Frankrike


Három hét van az indulásig, amikor ezen sorokat kezdem írni. Annyi helyet kellene megnéznünk Európa szerte, nem is tudjuk hol kezdjük. Vagyis, de. Dél-Franciaország, erős kezdet, nem?

Kezdet, mert mióta kint élünk tudunk nagyobb dolgokban gondolkodni nyaralás terén. Összetett dolog ez, egy külön bejegyzést kíván, a 3 éves jubileum jó apropó lesz majd erre.

Nem tudom, nehéz kijelenteni így előre, hogy nem fogunk egyből visszatérni, de most az van bennünk, minden évben új országot kellene meglátogatni. Már pedzegettem, nem vagyunk egy átlag "felhasználó", nekünk nem létkérdés a tenger (főleg, hogy most lényegében a partján lakunk), ennek ellenére a nyaralás egy része a Cote d'Azur, a francia Riviéra szívében lesz. Egy hét pontosan, és egy hét Provence-ban. 
Ha egészen pontosan szeretnénk leírni, akkor Provence - Alpes - cote d'Azur régió az idei "álomnyaralás".

Persze nézegettük, mit lehet megnézni, de őszintén. Nem is érdekel annyira. Az egész érdekel, egyben. Nem érdekelnek a nevezetességek, hanem az egész hangulata, stílusa, élete. És leginkább a nyugisabb falusi, vidéki élet. Persze ha már arra járunk, biztosan megnézzük Monaco-t, vagy Nice-t.
Sokat is agyaltunk, hol legyen a szállás. Én mondjuk egy hét falut, és egy hét várost gondoltam volna, de lett belőle két vidék inkább. Semmi tengerpart, persze nem leszünk egyik esetben oly messze tőle, de nem lesz lehetőség papucsos "lesétálásra". 
Rengeteg órát töltöttünk a kereséssel. Mivel nagyrészt 1 hetes turnusokra lehet foglalni a szállásokat (pedig gondolkodtunk a 10-10 napos leosztásban is), maradt még időnk a nyaralásból. Jó, nem sietünk, megszállunk többször is az úton, de nekem nagy kedvem lett volna pár napra mondjuk Chamonix felé kerülni, és felmenni Európa tetejére (majdnem), vagy a közeli Aosta megyébe Olaszországba. De mondjuk, ha jövőre Toscana-t választanánk (mert tervben van, csak mikor lesz akkor újra Magyarország?), útba ejthetnénk.

A másik nagy kérdés, hogy leszünk el, ha kifogunk egy jó meleg periódust (bár most ahogy nézem az EB-t, nincs csúcs nyár éppenséggel arrafelé)? Nem létkérdés a tengerben fürdés (talán mert van lehetőségünk itt medencét használnunk egész évben?), csak a biztos napsütés ami jöhet. Viszont, ha mégis kánikula lesz, nem tudom, hogy éljük meg. Talán váltunk majd az őszi nyaralásra. De ez még a jövő zenéje. És akkor egy Toscan szüret?

Sok-sok kérdés, sok-sok izgalom, de így van ez jól. Kalandos lesz az biztos, és egy rahedli pénz. 

Kompos kezdés lesz majd, Oslo-Kiel. Lesz egy bejegyzés a kompos élmenyinkről, lényegében az összes variációt kipróbáltuk már (csak az expressz Kristianstad-Hirthals kompot nem), és szolgáltatások színvonalát nézve, a Kiel-Oslo a legjobb. De... ezt majd külön.
Egy éjszaka Kölnben, és két éjszaka egy francia kastélyszerűségben félúton. Vagyis nagyjából megharmadoltuk a távot. 500-600km elég egy napra. Időnk van, mi az a sietség?
Aztán egy hét Provence, majd egy hét francia Riviéra, aztán haza, szintén 3 nap alatt a kompig. Nagyjából 6000km-rel számolok. 

Mint leginkább kézenfekvő lehetőség, a booking-on kezdtük a keresgélést. Nem tudom hány kört tettünk meg a tervezett régióban, de valami sosem klappolt. Kínunkban persze próbáltunk más oldalakatis megnézni, és így egyre többet láttunk. Volt nagy elcsábulás is, eltérve az eredeti tervektől, az eredeti kerettől, de végül eléggé kijózanodtunk. Talán megtaláltuk (akkor fog kiderülni, ha már láttuk élőben is) az nekünk megfelelő helyeket.

De hol lehet még keresni. Például norvég oldalakon. Rengeteg norvégnak van a déli részeken nyaralója, persze ki is adja.
finn.no / reise / feriehus og hytter
Elég nagy hányadánál ezeket a nyaralókat egy cég kezeli, takarítás, szervezés stb. Vagyis nekünk ez jött le az adatokból, az átfedésekből.
www.novasol.no például egy ilyen (egyébként dán az anyacég).

Ezeken kívül persze megpróbálkoztunk a tripadvisor oldalával is. Ott volt is egy kalandunk az eltérő szabályok miatt. A lényeg, rengeteg a kínálat, mert nyílván nagy a kereslet.
Még egyszer mondom, édes kínlódás ez, egy darabig. Én már a végén inkább az ínyencségekre mentem rá, olyan csodás otthonokat találni.
Ezek a provence-i és toscana-i villák, nyaralók... Jó éles a kontraszt a norvég építészettel összahasonlítva.

Pont ezért is motoszkált bennem egy középkori faluban levő szállás keresése, csak a praktikusság felülírt mindent. Ugye autóval lehetetlen behajtani, valahol távolabb lehetett volna megállni csak. Szintén probléma a parkolás a városi apartmanoknál. Ott leginkább az új építésű lakóparkokban kiadó apartmanok jöhettek szóba. Azoknál van lehetőség a parkolásra. Egy belvárosi vagy egyéb, de már régebbi házhoz csak nyílvános parkolás a lehetőség, ha talál az ember. Na az nem hiányzik nekünk, főleg nem az Avalanche-al.
Így a sok-sok paraméter, mint ár/fekvés/parkolás/tetszés/egyéb alkotta halmazok metszéspontját kellett megkeresnünk. Most azt gondoljuk sikerült, de valós vélemény tényleg csak az "evéspróba" után jöhet.

Az volt még az elképzelésünk, ha már provence szíve, akkor legyen (a tengertől való távolság miatt) medence. Ha már apartman és medence, akkor legyen különálló. Csak mi. Azért ez nagyon leredukálódik, ha egy bizonyos összegig gondolkodik az ember. Nem lehetetlen persze, nekünk is sikerült találnunk megfelelőt.
Saját medence a Barnabás miatt nem hátrány, ez az első hét lesz talán a leginkább pihenősebb. Apt városának szélén találtuk. Onnan fogunk "kirajzani" provence szerte, hogy beszippantsuk a levendula illatát.
A másik egy hét pedig Ezé-ben lesz. Közel a tenger, közel Monaco, és közel Nizza. Sikerült egy pazar kilátásos/teraszos apartmant találni, igaz ez nem különálló (több emeletes építmény), és nem közös a medence, viszont elég közel van néhány megnézni való.

Marseille és környéke, a provence nyugati része kimarad ebből a nyaralásból, egyszerűen annyit nem akarunk úton lenni, pihenni is szeretnénk. Bár bavallom, én benne lettem volna olyanban is, hogy mondjuk a legtöbb idő 3 nap lett volna egy helyen, és inkább több felé állunk meg. De azért az fárasztóbb lenne.

Szándékosan "képtelen" ez a történet. Nem akarom teljesen elkiabálni, majd lesz sok-sok saját készítésű remélhetőleg.

Tényleg annyi a fájdalom, hogy se a foci EB, se a Tour de France nem a nyaralás időpontjára esik.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések