SantaClausthaler, Juleøl

Nem tudom odahaza mi a helyzet a sör ügyében (még otthon voltunk mikor bejöttek ezek a mindenféle ízesítésű sörök, a radler után szabadon), van karácsonyi sör? Nem a kézműves sörökre gondolok, talán azok készítenek téli idénysört, hanem a nagy gyártókra. 

Azt sem tudom, mióta népszerű ez (téli idénysör) Európában, mi azért eddig kimaradtunk belőle. Baj?
Szerintem igen. Mert csak van egy sajátos ízvilága, ami leginkább abban áll, hogy elég édes és "nedves" a sör. Itatja magát.

Tavaly ilyenkor ittam hazafelé jövet Hannoverben a német változatot, teljesen hasonló ízvilággal. Különben pedig nagyon igaz, hogy a Norvégok jó söröket csinálnak, hiszen az alapanyag import. Majd megkóstolok minél több fajtát, kíváncsi vagyok. Tulajdonképpen amit eddig ittam, az nem volt rossz.
Alább belinkeltem egy (több) tesztet, és van egy olyan érzésem, hogy kezd olyan lenni ez a sörös dolog, mint a boroknál. Egy kissé átmegy sznobériába (mondjuk ez mindenre igaz már). Mert a nagy gyártók söreit lehúzza a kisebb főzdékét (mondhatjuk kézművesnek) pedig magasztalja. Csak míg egy nagy gyártó adja 30 korona körül darabját, addig a különlegesebbek kerülnek minimum a duplájába, de leginkább 70 koronától felfelé. Fél liter sörröl beszélünk, otthoni fogyasztásra. Nem éttermi ár.
A lényeg, mindenki találja meg az ízlésének megfelelőt, és ha az egy kommersz ital is, kit érdekel? Persze alapigazság, a minőséget meg kell fizetni, és inkább legyen kevesebb, de mégis több, ugye?

http://olportalen.no/2014/11/03/dag-kommer-juleolet/


http://sdg.no/work/hansa-christmas-beer/


http://www.klikk.no/mat/drikke/article1481550.ece







SantaClausthaler (zseniálisan adja magát a név, nem igaz?). Bezzeg az alkoholmentes sör az olcsó. Akciózva a Clausthaler illetve a Munkholm is 3,9 korona (0,33l), ami nagyon jó ár, olcsóbb mint bármelyik üdítő vagy akármi. És ha nem is jó, mint sör, jobb mint egy üdítő. A karácsonyi változatnál mondjuk nem érezni olyan markáns különbséget, mint az alkoholos söröknél, de nem rossz ha nem sörként tekintünk rá. 






http://index.hu/2015/karacsony/a_palackba_zart_karacsony/

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20151218-karacsonyra-sort-igen-de-ha-lehet-ne-magyart.html












Megjegyzések

Népszerű bejegyzések