Overnattings- og spisesteder med sjel

Nagyon érdekes kiadvány ez a NAF-tól kapott, nem is tudom minek nevezzem könyv. Kicsit hasonló mint a Michelin által kitalált útikönyv, benne érdemesnek ítélt éttermekkel, ami vagy megér egy megállót, vagy akár egy kitérőt is. 
Annyi a különbség, hogy itt olyan helyek közül válogatnak, akiknek közük van a NAF-hoz, így elvileg a tagoknak kedvezményt is adnak, és nem csak éttermek, hanem szálláshelyek is. Mondhatnánk, hogy ja... a norvég konyha. Igen számunkra elsőre ennyi ami eszünkbe jut, de nézzünk csak utána, hogy miről is beszélünk? 

Jó múltkor felemlegettem a Bocuse d'or nevű lényegében főző világbajnokságot. Úgy átlagban mi Magyarok nem találkoztunk ezzel, mert magyar induló is csak kétszer volt még eddig, legalább is a döntőig aki eljutott. Holott azt olvasni (gondolom sokan igazolni is tudják), hogy Magyarországon is egyre több a nívósabb hely. Persze egy Michelin csillagos étterem nem annyira megfizethető egy átlag polgárnak, de már van legalább több is. Ez majd csak felhúzza a színvonalat.

De mi köze ennek a kiadványhoz? Lesz némi...

Térjünk vissza a norvég konyhára, és úgy általában az északi, vagy skandináv konyhára. Azt gondolom a versenyen van egy nagy előnyük, mégpedig, hogy az egyik kötelező fogás mindig valamilyen hal. 
Bár az is igaz ez nem is oly nehéz, hiszen mi is elég sok halat eszünk (tehetnénk minden nap, itt nem nehéz), hiszen az elkészítése és a ráfordított idő szinte semmi. Mi speciel mind a lazacot mind a pisztrángot és a tőkehalat is csak magában sütjük egy kis főzőmargarinon, semmiféle fűszer nélkül. Maximum a megmaradt zsiradékba még dobok egy kis gombát és kész. 20 perc. És nagyon finom. Mi itt akkor a nehézség? 

Ja, finom, finom, de versenyt nyerni ezzel nem kellene. De a skandináv ebbe születik bele. Számomra még nem ismert oldala a Norvégoknak, de ezek szerint van igény a minőségi éttermekre.

Talán így már megmagyarázza a norvég és északi sikereket ezeken a versenyeken. Mert tényleg hihetetlen az eredménysor. Persze a francia elsőség (hazai pálya belejátszik?) megkérdőjelezhetetlen, de utána...

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bocuse_d’Or

ÅrGullSølvBronse
1987  Frankrike Jacky FreonBelgia Michel AddonsVest-Tyskland Hans Haas
1989Luxembourg Léa LinsterBelgia Pierre PaulusSingapore William Wai
1991Frankrike Michel RothNorge Lars Erik UnderthunBelgia Gert Jan Raven
1993Norge Bent StiansenDanmark Jens Peter KolbeckBelgia Guy Van Cauteren
1995Frankrike Régis MarconSverige Melker AnderssonTyskland Patrick Jaros
1997Sverige Mathias DahlgrenBelgia Roland DebuystNorge Odd Ivar Solvold
1999Norge Terje NessFrankrike Yannick AllenoBelgia Ferdy Debecker
2001Frankrike François AdamskiSverige Henrik NorströmIsland Hákon Már Örvarsson
2003Norge Charles TjessemFrankrike Frank PutelatTyskland Claus Weitbrecht
2005Frankrike Serge VieiraNorge Tom Victor GausdalDanmark Rasmus Kofoed
2007Frankrike Fabrice DesvignesDanmark Rasmus KofoedSveits Frank Giovannini
2009Norge Geir SkeieSverige Jonas LundgrenFrankrike Philippe Mille
2011Danmark Rasmus KofoedSverige Tommy MyllymäkiNorge Gunnar Hvarnes
2013Frankrike Thibaut RuggeriDanmark Jeppe FoldagerJapan Noriyuki Hamada
2015Norge Ørjan JohannessenUSA Philip TessierSverige Tommy Myllymäki

LandGullSølvBronseTotalt
1.Frankrike Frankrike72110
2.Norge Norge5229
3.Sverige Sverige1416
4.Danmark Danmark1315
5.Luxembourg Luxembourg1001
6.Belgia Belgia0336
7.Tyskland Tyskland0033
8.USA USA0101
9.Singapore Singapore0011
9.Island Island0011
9.Sveits Sveits0011
9.Japan Japan0011


Ugye-ugye!!!

Mondhatjuk, hogy vagy egy francia nyer, vagy egy északi aki leginkább norvég. Kerüljön be a tudatunkba tehát, mint séf nagyhatalom, Norvégia?
Bár kukacoskodva, ez egy szubjektív műfaj, olyan mint a műkorcsolya, szinte mindig orosz nyer...

Nem is tudom kivel beszéltem itt a helyiek közül erről, és ő mondta, hogy nagyon komoly team van a norvég csapat mögött, itt sincsenek véletlenek...

Gondolom teccenek sejteni, valami köze csak van a könyvnek mindehhez.

De mielőtt megmondanám, egy kis elmélkedésbe is belekezdek.
Lapozgatva a könyvet egy régi vágyam jött felszínre. Talán nem véletlen, hogy falun élünk idestova, ha az utolsó Magyarországi éveket is belevesszük, vagy 6 éve. Mert naná hogy vonz a nagyvárosi élet is, az állandó bulizás, vagy hogy legalább adott rá a lehetőség. Mert egy nagy város tele van gyönyörű látnivalókkal (gyönyörű nőkkel leginkább), egy csomó lehetőséggel. Ellenben falun itt a természet, nem megy pocsékba utazással rengeteg idő stb. Az ideális bárki bármit mond valami köztes, néha itt néha ott.
De mi a vágy? Hát csak úgy járni a vidéket, és ha talál az ember egy szimpatikus helyet, akkor ott megszáll, megpihen, megeszik...
Valahogy sosem volt erre időnk odahaza (itt sincs feltétlen), pedig tényleg érdekelt volna. Egy kis bepillantásom volt csak ebbe, mikor kiindulásunk előtt én és Barnabás mentünk egy rövidke kört a Balaton felvidéken. Odahaza erre mondjuk keresve sem találni ideálisabb helyet. De Barnabással nem könnyű ez (bár melyik gyerekkel az?), mert nem tud megülni mikor úgy igazán jól esne. Folyamatos rohanás az egész. Pont emiatt nem is vágyom se nem szállodába, sem nem étterembe. Mindig be kell falni a kaját például, és egyéb ilyen tényezők. Azonban ez egy olyan tevékenység, amire mindig kapható leszek.

Mi köze van tehát a NAF-os útikönyvnek ehhez?

Ha az előző bekezdést nézzük, akkor az, hogy majd ha időnk (és persze pénztárcánk is) engedi, sok-sok helyet bemutat, ahol érdemes megpihenni, éjszakára vagy csak egy ebédre. Egész Norvégiából mutat érdemes helyeket.
A legtöbbje gård, én magyarosítva (nem a szótári alakra - farm) talán tanya, vagy inkább falusi szálláshely fordítanám. Elképesztő képek szerepelnek benne, mindegyik tanyáról kis "történelem", szerepel a tulajdonos, pár hangulatos külső-belső kép, esetleg valami jellemző tevékenység a közelben. Valamint mindegyik házigazda ajánl valami specialitást. Némelyiknél recepttel is. Gyönyörűen fotózva, ha tényleg így tálalja legtöbbjük... erre gondoltam, hogy nem tudtam, hogy ekkora igény lenne az ilyen formájú vendéglátásra. Mert alapjában én csak azt látom, hogy rengeteg a kemping, és szívesen is használják. Ezek a gård-ok teljesen elkerülték eddig a figyelmem. Persze mert nem lógnak ki a sorból, természetesen kivéve a nagyobb szállodákat.

 Pár oldalt befotóztam, nem tudom látszik-e valami belőle. 

 Természetesen a legtöbb ilyen szállás elképesztően hangulatos szerintem, és persze tradicionális is.


Lefotóztam pár ételt is, szerintem nagyon guszta mindegyik. Mondhatnám, hogy én ilyet még itt nem próbáltam, de... Itt a faluban, hozzáteszem, végre az utolsó pár nap elég szép időt hozott, és majd 20 fok van, olykor-olykor a nap is kisüt, és csak néha esik. Több hajó is volt a napokban (ma kettő), a falu létszáma, az egyéb turistákkal együtt szépn megugrott. Ja és most lesz hétvégén az xtreme triathlon is. És nem tudok segíteni kajakosként, mert asszony dolgozik, és nem ér haza mire mennem kellene. Pedig idén is járna a segítségért egy kabát, egy póló és egy cipó is (Salomon mindegyik).
Hol tartottam?
Ja, hogy a falu... tehát van egy gyorsétkezde, ott a benzinkút, aztán a boltban is van kész kaja, van az útszéli (lakókocsis) Thai kajás (természetesen original szakáccsal), van a panzió ahol dolgoztam az év elején (lengyel szakáccsal) és a két nagyobb hotel. A panzióra ki fogok még térni külön is.


 Így főznek és szervíroznak ezekben a kis "eldugott" tanyákon.





Visszatérve hozzám. Egyetlen hasonló élményben volt részem eddig. Ragnar és Liv (azok a panziósok, ők nem főznek, ők egyszerűben nyomják) meghívtak egy köszönetnyílvánító vacsorára. Felhúztak egy új házat, és akik segédkeztek azokat hívták meg. Hozzáteszem, hogy igen, én segítettem, de nem a házon. Még a régebbi házat festettem. Az újat pedig beígértem, de a rossz idő, az egyéb munkák, és a nyaralás közbejött. Közben pedig Ragnar lefestette. Tehát előre ettem a... Jó a régebbi munka miatt talán megérdemeltem.
És valami hasonló jókban volt részem. Az Eidfjord Fjell & Fjordhotell-ben volt a vacsora, erről tudni, kell, hogy a tulajdonos családhoz került Rocky "ex" kutyánk (ja igen, még ezt sem írtam - majd fogom), Barnabás osztálytársa a lányuk, a séf (vagy csak segéd?, ezt nem tudom pontosan) egy spanyol fickó (jártam vele norvég kurzusra) és... és még egyebek, de ez most mindegy is.
Tehát három fogásos volt a vacsi, és nem csak a tálalás volt guszta, hanem nagyon finom is volt. Jól laktam az biztos.

Be kell látnom, mégis van alapja a főző versenyes eredményeknek, pedig tényleg nem tudom ki gondolná ezt kívülről a Norvégokról. Jó, nem néztem étlapokat, biztos mindnek alapja a tenger, nem hiszem hogy egy étterem túl nagy választékkal szolgálna, de legalább könnyebb választani.

Könyv, Bocuse d'Or, norvég győzelem...
És mi az összefüggés?

 Ørjan Johannessen és családja.

Bekkjarvik Gjestgiveri "panzió" amit a család üzemeltet. Az egyik testvére (még van neki kettő) a séf, szintén ismert és elismert szakács itt a hazájában (TV-ben is volt valami főzőműsora), de a világbajnok is sokszor "beszáll", és részt vesz a "munkában". Lényegében az egész família szakácskodik. A szöveg szerint rengetegen látogatnak el hozzájuk, kíváncsiak az emberek az aranyérmes főztjére.



Ilyen ez a vidéki Norvégia. Nem volna rossz az egészet bejárni egyszer (mondjuk lesz rá időnk, és egyszer miért ne), most már van egy másfajta kiindulási alapunk is. Bevallom, jövő nyáron biztosan nem, mert a terv egy Francia-riviéra és Provence.

Felsorolok pár címet a könyvből, ami első pillantásra is ígéretesnek tűnt. Mondjuk belepillantottam némelyikbe, hát mit mondjak... egyszerűen??? Nem olcsó... Igencsak norvég árak. Fura is itt Norvégiában,  igaz?

www.malangen.com
www.nusfjord.no
www.husfrua.no
www.stokkoy.no
www.kongsvold.no
www.vertshusetroros.no
www.baardshaug.no
www.unionoye.no
www.havstuene.no
Angvik hotell
www.balsnesgard.no
www.292aurland.com
www.walaker.com
www.eidegard.no
www.paulsenshotell.no
www.lindesnesfyr.no
detlillehotel.no
www.faersnes.no
www-hoel-gaard.no

Lehetne még folytatni a sort, de legyen elég ennyi.




Megjegyzések

  1. Szia Tamás,
    Régóta olvasom a blogodat nagyon tetszik.
    Lenne pár kérdésem ha nem okoz gondot.
    Hogy tudnám felvenni veled a kapcsolatot írásos formában?
    Üdv Erik

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Köszi, és ide tudsz írni: szabadlegy@gmail.com

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések