találtam valamit...

   Már elmélkedtem azon, hogy mekkora hegyek vannak itt körbe és körbe, és hogy honnan jön a sok víz. Google térkép segítségével próbáltam infóhoz jutni, de konkrét csúcsokat ott nem találtam, a jó kis atlasz pedig, mivel nagy és nehéz otthon maradt. De itt eidfjordban az információs tábla kicsit közelebb hozott a megoldáshoz.
   Nem tudom mennyire látszik, de a lényeg, a nagy fehér paca 1819 méteres csúcs. Örök hó, gleccser. Majd meg kell nézni, ugye ilyenkor látványos, nem mikor minden havas. Van még 1621 méteres csúcs, és sok 1200 körüli. A következő képen a messzeségben, nem tudom melyik, de valamelyik látszik. Ez Eidfjord felett van. Oddából hazafelé készítettem kocsiból.
Odda felé pedig sok-sok havas hegycsúcs a fjord mentén. Nem nagyon lehetnek 1000 méternél sokkal magasabbak azt gondolom. Arra készültek a következő képek.
És a végére egy gleccserszerű képződmény
   Ami érdekes volt az úton, hogy Kinsarvik után gyümölcsösök vannak. Cseresznye és szilva. Most érik, az út mentén kis bodegák. Kimérve a portéka, és aki vesz, annak lesz, becsületkasszával fizet. 
   Az út csodás Oddába is. Követi a fjord vonalát, ezernyi kanyar, jó minőségű aszfalt, kevés helyen van úthiba. Viszont száguldani nem lehet. Több okból. Az első, drága a gyorshajtás, bár nem hiszem hogy ezen a kanyargós szakaszon mérnének. Kettő, sok helyen korlátozás, mert annyira szűk az út, alig fér el két autó, ha kamion jön, félre is kell húzódni sok helyen. Három, beláthatatlan kanyarok. Négy, az ember nem győz nézelődni. Öt, az utasok nem győznének kapaszkodni. Carmen mesélte, hogy egyszer volt erre busszal. Nézte, mindenki beköti magát a buszon (mind vadi új egyébként). Ő persze nem, az első fékezésig, míg egy szűkülethez egyszerre ért egy kamionnal a busz, hát fék. Utána bekötötte magát. Egyébként van erősorrend, a kamion nem fog lassítani az már biztos. Ugye 80-al lehetne menni, előzés nem is igen van, mindenki kocsikázik a másik után. Mondjuk a kamionok mennének (mintha rájuk nem vonatkozna a sebességhatár - én is mennék helyükben). Egyébként ha ezeket félretesszük, olyat lehetne autózni, bár rendesen igénybe lennének véve a fékek is. Így meg marad a rekord döntés fogyasztásban, fékkel való spórolás, és nézelődés. Az autók itt biztosan nincsenek széthajtva, maximum a sok utánfutózás, lakókocsizás okán.
   És nincs annyi ideje az embernek, hogy megálljon minden megállónál, pedig szebbnél szebb világ tárul a szem elé. 
   Ja és potyára mentünk el Oddára (70km egyébként Eidfjortól) teszem hozzá... és nem bántam.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések