na mi jön a tél után?

Az elmúlt hetekben visszakacsintó tél után mi jöhetne más, mint tavasz. Utóbbi napokban (2nap) 12-15 fok van itt is. Volt szikrázó napsütés, és végre elég magasan jár a nap, így jó sokat kap belőle Eidfjord. Csütörtökén még elég szeles volt, de Barnabásék mentek az ovival szánkózni a hegyekbe. Egyébként ott még mindig 80cm a hó, a sípálya információja szerint (sysendalen.no). Egyébként látszik, hogy mindezek ellenére közeleg a szezon vége, tegnap hatalmas volt a forgalom a sípálya felé a hegyekbe, de lehet sokan Geilo (1 méter a hó most) felé vették az irányt.

Geilo 90km tőlünk

Geilo leginkább az Oslo felől érkezőkre számíthat. Hardangervidda folyamatos lezárása is megnehezíti a felőlünk való "közeledést".

És az is igaz, aki Bergen felől érkezik (ugye ők jönnek keresztül "rajtunk"), azok átmennek Voss-on is, amit Norvégia legjobb síközpontjaként emlegetnek (most 185cm a hó). Ezért gondolom, hogy akik erre jöttek, azoknak itt sysendalen-nél van hytte-jük. Voss leginkább a Bergeniekre számíthat.

Voss 50km tőlünk

Ami érdekesség, hogy ezen síterepek is csak 1000 méteresek, nem egy Svájci Alpok. Viszont a hó megvan, csak északon lennénk...
Irigylésre méltó környezetben nőnek fel ezek a Norvégok, decembertől áprilisig tartó síszezon, amit mondjuk nagyon sok országban elmondhatnak még természetesen. Engem mindig is érdekelt a síelés művészete, sajnos nem volt rá lehetőségem kipróbálni, itt a jövő szezonban van eltervezve mindez. 

Eidfjord házi sípályája, Sysendalen 22km


Érdekes volt tegnap és ma is látni mennyien mennek fel, sokan utánfutóval rajta egy vagy kettő motorosszán. Vagy a kedvencem, a kutyaszános fickó. Egy amcsi pick-up, rajta a kutyaketrecekkel, azon pedig a szán. Jó móka biztos. Tegnap pedig láttam egy srácot, pick-up, tréler, rajta kettő sportolásra alkalmas elég profi motorosszán.

valami ilyenek

Csak az jutott ezzel kapcsolatban eszembe, hogy 15 év lemaradásban vagyunk az itteniekhez képest. Nem az országra gondolok, hanem miránk. Mert kb. semmink sincs hogy kijöttünk és már vagy 15 éve dolgoznánk akkor is, ha ide születünk. Na akkor lehetne ez is meg az is. Nem irigykedés ez, csak a tények. Azért remélem ha nem is szert téve ilyenekre, egyszer azért kipróbálhatom mindezt. És akkor még hol a saját motorcsónak...
Aztán találtam egy érdekes valamit. Na ez tök jó lenne, ilyen biztos nincs senkinek...

Egyébként  nem ezekről akartam írni, vagyis meg akartam említeni, de most térjünk picit vissza Eidfjordba és hozzánk.

Múlt héten semmi sem történt, kirándulásra gondolok, Barnabás olyan formában volt, hogy nem akart kiszállni az autóból, pedig felmentünk a hegyekbe. Nem volt amúgy szép idő, fotózni úgy sem tudtam volna. Viszont ezen a hétvégén itt a szép idő, és sokat sétáltunk. Csak itt a közelben, de jó sokat. Kicsit párás az idő, nem lettek valami jó fotók, és leginkább csak Barnabást fotóztam, aki természetesen sohasem néz a kamerába. Mondjuk ettől természetesek az ő képei, mert nem beállítások ezek. Pár képet felrakok, ja és ma is megyünk ki, szintén csak ide a közelbe, remélem lesz valami érdemes fotózni való.

Közben pedig a kedvenc madaram a vízirigó lett. Nem különösen szép madár, viszont itt az Eio mentén (is) elég sok van. Nagyon szépen énekel, közben pedig rengetegszer alámerül. Nagyon jól úszik, nagyon jó nézni, ahogy alámerül. Próbálok képeket csinálni majd róla (pár már van, de nem tudtam igazán közel kerülni hozzá (gyerekkel nem egyszerű), úgyhogy amit felrakok képeket, azok közül a közelit nem én csináltam. Csak hogy lássuk miről van szó. Nem tudom odahaza hogy áll a dolog, itt most kezdenek előbújni lassacskán a fák rügyei, levelei. Azt hiszem itt is a tavasz lesz a legszebb évszak. Több okból, még havasak a hegycsúcsok, zöld lesz minden (nem pedig sárgás, mikorra "felnő" a nyírfa). Tehát pár kép...

 Ja, ezek még telefonos képek, letöltöttem végre. 2 hete még ez volt...
 Itt pont dolgoztam, séta a gyerekekkel
 A lelkek eltávoznak, vagy visszatérnek???

 munkában...
Granvin utáni picinyke tó

Óvodában hozzáférek különböző prospektusokhoz, óvodáknak, iskoláknak. Játékok, fejlesztő játékok stb. Érdekesnek találtam ezeket. A skandináv társadalom nem prűd azt hiszem. Egy iskolásoknak szóló könyv, és nem felső tagozatnak az biztos.

Talán jobban felkészülnek az életre, és igaz lehet, hogy lehet nincs nagy lexikális tudásuk (minek is az internet korában???), ellenben az alapokkal jobban tisztában lesznek, és használni is tudják. 

Tehát jöjjenek a képek. Amiből majd ki fog fejlődni több bejegyzés is, mert...

 Még egy talált kép, miért is várom hogy legyen egy...

Vízirigó, első kép "lopott"


Elég jól beleilleszkedik a környezetébe, vajon van természetes ellensége??? Macska? Sas?




Jön még pár kép Barnabásról, végre nem kezes-lábasban. És pár érdekesség is. Mindjárt kettő...

 Teccik látni ott a Dodge-ot? Kutyaszános... Ja kinyitott a Thai kajás is a hétvégén.
 A sokat emlegetett szerelvény. Fontos eszköz a motorosszán mellett a hozzá való szánkó is.


 A nagy kedvenc (635CSI), erre a héten nem vett valaki magának? Gondolom én, hogy nem eladásra hozták be... majdnem tökéletes, csak az a plusz króm sárvédőív nem hiányzik rá.
És kinél láttam másnap? Óvodai kolléganőmnél. Na persze gondolom nem az ő ötlete volt, hanem a férjéé. Majd egyszer kifaggatom. Hiába egy 530xd kombi és egy Audi A7 S-line (garázsban az látszik) a családban, azért ez lesz a legszebb autójuk.

A végére pedig az egyik legjobb téma és élmény. Az amerikai autók... de nem ez egy külön bejegyzést megér, csak egy kis ízelítő...
Talán egy Oldsmobile? Vagy egy Chevy SS? Inkább az utóbbi. Egyszer ez is ki fog derülni...

Már csak a Barnus képek vannak hátra, de türelem, sok készült, hogy a nagy számok törvénye alapján legyen egy-két használható...





























Megjegyzések

Népszerű bejegyzések