mégiscsak

Mégiscsak nekilátok egy már felhozott témának, amit a Norvég hivatalos magyar oldala alapján akartam megírni. Ott közben változás történt és így dobni akartam a témát, mert nem tudtam volna igazolni állításomat. Most sem tudom, ellenben kaptam egy segítséget. 

Már régebben írtam, hogy ez a nagy norvég szabadság tök jó dolog, itt semmi nem ciki, senki sincs "leoltva" és megbélyegezve. Ez vonatkozik mindenre, vagyis minél többet olvasok és látok ezt gondolom. Persze okosok most jönnek, hogy ez a nagy liberalizmus sehova sem vezet, én meg pont azt látom, hogy csak ez vezet valahová, ahol nem kell utálni senkit azért mert másképp látja a világot, mást szeret. Nem is tudják itt az északiak, mit hoztak létre. Nyilván ennek sok helyen nem örülnének, ha kinyílnának a szemek. 

A téma pedig a hosszú haj és a metal zene. Ugye mondanom sem kell, hogy eléggé mostoha pályán mozog úgy általában. Egyszerűen nem támogatja a média (bár ugye mióta az interneten folynak a dolgok kevésbé fontos), ezt is csak az előző bekezdésre tudnám visszavezetni, mert ez egy kritikus műfaj. Érdekes a rap-et nyomatják, aztán ott hatalmas a... mindegy nem zenéről akarok beszélni, arról napokat lehetne, hanem ahogy működik itt Norvégiában.

A konzulátus honlapján nem olyan régen a kultúra rovatban zene címszó alatt nem hagyták ki a metal zenét megemlíteni, ha jól emlékszem név szerint kiemelve a Dimmu Borgir-t, a Mayhem-et és a Satyricon-t. Lehet rakok be linket, mert azt hiszem sokaknak ez nem mond semmit. És ezt nem szégyenli a Norvég. Miért is tenné, ezzel ők stílust alkottak. És miért kellene? Mert kritikus amit művelnek? 

A segítség egyébként ma jött, Satyricon frontemberétől egy interjú a langologitarok.hu oldalon.
http://langologitarok.blog.hu/2014/01/07/satyricon-interju_satyrral
Azért is érdemes elolvasni, mert nem csak a zenéről van szó, hanem ebből eléggé látszik a norvég látásmód és a szabadság elve. Közben pedig szóba kerül Magyarország is, ezen belül a borászat. Tudjuk jól milyen sznobság veszi körül mostanában. Ugye csak a száraz az igazi, eszt sulykolják belénk. Erre mit ír ez a zenész-borász. Azt hiszem ellent megy a trendeknek rendesen... érdemes elolvasni. És én ebből azt tudom leszűrni, nehogy már más mondja meg neked mi a jó, ezt neked kell tudnod...
Hozzá kell tennem, hogy nem rajongok a zenéjükért, persze voltak jó dolgaik... és akkor jöjjenek példák, hogy mit nem tagad meg Norvégia!!! 
https://www.youtube.com/watch?v=IhaAx9xkj60
és ugyanaz a Oslo-i operából!!!
https://www.youtube.com/watch?v=eXuAipzCzBI
norvég nyelvlecke
https://www.youtube.com/watch?v=vdgtiQ0S-us



Igazából ennyi lett volna a bejegyzés, hogy lássa aki kételkedik, hogy itt eléggé nagy a szabadság művészet területén is. Nem a "mindenható" kormány dönt ízlés kérdésében. És akkor eszembe jutott még egy-két sztori. 

2012-ben volt itt Eidfjordban (ovre, 5km ide) metal fesztivál. Hard Anger néven. Gondolom nem volt sikeres mert ez volt az egyetlen, sajnos. Pedig biztos volt egy  hangzása a nyitott színpadnak a több száz méter magas meredek hegyek között. Talán pont ez lehetett a veszte, lehet nem bírták a bárányok (rengetegen tartanak ott). Vagy pont bármennyire is itt mindent lehet, azért egy Disgorge lehet kiverte a plafont?


Egy másik történet pedig, hogy a babaúszást vezető nő, ő szokott Barnabással is lenni mikor "úszáson" van, szóba hozta (vagy mi?) a metal zenét. Egyből levette (vajon miből), hogy nálam játszhat a történet. A lényeg a fia dobol (focira is jár), a férje meg pont ment Oslóba, onnan repcsivel Stockholmba koncertre. Szóval itt nem ciki (nem mintha valaha is érdekelt volna) ha ilyen zenét hallgat az ember. Vagyis bármit ha hallgat. Azért a norvég népzene érdekes, kicsit hajaz a németre. Engem nem kapott el. Csak annyi a problémám, itt távol vagyok a koncertre járástól, de majd csak lesz rá mód.

folyt.köv.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések