költöztünk

Már megint. Oda a kilátásnak, cserébe van több helyünk, fedett autóbeálló, ahol lehet kocsit mosni, aztán kis kert (nincs bekerítve)... pár telefonos kép, jöhet?

Amúgy meg csökkent a bejegyzések  száma. Nem hiába, dolgozom ugye, kevesebb az idő, vagyis este tudom csak olvasni a híreket, egyebeket, így ritkábban írok. Oda a reggeli kényelmes kávézásnak, netezésnek. De sokkal jobb ez így!

100nm a ház, 1 + 3 félszoba, nagy nappali, külön konyha, tárolókamrák... tök jó elrendezés. Kommune ház, nem tökéletes állapotú, nem egy design lakás, de jól érezzük benne magunkat. Barnabás is első perctől kezdve. És ez a lényeg. Van egy pici kert, fedett autóbeálló, és nagyon jó helyen van, bár ez az oldal nem olyan napos, mint a folyó (Eio) másik oldalán. Nem lesz olyan sok napsütésben részünk. Carmen munkahelye 2 házzal van arrébb, ovi, suli, 5 perc Barnabással. 

 utolsó kép az előző albiból... a kilátás az hiányozni fog, de semmi más


Így sétálnak Barnusék...


 Tesla, háttérben a suli és a sportcsarnok, itt Eidfjordban is sok az elektromos autó. Nissan Leaf nem egy, és Mitsubishi nem tudom mi... De persze a Tesla a király.



 A fehér az a házikó, külön kis úttal, nekünk és a szomszédnak.

A múlt és a jövő. Temető, iskola és sportcsarnok...


A nem oly régi templom, nem messze tőlünk. Érdekes, erre ritkán sétáltunk eddig, Barnabás nem akart feljönni, most viszont minden nap itt megyünk el. Most más arcát látjuk majd Eidfjordnak. 



Festett figurák fent és lent. Ezt nem tudom, hogy csak itt szokás e vajon? A panziós házaspár konyhájában a szekrény is ilyen festett. Érdekes, nem rossz, kedves...


A régi templom.


Ebben is el tudnék lenni.


A helyi "stadion", Orbán kellene ide, ő megmutatná milyen is az


Suli, ősztől ide jár Barnaby, az ő osztálya nem látszik, hátsó oldal földszint.


Mellette egy kis műfüves pálya, a mellett a samfunnshuset, benne az uszoda, zenetermek, a tankonyhák, és egy nagyobb terem színpaddal. Mellette pedig az óvoda, ahova Barnus jár (amelyikben én dolgozom, az a másik oldalon van), nem látszik a képen.



Itt még focizni is élmény. Tényleg ámulatba ejtő a környező hegyek "ölelése"


Innen közelítünk mikor jövünk az oviba.




De visszatérve a házhoz, ez a kilátás a szobákból, az utcára néznek.



 Nappali, a szokásos rend uralkodik. Kell vennünk egy normális ülőgarnitúrát, mert nagyon "üres" minden.


Nappaliból a hátsó kis kertünk. Jobbra a szomszéddal.




Ide fogunk venni vagy fenyőt, vagy valami futónövényt, legyen egy kis szeparálás.




Konyha. Hűtőt most vettük használtan 500kr. Molnárkocsival toltam 150 méterről, 4 házzal odébbról. Ismét szerencsénk volt. A legolcsóbb új kombi hűtő egyébként 3.000kr. Ez jó nagy, és "A"-s. Akiktől vettük a hűtőt, ők adták át a házat az önkormányzattól. És beszélgetve, hogy miket kell vennünk, voltak oly kedvesek adtak nekünk 3 széket. Mondom, mi itt nagyon rendes népekbe botlottunk. Lépten-nyomon...




Az utcáról nézve, tegnap este erős szél volt (viharos), azért mocorgott a ház, nem mint otthon a 60-70cm-es falakkal.

A ház előtt állva. Az a bordó ház a mentőállomás, mögötte megy be az út (látszik a szoci ovi is) Carmen melóhelyére. Messze van igaz?


Felfele jövet, a ház nem túl előnyös oldala. Innen is látszik a fa "terasz" (jobbra), kell oda növény, magyar megszokás, ne bámuljanak a pofánkba.


Carmen itt dolgozik, a kamera mögött. Ott szembe a két autó mögött és a fehér háromszög előtt lakunk, nem kell sokat "utaznia". A sárga házak pedig szintén az otthonhoz tartoznak, olyan időseknek, akik még el tudják látni magukat teljesen, mégsem akarnak otthon maradni. Bal oldalt a mentőállomás.

Ugyanaz tőlünk. A barnás épület az autók mögött, na ott dolgozik az "asszony".



A kertből.



Fontos dolog a szelektív hulladékgyűjtés. Mindenkinek 3 kukája van. Kék a papír, barna a bio (ételmaradék stb.), fekete a vegyes sehova sem illő. Külön nejlonzsákba kell tenni a műanyagot. egyik héten jönnek a barna/fekete a másikon a kék/műanyag komboért. Az üveget konzervet pedig a bolt mellett lehet kidobni. A bioavfall-nak lehet venni papírzacskót (25kr), mindenki megveszi, és mindenki szelektál természetesen. Mi is, naná, otthon is csináltuk valamennyire. De itt gördülékenyebb. Ja és az üdítős, szörpös egyéb műanyag palackok visszaválthatók, ilyen volt otthon is, vagyis nem, mert nem újratöltik, hanem csak ösztönzik a szelektálást gondolom. Így tényleg nem lesz belőle eldobott szemét (persze ez nem igaz, mert itt is látni ilyet - kíváncsi lennék ki az, "melyik részeg" - na persze nem kell szeméthegyektől tartani, csak előfordul, és az egy is több mint lennie kellene).


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések