai vannak egyébként. És milyen esélyt kaptak az élettől, nem igaz? Ki sajnálja tőlük?

Azt is meg kell említenem, természetesen itt is vannak akiknek "kicsit" sok a külföldiekből. Boris mesélte a minap, hogy olvasta egy norvég bejegyzését, hogy haza mehetne minden külföldi és menekült. És elég sokan likeolták. Borisban kicsit megmozdult valami, de nem írt vissza.
Boris nagyon jó fej, egyébként zenészként kezdett járni Norvégiába a kilencvenes évek végén. Most is tanít két suliban is, gitárt, dobot és mindent. És autótszerelő mellette. Meló után irány a suli és a zenetanítás.
Tehát szíve szerint visszaírt volna, hogy neki van vagy 6 autója (ugye nem kell mondanom nem olcsó egy fenntartása sem), fizet nem kevés adót, vett házat... és különben is, ki dolgozna? Néha nekem is az az érzésem, külföldiek nélkül megállna az élet. Persze nem így lenne, de át kellene azért akkor gondolniuk a dolgokat a Norvégoknak abban az esetben.

Az Eritreából levő két családnál egy-egy gyerek (5 és 7 éves) van. Mindegyik nagy kópé, tőlük is ki venné el a lehetőséget, egy jobb élettől? Egyik az anyjával van csak, a férj még nem tudott utánuk jönni.

Az is igaz, mindenkit képtelenség befogadni, de a teljes elutasítás sem megoldás. Mit csinálnék én? Legfontosabb a rendrakás az arab világban, szerintem bármi áron. Ez áldozat nélkül nem megy. Most is mennyi áldozat van már. Nézzük csak a gyerekeket. Könnyű okoskodnom, mert mondjuk én biztosan nem mennék rendet rakni. Ez a baj, ki akar menni? Van elég hivatásos katona, nem igaz?

http://www.origo.hu/kultura/nagyhasab/20150918-menekultek-gyerekek-gyerekrajz-foto-suveg-aron.html

http://index.hu/kulfold/2015/09/26/kozel-keleti_helyzet_valsag_menekultvalsag_elemzes/

De mi lenne a sok menekülttel? Én azt gondolom az egyik legjobb megoldás, ha a családok szétszórtan kerülnek bele egy adott ország életébe. Sokkal jobb, mintha nagyobb közösségeket alakítanak ki, akkor csak "magukban" vannak, nem "vegyülnek". Több helyen is olvastam ilyen észrevételt. Szerintem ez egy kulcs. Persze idővel lehet egyesülnének, de jobb így indítani. Aztán aláíratnék velük egy "szerződést". Két év tábor mondjuk (itt így van) mielőtt kihelyezik őket. De itt el kell érni egy bizonyos nyelvi szintet, kell járni mindenféle felvilágosításokra, képzésekre. Gyerekeknek iskolába. A nőknek is van joguk dolgozni, saját életre stb. Aki nem vállalja mehet vissza, ha letelt a két év és nem tud megfelelni a "vizsgákon" szintén. Muszáj "kényszeríteni" ilyen téren bárkit is. Mi is ha nem tudnánk a nyelvet valamennyire, nem kapnánk munkát, éhen halnánk.

http://index.hu/kulfold/2015/09/28/kemenyen_kiosztotta_a_menekulteket_egy_nemet_kepviselono/
Aki elolvassa, látja, hogy Kanadában is van valamiféle szerződés, talán nem is vagyok hülye.

Természetesen kérdés még, hogy ki menekült és ki gazdasági bevándorló. Tulajdonképpen a végeredmény ugyanaz kell hogy legyen, hasznos tagja a társadalomnak. Egyszerűen meg kell találni mik azok a kritériumok amik ezt teljesítik, és aki nem felel meg ennek egy bizonyos idő elteltével az hazaküldhető.

Tudom naiv vagyok és álomvilágban élek. Lehet, de mindig a jóból indulok ki. Ez van. Szerintem a bevándorlók célja is ez, csak ők más úton gondolják ezt elérni, de meg kell mutatni annak az utat, akinek meg kell. Mindenkitől kell alázat, de főleg az újonnan érkezőktől. Aki komolyan gondolja és normális körülményeket kap, az szerintem meg is tud felelni, és meg is akar majd.

Persze ez tényleg egy ideális esetben működne. De ha mondjuk ez az ideális eset, akkor erre kell koncentrálni.
Látom én is a negatív példát. Mert itt a faluban van egy thai család, a férj közel 14 éve él Norvégiában, és lényegében talán az egészet itt helyben. De nincsenek barátaik, nem járnak össze senkivel. Mondjuk meglátásom szerint, a Norvégoknak sem ez az erősségük. Mármint az összejárás. De mivel mi is kívülállók vagyunk, nehéz ezt megítélni. Mert az itteni barátaink (talán mondhatjuk már őket annak) ennek ellenpéldái. Bár ott is inkább a család jelenti az "összejárást".
Minket is maguknakvalónak ítélhetnek meg. Akik nem akarnak "szocializálódni". Ez itt nagyon fontos, mindennél fontosabb. Ez is volt az egyik nagy eltérés abban, ahogy az iskola, és ahogy ezt mi képzetük el Barnabás esetében. Ők nem egy autista fejével gondolkodtak, mi, mivel jobban ismerjük a fiúnkat, és így talán az autistákat is, igen.

Mint Barnabás jól ismerői (ki más jobban mint a szülők, igaz?), nagyon jól tudjuk miért nem erőltetjük az itteni családokkal való összejárást. Mindenhol gyerek, nem is egy, de ezt Barnabás nem szereti. Nem tud mit kezdeni a helyzettel, nem jó neki. Így nekünk sem, mivel nem célunk neki problémát okozni azzal, hogy erőltetjük más gyerek közelségét, így kimarad a besøk (látogatás) gyerekes családokkal. Ahol nincs gyerek, ott Barnabás jobban el van. Ez van.

Másik példa egy itteni olasz család. Összefutottam a minap a hapsival (ugye ő az aki szakács, és a gyerkőc szülinapján pizza és egyéb hegyek álltak, ellentétben egy norvég szülinappal), és ő is panaszkodott, hogy nincs kivel haverkodni. Mi részünkről sajnos szintén a gyerek a probléma. Egyébként alap probléma, hogy az ő munkatársaik is szinte mind külföldiek. Spanyol, lengyel, litván stb. Így hogyan alakuljon ki erősebb norvég kapcsolat, ugye?

Ha összeadjuk van bőven a kommunában a közel ezerből jó pár külföldi.
Felsorolásképpen:
Olasz (1 család tuti), spanyol (2 család plusz van aki egyedül van), litván (3 család - bár az egyik megunta), lengyel (3), bolgár (2 és fél), thai (1 és sok fél), magyar (mi, és most elég gyakran száll meg itt egy vagy két melós brigád), holland (1 és fél), német (1 és fél), chilei (fél), belga (1), svéd (1 - bár lehet hazamennek), eritreai (2), iraki (1) és még ki tudja hányan. Nyáron idénymunka időszakában még többen vannak. Angliából is például. Aki azt mondja nem jó a multikulti annak fogalma sincs semmiről. És ehhez akarják még a 30 menekültet. De a kommuna csak 2018-tól szeretné, nem tudom ki dönt.

Én örülnék ha többet tudnék beszélgetni a különböző nemzetbeliekkel, biztosan izgalmas lenne. Ami késik...

Annyit el kell mondanom, hogy régóta írom ezt a bejegyzést, mindig jön hozzá valami újabb "behatás". Pont ma olvastam, hogy itt nem messze Odda-ban mennyi bevándorló, menekült vagy nevezzük bárminek is van. És járnak képzésre. Most éppen 100-an 24 országból. Az igazgató mondta, hogy vagy 10éve megy ez program Odda-ban, de a sokszínűség ellenére még nem volt semmi komoly konfliktus a nemzetek között. Megkérdeztek párat közülük, és nagyon pozitív válaszokat olvastam.

Ha visszatérünk a magyar helyzethez, azt kell látni, Orbán nagyon nem hülye. Nagyon tudja mikor mit kell csinálnia. Ez is várható volt, hogy ha nem áll meg a vándorlás (miért is állt volna), akkor az európai vezetők segget csinálnak a szájukból. Amitől Orbán egy fő g...i (nem én mondtam), hogy szívatta szegény menekülteket a Keletiben például. Csak hogy nagyobb legyen a dráma. Más nyomorán nőtt már megint.

Írtam már mit csinálnék, komoly szabályok, be nem tartás esetén nagyon komoly szankciók. Én például lerántanám a leplet (a nőkről), nem szabadna viselni a burkát. Bár nem is, mert mutatok néhány példát, amikor tud működni. Inkább nem azt mondom, hogy nevetségessé kellene tenni a használatát, hanem hogy ne legyen semmi jelentése. Simán működhetne divatként is.






Vagy, hogy kicsit provokáljak is, a következő esetekben ha találkoznék velük semmi kivetnivalóm nem lenne...






És még két gyöngyszem, szerintem így felszerelve, szintén nem szúrnánk ki a fegyvereket, mert ki nézné mi van a kezükben, vagy rajtuk. Azt néznénk ahol semmi sincs.




Komolyodjunk vissza, még a végén vérdíj lesz a fejemen. Nem akarok ám én provokálni, bár tudni kell, hogy nem éppen tartom létjogosultságát a vallásoknak a XXI. században. Fölösleges cenzúra, a fejlődés gátja. Semmi olyat nem ad, amit ne válthatna ki valami földi dolog. Konzervatív, ami egy nagyon negatív jelentésű szó számomra.
Lásd Magyarországon. Segített az egyház a menekülteknek? Nem hallottam, na nem ám szembe mennek a kormánnyal. Mocskos dolog ám ez, egy álszent akármi. Plusz lehet a mostani vallási háborúk sem konkrétan csak a vallás miatt vannak, de ha már ez tud adni egy ideológiát alá, akkor miről beszélünk?
Kérdem én, a sok egyházi ingatlanban nem férne el az összes menekült? Dehogynem.

A leggazdagabb "vállalat" az egyház. Bármelyik. Bort iszik vizet prédikál. Ismerős?

Olvastam egy érdekes cikket,
http://ateistaklub.blog.hu/2015/08/18/nemi_eroszak_es_rabszolgakereskedelem_a_kozel-keleten
Érdemes ezen elgondolkodni, vagy a számtalan katolikus példán. Persze tudom, ezer pozitív példa is van.
Mesélek én is egyet. Itt ugye az evangélikus/protestáns vallás az általános. És ez tényleg egy lazább akármi. A helyi főnök (nem tudom minek kell nevezni, lelki pásztor?) nagyon laza egy szerzet. Én egy alkalommal már el is jutottam a templomba, még az óvodával vittük a gyerekeket húsvét alkalmából. Volt egy előadás, a keresztre feszítés történetét adták elő a 2-től 12 évesekig. Az iskolából is voltak diákok ebből következik ugyebár. Nekem folyt a könnyem, na nem a meghatódottságtól, hanem a röhögéstől. Nem mesélem el az egész sztorit, csak annyit, hogy tessék elképzelni, mikor szól az abba a háttérből, és a pap énekli rá a money-money számot, próbálva utánozva az eredetit. Tetszett mindenkinek. Én nagyon röhögtem.

Aztán eszembe jutott egy másik probléma. Az otthoni kisebbség kérdése. Nem jó lássuk be ami zajlik. Nagyon sok a joguk, ami természetes, de semmit nem ad vissza ebből a többség, ezt be kell látni. Egyszerűen jobban kell őket kényszeríteni. Nincs segély, nincs semmi, hacsak nem jár suliba, továbbképzésre stb. Sok pénz? Miért, eltartani őket nem?

Van egy radikális elméletem, ami mindenkire vonatkozna, bőrszíntől függetlenül. Egy bizonyos anyagi szint alatt nem lehet gyereket vállalni. Ez nem demokratikus? Nem, de az miért jó, ha egy gyerek eleve hátránnyal indul az életnek. Akinek nagy eséllyel ugyanolyan élete lesz mint a szüleinek? A szülőknek miért jó ez? Mert akar gyereket? Könyörgöm, ne akarjon ugyanolyan szar sorsot mint magának. És mi lenne a sok születő ilyen gyerkőccel? Állami gondozás, normális keretek között, a legmagasabb szinten. Sok pénz? Igen, de szükség van a sok okos gyerkőcre, majd később felnőttre. Mint a béranyák, aztán talán elgondolkodnak a második, harmadik után, és leállnak.

És ott van még a kulturális különbség. Mert az nem kicsi. Milyen érdekes ez például igaz Amerikára is. A fekete rap zene, ami mégis tudott teljesen elfogadott és elterjedt sőt népszerű lenni (amit nem is értek, mert egy nagyon csekély kivételtől eltekintve valami borzalom, mint zene). Viszont a cigány zene... de várjunk csak... mert hagyján, hogy rosszabb mint bármilyen borzalom, de ennek ellenére mégis, ismert, elismert, népszerű (lakodalmak) és hallgatott. Nem indokolja a cigány népesség száma a nézettségi mutatókat, de ez valami botrányos amit mutatok.

Mi ez a szar kérem szépen? Tetszik látni a nézettséget?

Attól félek kisül a képernyő, széthullik a hangszóró. Vigyázat, hallgatása maradandó egészség károsodással jár. 

Ellenben az olyan zenék, mint 


a Leander bezzeg... Pedig nem a véletlen műve ami történik velük, hiszen két albumuk is zseniális. Tessék meghallgatni, ezek tényleg parádls albumok. 
Aztán nem is tudtam, hogy indultak a Dal versenyen, és a zsűri... szánalmas ami ott folyik. 

Jó lenne tudnom mi folyik otthon ízlés szintjén. Persze tudom, mindenki azt hallgat amit akar, de akkor is érthetetlen, az emberek miért kínozzák magukat. 

http://www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/valogatott-kis-grofo-is-ott-volt-az-oltozoben-igy-csapattak-dzsudzsakek-video-2442921
Aki olvasta Puzsér véleményét és egyet ért vele, az velem is. Én is írhattam volna akár. Ez szégyen, nem amiatt hogy cigány zene, hanem mert ez a zene a kultúra megcsúfolása.
De pont miről is beszélek? Hát nincs is kérem szépen kulturális különbség, igaz? Hisz a magyar is csápol rá. Ki mondja, hogy nem ez lesz az arab zenékkel? Na ne tessék már elutasítani.

Én hiszem amúgy, hogy a zene a művészet tud lenni egy kapocs a népek között. Majd még visszatérek rá.

Amit viszont nem bírok, az az álszenteskedés. Mert jó a lóvé azoktól az araboktól akik hogy is mondjam, nem annyira tartják egyenlőknek az embereket. Milyen jó nagyra nőttek az angol foci klubbok, igaz? Milyen pénzből? De lehet ezt például néhány német és egyéb ország csapatára is mondani, mint Gazprom szponzor. Ilyenkor nem gáz az orosz gáz. A pénznek nincs szaga...
Téli Olimpia, foci VB az orszoknál, foci VB az araboknál (mennyi vendégmunkás halt már meg az embertelen körülmények miatt? - ott ahol dögivel áll a pénz) és még sorolhatnánk.

Most nem tudom megkeresni, de a Totalcaron volt egy cikk Dubairól. Hogy mekkora már a turizmus, és nem is az olaj a fő bevétel már. Miért nem bojkottálja a fejlett nyugat őket azzal, hogy nem megy oda? Értékeljék jobban a másik embert, majd akkor talán. De valamiért kíváncsi a többség a mérhetetlen gazdagságra. Nekem ez egy szinten van a szappanoperákkal, a pop-zenékkel. Ez mind ugyanaz. De ne is csodálkozzunk, ha a szappanoperák vezetik a TV-ben a nézettséget.

Nem akarok én senkit megbántani. Mindenki azt hallgat és néz amit akar. Nem tudom mi volt meg előbb, a tyúk vagy a tojás. Mármint a közönség miatt van ami van a TV-ben, vagy a Tv formálta meg az emberek többségét. Elméletem szerint azért van ez, mert egy semmit mondó műsor, amin nem kell gondolkodni, elmélkedni mennyivel kényelmesebb nézni. Kikapcsol az agy. Mint a pop zene. Ami szól a rádióban. Autózás közben, munka közben. A lényeg, szerintem senki nem ül úgy le a rádió mellé, hogy na én ezt most a zene miatt teszem. Mert ennyit is ér.

Tényleg semmi jogom bírálni bárki munkáját. Egyszerűen valamibe több energiát fektetnek, nem az elvárásoknak zenélnek vagy tesznek bármit. Szabadon alkotnak, és ha valakinek tetszik az jó, ha nem hát nem.

De visszatérve ismét az eltérő kultúrákra. A közös kapocs a művészet lehet. Zene vagy bármi más. De leginkább a sport. Annak lenne igazán nagy ország formáló ereje. Eltiltani az olyan nemzeteket, ahol a jog az egyenlőség nem létezik. Ez biztosan fájna némelyik országnak, bár pont az arab világ és mondjuk India nem éppen Olimpiai "tényező".
És milyen jogon lehet eltiltani egy egyéni sportolót azért mert az országa olyan amilyen? Pont ezért volna ereje.
Elszigetelni ilyen téren is akit el kell. De tudjuk a pénz beszél. Mi lenne az arab olaj nélkül? De kinek fájna jobban vajon? Senki nem akar többet fizetni ha nem muszáj, igaz? Mindenkit, ha ezt nézzük, megvesznek kilóra. Az elvek nem számítanak. Semmi sem számít.

Büszkeség, elvek és egyéb hangzatos dolgok. Ez mind semmi.

Milyen jó volna már, mint a Matrix-ban a "varázs toll", agymosás a fél világnak legalább. Nulláról kezdeni. Még én is bevállalnám. Vagy kötelező chip-et mint a kutyáknál. Egyszerűbben lekövethető lenne mindenki és egy bűncselekménynél fel is lehetne használni. Akinek nincs takargatni valója, az nem is ellenkezik szerintem. Mindenki viselje már a tettének a következményeit. Inkább mindenki, mint senki.

Micsoda megmondóember lettem, ugye? Szó sincs róla, csak hangosan (látványosan) gondolkodom. Az biztos, hogy nem értem a világot. Még itt kint is sokszor elgondolkodom, milyen hülye az átlag ember. Csak gürizik, igaz valahol jobb körülmények között mint máshol, de van értelme?
Sajnos igen, a pénz beszél, mindent az mozgat, majdnem minden vágy kapcsolódik közvetve hozzá, így megkerülhetetlen.

Sport, művészet, zene. Erről jut eszembe, remélem nem Norvég-Magyar lesz az Eb-ért. Mert akkor hallgathatom a hétfői foci alatt a kárörvendést, mert lássuk be, esélytelen lenne a magyar csapat.
Közben megvolt a sorsolás, és hát persze hogy így lett. Ez így külön érdekes lesz számomra, bár nem várok meglepetést.

Be kell látnom, semmi értelme ennek az írásnak. Nem is  megfejtés ez, de ha az is lenne, úgysem jutna el a célig. Csak látom, hogy ez a bevándorlás nem kis problémája most az Eu-nak, és azért Norvégiának is.
Pár példát én is felhoztam innen a környezetünkből, és ami zavaró tud lenni ebben a helyzetben, hogy valakinek miért lehet és valakinek miért nem? A menekültekre gondolok. Aki később indult így járt? Miért csak az jöhet a fejlett nyugatra, akire már egyből szükség van? Miért nem egyenlő jogaik vannak mindenkinek? Mert sajnos nem lehet, bár lehetne. Mindenhol végesek a javak, és a helyiek kárára csak nem kellene beengedni mindenkit. Ezt a határt kell megtalálni mindenhol. Szomorú, de aki még belefér ebbe az jöhet, aki nem az nem. Azt hiszem ezt az elvet akarják most az EU-ban. Nehéz lesz.

Ezért írtam fentebb, hogy a szüléseket szabályozni kellene. Mindenhol. Egyszerűen nagyon sokan kiszúrnak a saját vérükkel. Miért? Ha nincs meg a saját eszük. És itt megint a vallás szól közbe.
Én írok ilyeneket, aki tényleg a liberális demokrácia híve, vagyis mindenki csináljon amit akar, amíg nem árt másnak. És itt nem szeretnék átesni az amerikai oldalra, ahol már egy jó segget sem lehet megnézni, ha a gazdája úgy gondolja. Tehát az ártásba egy pillantás biztosan nem tartozik bele.

Az a fura, hogy mennyi szabályt le kell fektetni, hogy működjön a demokrácia. Bár itt országonként jelenős eltérések lehetnek. Itt Skandináviában kevesebb is elég az biztos, inkább a bevándorlók, menekültek okán kell több, mert nekik a legtöbbjüknek még tanulnia kell ezt. Mi sem éppen régóta élünk "szabadon", látszik is az otthoni gondolkodáson. Tényleg meg kell tanulni a demokráciát, a szabadságot.

Hozhatok fel olyan példát is, ami nagyon átlagos napi szintű, és semmi köze a bevándorlókhoz. Mégis érezni a különbséget. Például a magyar és a norvég/skandináv gyerek nevelési elvekben. Itt nagyobb a gyerek szabadsága, lehet már időben bele kell ebbe tanulni? Néha van is köztem és Carmen között nézet különbség ebben. Nekem ez a fajta felfogás bejön, csak az orrukat törülhetnék gyakrabban a gyerekeknek. Kulturális különbség? Még itt Európán belül is megvan, akkor miről beszélünk?
Másik példa. Még mikor kerestük a megfelelő autót megnéztünk Osloban is egyet. Török tulajdonos. 35 éve él itt kint, de alig beszélte talán jobban a nyelvet mint Carmen. Egyik lánya olyan 18 év körüli is kijött hozzánk. Na miben? Kendőben természetesen. Pedig itt kint született már, mégis fél az apai/vallási szigortól? Ugyan már... na ez ami nekem sem tetszik a keleti/arab világban. Ezt nagyon nehéz lesz ám "kiirtani" belőlük. De ha idejönnek előbb utóbb sikerülni fog.
Olvasta valaki a német válogatott Mustafi esetét a sajtótájékoztatón? Már a főszponzori eléje tolt sör sem fér bele a "világukba". Azért ez...

Lesz és van megoldani való bőven, de megint csak említeni tudom magam, külön kell őket választani, és jól elszórni a családokat egyéneket az országokon belül. Muszáj legyen "vegyülni". Akkor talán... idővel...

Van egy iraki házaspár itt, már itt született gyerkőccel. Nem teljesen jó példák, mert a férfi a nyolcvanas években elhagyta Irakot, és éltek már Indiában is. Ezt mondjuk nem is értem. Ha jól emlékszem mikor kijöttünk kezdett a nő is dolgozni az oviban, és emlékeim szerint kendőben (Carmen szerint nem hordta). De hamar elhagyta, most már nem látni rajta. Egyébként normálisak, miért is ne lennének azok?
De szintén nem látni, hogy lenne nekik nagy barátságuk itt. De mondom elég speciális ez a vidéki norvég életforma. Sok a rokoni szál egy falun belül (vérfertőzés régebben?), mégis vannak elég nagy utálások is, ahogy hallottuk.
Az biztos, hogy nagyon függ attól, ki hol dolgozik, mennyire kerül azonos hullámhosszra a kollégákkal. Ez az egyik első útja egy barátság megszerzésének.
Ez volt érdekes az ovis korszakomban is. Senki hozzám hasonló nem volt, inkább idősebb hölgyek dolgoztak ahol én voltam.
Ez igaz országon belül is, mondjuk ha én Sopronból Debrecenbe költözök, senkit nem ismerek akkor azért kell egy kis idő míg kialakul valamiféle kapcsolat, ha kialakul. Persze valamivel ez előnyösebb, mert azonos gyökerek, azonos problémák (társadalmi például), míg egy idegen országban egészen mások lehetnek azok a dolgok amik foglalkoztatják az embert.

A minap olvastam egy újabb jó írást Norvégiáról.
http://www.origo.hu/utazas/europa/20151012-elmenybeszamolo-a-norvegiai-lofoten-szigetekrol.html

Összevág a saját élményekkel. Sajnos nem a Lofoten szigetek okán (de megnézem egyszer), hanem például a közlekedés tapasztalásában. Én mondjuk 80-at tudok mint maximális sebesség közúton. Itt mifelénk biztosan.
De amit a szerző ír, hogy ilyen biztonságban sehol nem érezte még magát az úton, az teljesen igaz. Nem feltétlen a lassú tempó miatt, hanem a közlekedők egymáshoz való viszonyából adódóan is. És ezt én még tovább is ragozom, hogy az országban alapban biztonságban érzi magát az ember (jó, nincs tapasztalatom a norvég "gettokról"), minden téren. Hogy mi lesz a jövőjével kapcsolatban, mi lesz az országgal később stb. Egyszerűen már szinte túl nagy a nyugalom. Én mindig mondom, hogy mintha burokban élnének a helyiek, annyira nincsenek a mi szemeinkkel problémáik. Általános, nem személyes gondokra gondolok. Társadalmi, anyagi stb...
És mondanom sem kell, Barnabás szemszögéből nézve sem rossz itt. Nem a jelenre gondolok, írtam már a problémát, hogy kivettük a suliból, hanem a jövővel kapcsolatban. Nem tudhatjuk meddig jut a fejlődése, viszont a későbbi élete itt megoldott, ha mi már nem leszünk és rászorul valakire.
Nekem úgy tűnik, az idős, a beteg, a más nincs útban. És ez jó. Ezért is elfogadott jobban az idegen errefelé. De ez a fejlett nyugat nagy részére igaz ahogy olvasom. Nem gyanús ez odahaza senkinek? Valami nincs rendben, nem?

Persze fura egy falun élni (mindenhol a falukban), ha az emberfia vágyik a pörgésre (nekem azért kellene néha, vagy annál kicsit többször), de ennek ellen példájaként, szinte remeteként is el tudnám képzelni itt az életet egy farmon. Mert a természet nagyon sokat ad. Egy valamit nem annyira, a meleg hiánya okozta nem kicsit lenge öltözetű lányok tömegét. Bár itt azért más az a hőmérsékleti határ ahol kezdenek nekivetkőzni a csajok, de azért mégsem ugyanaz mint tartósan 30fok fölött.

Próbáltam egy kicsit én is kivenni a részem a nagy "menekültesdiből", és ha nem jött át amit gondolok, akkor picit összefoglalnám. És még más egyebet is.
Nekem nincs kifogásom ellenük, ha betartják azokat a szabályokat amit mi is és megpróbálnak jelen esetben "norvéggá" válni valamennyire. Ez persze az adott országokra igaz. Úgy általában a mai világban a szülést feltételekhez szabnám, akár a gyermek elvételével is. Igen, szüljön csak az, akinél esélyes a jó sorsa a gyereknek. A vallás mindenki magánügye, ne erőltessék, és tegyék erkölcsi tétellé azoknál akik fogékonyak erre. Miért kell államilag támogatni az egyházakat?  Miért nem fogad be az egyház menekülteket? Tisztelet a kivételnek természetesen minden esetben a felsoroltak közül.

Naná, hogy oldalakat lehetne írni, jobban kifejteni a különböző gondolataimat, hogy tényleg egyértelmű legyen mire gondolok. De már ezt a keveset is vagy egy hónapja (ha nem több) írom, lassan megy így esténként.
Egy biztos, erre északon elég vegyes a felhozatal, amiből semmi problémát nem láttam én még. Persze hallani, hogy a nagyobb városokban nem így megy. Jobban kell ellenőrizni, betartatni a szabályokat. Más út nincs szerintem.

Megoldás a menekültkérdésre? Az nincs...
Csak az általános, elcsépelt dolgok. Rendet rakni az arab világban, a menekülteket pedig valahogy be kell illeszteni az itteni világban. Adni egy bizonyos időt, és akinek nem megy, mehet haza...

Nekem pedig soha ne változzon meg a mostani véleményem Norvégiával kapcsolatban. Ne kelljen megváltoztatni negatív irányba. Az biztos, a norvégok többségén ez nem fog múlni.



És ha már multikulti, és már egy említett ukrán zenekar, akkor befejezéként jöjjön, egy megint csak híres zenei közegből való zenekar. Egy moldáv (szerintem pop-rock-metal) zenekar, eléggé egyedi zenével...


hát ja...
beautiful people beautiful life beautiful cities
sweet sweet lies

is that what you want? what you really dream about?



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések