fehér karácsony, hol?


Na szóval. Az úgy volt, hogy...

Itt északon végre megtapasztaltuk a fehér karácsonyt, eszem nem tudja mikor volt ilyenben része legutóbb. Tavaly történt mindez. De mi van most? 

ESŐŐŐŐ!!! De nagyon. Majd biztosan találok cikket hozzá, de bizonyosan megdőlt a bergeni éves csapadék. Tavaly is volt egy ilyen periódus a szép tavasz/nyár után, és lett árvíz, nem messze tőlünk is. Nagyon úgy néz ki (sőt már van is megint), karácsonyra sokan "úszni" fognak. 8-9 fokok vannak, és hó helyett kapjuk az esőt. Azért mondjuk ha ez mind hóban érkezett volna...

Minden évben sikerül megnyitni a közeli sípályát az ünnepekre, a sok hyttelakó legnagyobb örömére, de úgy néz ki ebből nem lesz semmi idén. A már meglévő hót az eső tönkretette, mert fenn a hegyekben is plusz fok van, a Hardangervidda-n is. 

Pedig hogy várom már a havat, nincs is jobb abban vezetni. 

Svalbard-on (Spitzbergák) pedig ugye volt egy elég súlyos hólavina is. Életet is követelt magának. Tényleg megbolondult a föld időjárása, nem is tudom mennyi rekord dőlt már meg mióta kint vagyunk. Meleg, hideg, csapadék, szárazság. Mindenféle. A legérdekesebb, hogy talán közelebb került az déli és az északi időjárás egymáshoz. Lent hidegebb lett, fent pedig melegebb ezáltal. Senki nem kér ezekből szerintem. 

Nálunk is a folyó (kb. 100m se, látni az ablakból) eléggé megduzzadt, mint a tavaszi olvadáskor. 

Találtam is valamit. 

http://www.tv2.no/2015/12/21/storm/desember/2015/rekord/7823754

A lényeg, megvan a  3000 mm eső, és már csak 68 mm hiányzik a rekordhoz. Úgy néz ki meglesz. Ebben az évben Bergenben 274 napon esett az eső, és már csak 3 nap hiányzik a rekordhoz. Kipipálva ez is. Az átlag egyébként 2250 mm és 240 nap évente. Érdekes, hogy Stavanger alig van délebbre, és szintén parti város, de ott "csak"1731 mm a rekord, de veszélyben van...

http://www.tv2.no/2015/12/18/storm/2015/desember/varmerekord/7812384

Sorban dőlnek a melegrekordok is. December 17-én majdnem 15 fok volt Osloban ls környékén.

Így állunk most, nem tudom a csapadék mennyiség kitart-e az egész télen, és ismét annyi hó lesz, hogy az 50 éves rekordot megint megdönti. Ha így is lesz, abban bízom utána egy tavalyi tavasz/nyár jön, lényegében eső mentesen, ls rekord meleggel. Elég csak a majd 35 fokra gondolni 2014 nyarán. Mondjuk az nem hiányzik, hanem mondjuk áprilistól októberig alig eső, és 15-25 fok. 

Jézuska, elintézed apáddal???



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések