decemberben költözünk

   Na nem ám haza (meddig mondom még vajon, hogy a haza az Magyarország? - mert nagyon jól érezzük itt magunkat), csak találtunk másik albérletet. December 1-től megyünk oda, több okból is. Az egyik, hogy itt 3 hónapot már kifizettünk előre, a másik, hogy egy fiatal házaspár 3 hónapja vette meg a házat, és most teljesen felújítják. December 1-re azt ígérik készen lesz. Mi az alsó szinten leszünk, mondjuk úgy 80%-ban új házban. Kb. 85 nm, és tök jó elrendezésű. A kilátás pedig... pazar... Majd tessék csak figyelni. 6.500kr plusz villany. A víz, Tv, internet benne van az árban. Viszont kellenek bútorok, valamennyi lesz, de még nem tudjuk mennyi. A konyhában lesz minden. Alig várjuk már, hogy kényelmesen elférjünk. Itt is van különbség jól látszó, a város és "falu" között. Ennyiért egy nagyvárosban lényegében csak szobát lehet bérelni. 
   Más, és a legfontosabb. Barnabás úgy tűnik élvezi az óvodát. Ugye kedden kezdett a fejlesztőkkel, és már semmi gondja. Nincs sírás bemenetelkor (mondjuk ez otthon is így volt, és egyszer csak, újra nehéz volt bevinni), és állítólag tök ügyes. Egy kicsikét a körülményekről. Nem tudom mennyire egyformák ebben a norvég óvodák, de mi úgy tűnik jó helyre kerültünk. Itt az óvodában pár éve volt már egy autista fiú, és neki kialakítottak privát helységeket. Ezt most megörökölte Barnabás. Ezt úgy kell elképzelni, hogy van vagy min. 20nm területe, ami csak az övé. Az egyik szobában van egy kanapé, ha megpihenni szeretne, asztal stb., a másikban pedig egy konyha, étkező asztallal. Ezen kívül van még egy fejlesztő szobája is. De itt nem szeparálva van Barnabás, ez csak egy lehetőség neki, ha "besokall", mert a héten is  többi gyerekkel evett, és közöttük volt. Itt az oviban amúgy 3 csoport van, és mindegyik csoportnak több helysége, mindegyik csoportnál külön konyha. Nem esznek délben főtt kaját (itt Norvégiában a vacsora a közös "melegétkezés"), viszont szabadon használják a hűtőt, ki mit kér stb. Reggelit vinni kell, az ebéd benne van az óvodai díjban (óvodáért fizetni kell, az iskolák tök ingyenesek), ill. csütörtökön azt is vinni kell, mert akkor kirándulás van. Most a héten 3 órát sétáltak a környéken. Ha esik, ha fúj, ha havazik, nincs mese. Ez itt tényleg nem probléma, és nekünk sem. Ugye írtam már, ha van megfelelő ruha, akkor semmi akadálya, sőt én élvezem is, bevallom. A többi gyerkőc nagyon jó fej, és mint minden gyerek, nyitottak. És itt megkapják a helyes gondolkodást, mert a szülő sem fog tiltakozni, ha egy "más" gyerek van a csoportban. És ugye színes is a kép. "Néger", "sárga", "fehér", "kávé"... Mindenféle fajta kisember. Őket már biztosan nem fogja zavarni, hogy az emberek nem egyformák. És ez mennyire szuper dolog, nem? Sőt azt hallottuk vissza, az a legfőbb baj a gyerekeknek, hogy Barnaby nem akar játszani velük. A csoportokban az eszközökre ráírva hogy mi micsoda, gondolom a betűket így tanulják is tudat alatt. Hűtőre, polcra, mindenre. Barnabást egyenlőre ketten fejlesztik (de a továbbiakban is mindenre nyitottak, amire csak szüksége van), és nagyon jól kijön a hölgyekkel. Már most azt érezzük, hogy megérte ez az egész kivándorlásos hajcihő. És már most nem tudok eléggé hálás lenni Norvégiának.
    Több helyen olvastam, hogy a Norvégok mennyire ridegek. Lehet a nagyvárosra igaz, itt én ezt nem tapasztaltam. Sőt segítőkészek, mosolyognak, nekem pozitív a kép, jó tudom, még csak 2 hónapja vagyunk kint. De miért is változna ez meg? 
    Ja és a képek aktualitása. Matfestival volt ma Øvre Eidfjordban. Na ebben mi magyarok sokkal jobbak vagyunk. A szervezés, körítés stb. És ugye írtam, hogy vagy egy hete semmi eső, na persze mára megjött. De délutánra felszakadozott, és így tudtam csinálni kedvenc témámról, a felszakadozó felhőzetről képeket. Előtte voltunk kirándulnia a szokásos hytte-s környéken, ott még nagyon borult volt, nem is lettek jó képek. A matfestival egyébként inkább, ilyen magyar példával élve, őstermelői vásárszerű dolog volt. Lekvárok, sajtok, a szokásos...





Ezt érdekesnek találtam. A patak alján a lehulló falevelek odatapadva. Nem viszi a sodrás.

 És az elképesztő hytte házikók...





 kisebbek, nagyobbak... böngészve a hirdetéseket, nem éppen olcsóak...












Øvre Eidfjord. 6km Eidfjordtól, és rengetegen tartanak állatot, leginkább birkát, ami benne van a levegőben.







Megjegyzések

  1. Szervusz Tamás!
    Nagyon tetszik a blogod, örülök, hogy van, Norvégia engem is nagyon vonz! :)
    Lehetne egy egy olyan nagy kérésem, hogy a szabianyin.b@gmail.com e-mail címre küldesz pl. egy karakteres üzenetet, hogy így az e-mailedre tudjak írni, mert szeretnék egy-két kérdést feltenni, Norvégiáról? :)
    Köszönöm!
    Szép napot!
    üdv. Benjámin

    VálaszTörlés
  2. Névtelen15.1.17

    A néger mióta szín? Én úgy tudom a portugál szó, ők kezdték el mondogatni az afrikai rabszolgákra, mint az általuk alsóbbrendűnek tartott emberekre. Ma is csak aki rasszista az mondogatja és használja ezt a szót. Ha már szín, akkor legyen fekete , ha te fehér vagy.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések