összeszedem magamat, és...

Most hogy már sikeresen leépítettem (gondolom) picinyke olvasó táboromat, talán sikerül végre életet lehelnem a blogba, újra.  

Megjöttünk a nyaralásból, odahazáról. Erre majd külön kitérek egy bejegyzésben. Sikerült megint más útvonalon mennünk-jönnünk, vagyis még nem mentünk kétszer ugyanarra. 

Tapasztalatból mondom (most már lehet annak hívni), tényleg hatalmas mázlijuk van a Norvégoknak az országukkal kapcsolatban. Egyszerűen az út nagy része teljesen ingerszegény az ittenihez képest. 

8000km megtétele után lesz info milyen egy amerikai batárral az élet,

Lesz szó majd az új munkahelyemről is, de...

...de, hogy elvegyem a kedvet a norvég látogatástól. 
Az idei év egy katasztrófa, a tavalyihoz képest mindenképpen. Ugye akkor mennyi kép került fel a blogra, hogy merre jártunk micsoda csodás egy hely ez. Gyakorlatilag nem volt eső márciustól szeptemberig, rekord melegek (34-35 fok nyáron), állandó napsütés. Tartom magam ahhoz amit akkor gondoltam, és mondtam is az ittenieknek. Ha azt tudná hozni Norvégia több éven keresztül, vagy legalább valami hasonlót, idővel sokkal többen fontolnának, terveznének norvég nyaralást. Erre mi van idén?
Eső és hideg. Gyakorlatilag annyi a napos napok száma (vagy kevesebb) mint tavaly az esősöké. És van vagy 15fok most is. Teljesen ellentéte az elmúlt évinek. Azt hiszem két évünk és két végletünk. A normális pont félúton van az elmondások szerint. Így hogyan tervezzen egy külföldi, igaz? 
Bár igazat megvallva most is csodás tud ám lenni, az alacsony felhők a hegyek között... csak a sok eső... azért kellemesebb nélküle. De érdekes egyébként, hogy nem érint kellemetlenül a kánikulából visszajönni ide. És mivel most az időjárástól persze teljesen függetlenül nyáridő van elvileg, és turista szezon, vannak is jópáran errefelé. 
Idén egyébként a rekord hidegek dőlnek szerintem meg sorra, bár tisztán emlékszem hogy a tél viszont rekord meleg volt egész Norvégiát tekintve. No nem nálunk, mert itt rekord havak majdnem csak, hanem például északon nem voltak azok a hatalmas hidegek, így összességében rekord meleg átlaghőmérséket volt.
Itt nálunk pedig inkább rekord havak és hideg, persze csak pár fokokról beszélünk, mert itt nincs nagy hideg olyan 0 fok környéke az átlag, de idén tartósan mínuszok voltak, és hó. 
Hardangerviddát átszelő út folyamatosan lezárva, még június elején is. Sőt most pénteken 17-én is állítólag szállingózott a  hó. Na azért ez nem jellemző. Állítólag 57 éve nem volt ennyi hó még fenn ilyenkor. Trolltungához elkiránduló turisták is meglepődnek azt hiszem. Volt is egy szomorú hír, egy nő a még meglévő havon menvén folyóba szakadt, kritikus állapotban vitték kórházba. 

Így, ez az idő mindent összevetve nem kedvez azért  a kirándulásoknak. A tavalyi, szerintem vagy 15kg málna termésünkből szerintem semmi sem lesz. Nincs nap. Bár már vannak zöld gumók, de hogy fog beérni? 

És akkor jöjjön pár kép a hazaút végéről, a Hardangerviddán ilyen most. Azért a rövidgatyó, mert Svédországból indultunk (na nem mintha ott meleg lett volna épp, talán ha 20 fok), meg különben is, nyár van, nem igaz?

Kemény vagyok, mi??? 

Itt a Hardangerviddán elég speciális a klíma, pedig csak olyan 1100-1600 méteren van az egész. Igen 6 fok volt, van csak. És két hét múlva jön a extreme triatlon verseny, de jó lesz nekik...




Az út csúcspontja kb. itt van. 

Dyranut... 

 35km-re tőlünk, és 1250 méteren. 


 Viszont pont volt egy kis napsütés is.

Itthon pedig ez várt és eső, szombat este.

folyt. köv.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések