lapszemle



Lapszemle, ja.
Tulajdonképpen csaltam eddig, mert az esti netes olvasgatások a gyorsabb bevitel miatt leginkább magyar oldalakról történténtek. Most viszont így év végén a kevesebb munka hozományaként, kissé több időm van "megfejteni" a norvég oldalakat is, így lesz többszöri szemezgetés ezekből.
Ez az első ilyen kinyilatkoztatás tőlem.

Röviden leírom miről van szó, amúgy nagyjából az országspecifikus híreken kívül ugyanazok az érdekességek futnak itt is, mint odahaza.


Legyen ez az első, Gud jul mindenkinek!
http://www.tv2.no/v/1269375/
Ezek a norvégok nem bírnak egyébként leszállni a traktorról.


Ebbe nem futottam bele odahaza, a szaudi herceg vette meg a legdrágább ingatlan. A számokat mindenki ismeri, őrület... a világ megérett a...
https://www.nrk.no/urix/_-saudi-arabias-kronprins-kjopte-verdens-dyreste-slott-1.13830366


Semmi extra, csak egy luxushajó a sarkvidékekre is. 2,5 méteres jégvastagságig jégtöréssel. Már csak ez hiányzott, mondjuk nagyon "zöldnek" ígérik.
https://www.nrk.no/mr/dette-skipet-skal-kunne-cruise-deg-heilt-til-nordpolen-1.13831657


Otthonról ismerős téma, amikor várni kell a betegszállításra. Itt norvégiában a taxik végzik ezt, innen a falunkból is. Most pedig van rá példa, hogy összevárják a pácienseket. Ez a hölgy is 13 órát várt ilyen miatt. 
https://www.nrk.no/norge/brukte-13-timer-for-en-behandling-pa-40-minutter-1.13829878


Megint karácsony. Ezzel sem találkoztam odahaza a hírekben. Egy őrült angol nőci és a háromszáz ajándék a fa alatt a három gyermekének. Igaz csak mintegy 650.000ft értékben. Darabja nem is sok akkor. Már januárban kezdi venni az ajándékokat. Kicsit sem beteg.
http://www.tv2.no/nyheter/9562337/


2015-ről van szó, a nagy menekülthullám norvég "ágáról". Akkor 31.150 menekültet fogadtak be, és most megnézték mi lett velük. A lényeg, hogy nagyjából a fele nem kapta meg a menekült státuszt, vagyis mennie kellett. Persze van amelyiket a Dublin szabály alapján küldtek vissza, van amelyik ha 18-at betölti kell elhgyania az országot. 7.683 volt egyből kiutasítva. Csak a szíriából érkezőknek volt egyértelmű a helyzetük, mint menekült, ők maradhattak.
http://www.tv2.no/nyheter/9486822/


A szokásos. Külföldi (kelet-európai) kamion és sofőr, nagy hiányosság. A konkrét esetben, csak két keréken volt téligumi, két kerék egyenesen defektes volt, a menetíró három sofőr papírjával (vagyis nem volt betartva a pihenőidő), a fék is szivárgott, nem működött az ESP. Csak ennyi. Rendszám egyből levéve, és szerinte ma sofőr sem fogja megúszni ilyen egyszerűen. Nem is értem, itt állandó ellenőrzések vannak, kikerülni sem lehet. Ja, és tél is előfordul néha, mondjuk most az eső esik.
http://www.tv2.no/broom/9564439/


Nem csitulnak a kedélyek az elveszített női kézi VB döntő óta. Az edző nyilatkozik, mit hibázott, vagy mi volt ami nem működött. Egyébként nem ebben a cikkben, de hihetetlen, hogy a norvég kapusoknak csak 4 védésük volt, mondjuk azért is, mert könnyű helyzetben lőttek a Franciák. Olyan 15%-os védési százalék jött ki, ami nagyon kevés ilyen szinten.
http://www.tv2.no/sport/9559549/

Elfelejtettem elmenteni, és most nem találom a cikket, de egy érdekes problémával jöttek elő a teherautó sofőrök. Ugyanis, a legújabb típusok ezekből is ledes fényszóróval szereltek. Mi ezzel a probléma? Hát, hogy a led nem ad ki elég hőt, és erős hóesésben egyszerűen nem olvad le a hó, hanem rátapad a fényszóróra, és nem lehet semmit látni azután. Egy megoldás van, kiszállni és letisztítani. Ha nagyon havazik, akkor ezt pár kilométerenként meg kell tenni, mondanom sem kell, ez mekkora élmény egy teherautóval.
Érdekes, hogy a ledes lámpánál nincs kötelező mosó, úgy mint a xenonos fényszóróknál. Nem is engedélyezett az utólagos xenon beszerelése, ha nincs fényszórómosó. Persze sokan tesznek rá, pedig akkor nem megy át a műszakin.
Nem is értem, hogy erre a gyártók miért nem figyeltek, vajon ennyire rossz a helyzet egy személyautónál is, ahol azért mások a légáramlatok (nem feltétlen függőleges a fényszóró)?





A végére egy kedves reklám, így karácsony közeledtével.



GOD JUL!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések