hogy is van ez?



Igen érdekes a norvég adórendszerm, nem is olyan egyszerű követni.

http://index.hu/tudomany/til/2016/12/24/norvegiaban_decemberben_csak_fele_adot_fizet_mindenki_hogy_legyen_penz_ajandekra/

Ami biztos, hogy elég sok az elvonás, 30-40%, de olyan furmányos a fizetési papír, győzd megérteni. Annyira nem is fontos, mert azért marad is. Soknak tűnik, de odahaza jobb a helyzet? Nem.

Többször írtam már, hogy azért is ilyen magas, mert azért az állam ad vissza rendesen, elég csak a sok állami  (önkormányzati) alkalmazottra gondolni, magyarán, rengeteg munkát is ad, ami nem hoz bevételt.

Maszek vonalon is ez a helyzet, a vállalkozásoknál is körülbelül 40% megy a "levesbe".

A cikk által említett adózás viszont tényleg jó ötlet. Tulajdonképpen az állam visszatart egy havi bért nyárra, és egy félhavit karácsonyra, nehogy már az legyen a nép baja, hogy nem tud menni nyaralni, mert elkölti másra a pénzét.
Ha tudjuk, hogy nyárra kapunk annyi plusz (vagyis nem plusz mert az a mienk) pénzt, hogy elég a nyaralásra, nyugodtan elverhetjük a fizetésünket addig. 
Magyar ember nem beszél pénzről, én sem fogok, de persze hogy simán elég tud lenni egy jó nyaralásra a nyáron kapott (nem) plusz pénz.

Az állam vigyáz, és gondoskodik a felelőtlen norvégokról. Másképpen pedig, a havi fizetések 10-15%-al nagyobbak, mint a valós kapott, ha elosztjuk ezt a két plusz "adományt".

Megemlítik még, hogy sokan pluszt vállalnak novemberben, hogy majd többet kapnak decemberben. Sajnos nem, vagyis de. Mert minden bizonnyal ez a plusz juttatás csak az alapbérre vonatkozik. A plusz vállalás amúgy is csak korlátozottan lehet jó, hiszen könnyen lehet másik adósávba kerülni általa. Ez csak a sáv fölötti részre érvényes persze. De mondjuk nem mindegy, hogy a vállalt plusz óra 35%-os, vagy 45%-os elvonást von maga után. De még ez sem biztos, mert egy ünnepi extrának annyival több az óradíja, hogy még így is simán több lehet, hiába magasabb adósávban jár már. Tehát nagyon utána kellene számolni minden órának, mikor mit érdemes, de egyértelmű, hogy plusz munkával több is lesz a fizud, max. a remélt 250kr-nás órabérből csak 230kr lesz. 
Remélem érthető.


Szerintem mindenképpen jó ötlet ez az állami tartalékolás, sőt megkockáztatom, ha megkérdeznék a norvégokat maradjon-e így, vagy osszák szét havonta, ezt választanák. Leegyszerüsíti a feladatot, nyárra, karácsonyra meg van oldva a kérdés, mindenféle "rákészülés" nélkül.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések