norvég földön


Rég volt Norvégia a téma, kicsit elkalandoztam, de most összegyűjtöttem néhány norvég hírt, ami odahaza is olvasható volt, illetve találtam más érdekességet is. Aztán pedig lesz sok-sok kép, mert úgy néz ki, Barnabás újra kapható a különböző helyeken való kirándulásokra (nem csak a megszokott falu járás), így készültek képek szép számmal. Ismerős és ismeretlen helyeken is.


Kezdésnek a mai népszavazásra kontraként, illetve a nem oly régi brexit szavazás ellenpontjaként ezt nagyon jó tudni. A "nagyfőnök" hozzállását hozzánk. Az Erzsi nem tudom mondott-e ilyeneket a brexit szavazás előtt. Azért most biztosan nem jó érzés "migránsnak" lenni Angliában. Odahaza pedig ezek szerint inkább ez a hozzállás (nagy megdöbbenésemre), mint az Orbán (geci) féle gecizés.
Mondjuk ez mind nem jelent semmit, ki tudja, ha itt északon lenne valami hasonló szavazás, mi jönne ki belőle. Bár szerintem ez a király hozzállás, mármint a királyi a többség véleménye is. Én így érzem, így látom itt. Kíváncsi is lennék egy ilyen szavazásra, de egyenlőre ez fel sem merül senkiben (persze biztos azért van olyan). 


http://index.hu/mindekozben/poszt/2016/09/07/latott_mar_olyan_kiralyi_beszedet_amit_tobb_millioan_toltottek_le_v._harald_az_uj_youtube-sztar/




Itt minden megtörténhet. Azért ez vicces is egyben. De inkább bíznék benne, mint egy Semjén féle (ál)keresztény...

http://index.hu/mindekozben/poszt/2016/09/13/veletlenul_onkormanyzati_kepviselo_lett_a_norveg_black_metal-legenda/



Ez valami félelmetes egy történet. Ilyen megtörténhet? Egyébként erre mifelénk nem gyakori a villámlás (talán a 3 év alatt egyszer ha volt), persze az is igaz, hogy a Hardangervidda (tőlünk autóval 30km a széle - légvonalban talán a fele sem) külön tényező, a szélsőséges időjárásával, de szegények, gondolták, majd együtt könnyebb lesz átvészelni. De odafent tényleg nincs semmi, ami el tudná "vonzani" a villámot. Bár nem is tudom, hogy működik igazán, mit kell tenni ha villámlik.

https://www.nrk.no/hordaland/dyretragedie-pa-hardangervidda-1.13109691

http://index.hu/tudomany/2016/08/30/hogy_csaphatott_agyon_egy_villam_egyszerre_tobb_szaz_allatot/



Trolltunga. 70km ide. Még nem voltunk, de egyre inkább túlterhelt látványosság. Sok felkészületlen, leginkább külföldi turistával. Nem megfelelő ruházat, felszerelés. Aztán persze menteni kell őket. Már felmerült az Odda-i önkormányzatnál, hohy nem engedik a trolltunga meghódítását, pedig most ez Norvégia leglátogatottabb természeti látványossága. Sok a stoppos fiatal külföldi, mi is felvettünk nem olyan régen két ukránt, illetve nem sokra rá belgákat. Majd még kitérek erre jobban, mármint a trolltungára.

https://www.nrk.no/hordaland/her-er-alle-rode-kors-sine-oppdrag-til-trolltunga-i-2016-1.13120573



Ez valami csoda, nem norvég, de itt találtam. Művészet...

https://www.nrk.no/video/PS*279566



A norvég munkanélküliség, és úgy általában a norvég munka alakulása a mostani (jobbos) kormány, illetve az előző összehasonlításával. Nem szép számok, ja tudom, közben volt a világválság is (de ahogy a deutsche bank áll, lehet jön a következő is egyben), de valami nem jól működik, az biztos.

https://www.nrk.no/norge/her-er-jobb-tallene-som-ryster-erna-1.13124102

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések