"kezdetben vala a sötétség, és ahogy nézem, az is maradt"

Tényleg nem bírok magammal, ez az én fétisem azt hiszem. Nem tudok szabadulni a magyar viszonyoktól, és minél többet olvasok annál inkább érzem azt, hogy jól alakult a sorsunk ezzel a kijövetellel (csak az ok az, ami ha nem lenne...). Olvasva a hozzászólásokat különböző cikkekhez, megdöbbentő káosz (enyhe kifejezés) van a fejekben odahaza. Igaz hogy ez csak pár ember véleménye, de ha a valós százalék ilyen arányt mutat, szerintem meneküljön mindenki amerre lát, odahaza pozitív változás sosem lesz. 

Bele fogom keverni majd Norvégiát is, mert elvégre ez a blog rólunk szól, és természetesen Norvégiáról. Úgyhogy csak így van itt helye (persze nem), és különben meg én így látom. Ráadásul talán már mindenféle következmény nélkül tudok írni ilyenekről is, azt hiszem sokan nem fejtik ki nyíltan véleményüket bizonyos történésekkel kapcsolatban, nem éppen ideális odahaza erre a környezet. És még előljáróban annyit, hogy aki érzékeny ne olvassa tovább, lehet fájni fog. 

Nem vagyok tévedhetetlen, viszont miközben írom ezen sorokat látom, hogy az X games-en is jól megy a Norvégoknak, most (25.01.) nyert egy csajszi (Silje Norendal) tőlük valamilyen snowboardos számban. Ugye amcsiban (Aspen) van a verseny, és ezért lehet most élőben a verseny így este 11körül. Aztán lesz majd mit nézni, van három norvég állami csatorna, és ők fogják adni az olimpiát is, ill. a TV2. Remélem nem csak a norvég érdekeltségeket, és lesz jégkorong dögivel. Mondjuk ott lesz a válogatottjuk a hokitornán (Mats Zuccarello a legnagyobb sztárjuk, New-York Rangers/NHL) nekik is, úgyhogy...



 Pár kép Silje-ről, azt hiszem ő az északi "típus" egy szemrevaló példája.


Ami a fő csapásvonal lesz, az az, hogy választások jönnek, mit tehet az ember ilyenkor? Mondjuk körbenéz, olvas, érdeklődik és nem dugja homokba a fejét, mert sajnos eljött az az idő (már réges-régen, mégsem kapcsolt a többség), amikor már nem egy körforgás történt az ország élén eredménytelenül. Helyben járás (sőt, inkább szétszakadás, leszakadás, morális széthullás) történt, azt hiszem, akik voltak már hatalmon és szerepeltek az országgyűlésben mint képviselők, nem érdemelnek több esélyt. Aki úgy gondolja de igen, annál nagyon nagy gondok vannak. És nem érdekel az az indoka, hogy neki most jobb (mert sokat keres, és az adóval jobban járt, illetve a rezsicsökkenéssel), mert ha így megy tovább, és tovább szakad az ország, még több lesz a szegény. Hamarosan féltenie kell mindenét, mert enni azt kell, mindenkinek aki élni szeretne. És nem hiszem, hogy nem látja mindenki, hogy borzasztó állapotok vannak.

 Ettünk a húsból,
de nem tudjuk, hogy milyet
Ember vagy állat volt,
de bármelyikünk lehet...

Alvadt a vér a fogainkon,
de a gyomor újra kér
Birodalmak tűnnek el,
de ő mindig visszatér...

Nagy úr az éhség
Nem véd a fény sem a sötét

Éhes a száj
Csorog a nyál
Meghalt a kegyelem
Eljött a félelem

Éhes a száj
Csorog a nyál
Nekik a Nap ragyog
Nekünk a Hold jutott

Ember embernek, sajnos a magyar magyarnak nem kicsit farkasa lett. Ebben a politika a legsárosabb (bár az is igaz erre fogékonyak nélkül, üres szavak lettek volna csak a próbálkozások), amit művelt a két oldal (leginkább a jobb) az elmúlt 10 évben ezen a területen, az elképesztő.

Folytatva, azt hiszem sajnos kutya kötelessége lenne mindenkinek utánaolvasni a dolgok jelenlegi állásának, és nem azzal az érvvel jönni, hogy mi volt az elmúlt 8 évben, másik oldalról meg mi van ebben a 4-ben. Basszucskulcs ezek szerint mindegyik oldali szimpatizánsok tudják, hogy nagy szar amit csinál a "megváltójuk" de azzal nyugtatják magukat, hogy a másik szarabb volt. Egy normális ember ilyenkor keres egy olyan megoldást, amihez ezeknek nincsen közük, nem? Ja ha nincs, az szar ügy, nem is voltam szavazni legutóbb (és remélem előtte sem, a 2006-osra nem emlékszem már, akkor még nem érdekelt a politika, nagy hiba). Viszont ha nem kényszeríti ki a  nép, nem is lesz.

Aztán van, hogy mégis ráakad az ember valami érdekesre. Mond ez valamit, hogy ikszbeszolunk.hu? Ha nem tessék bepótolni, jó sok anyag van fenn, mindenféle elemzés, és az egyetlen olyan kezdeményezés, ahol konkrét adatok vannak, mit hogyan. És ezen programot a 4k! párt viszi magával.  Igen erre akartam kitérni a posztban. Lehet nem sokan olvasnak, de ha már egy olyan ember aki rákeres és elgondolkodik, már megérte. Igen egyébként ez egy reklám. Miért is, csak úgy, ezzel tartozom (igazából az ország jön nekem jópár évvel, és még sokaknak, a mi bűnünk a naivságunk volt, biztos magunkból indultunk ki), ha már egy valaki e miatt nem a két nagyra szavaz. Nem szabadna olyanra aki már volt képviselő (néhány kivétel talán akad), mert hihetetlen átverésben volt részünk. A szomorú az, hogy "bárki" szavazhat. Ja tudom ez a demokrácia, igen ez lenne, egy olyan országban, ahol az átlag gyűlöleti szint jóval alacsonyabb. És ahol értelmesebbek az emberek, ahol van normális középréteg, aki tájékozott valamennyire, és nem ennyire gátlástalanok a politikusok, akik ráadásul fel is mentik magukat. Na ott talán működik ez.

Mi lesz, van odahaza? Rezsiharc kontra Paks. Ez lesz a fő irány annyi bizonyos. Térjünk ki rá egy picit. Kedves vezetőnk (de jó hogy nekem már nem) próbálja lefedni a magyar népet úgy mint, keresztény, magyar és rezsiharc. Keresztény, na erről megvan a külön véleményem, jön majd az is. És használják a nagy magyar jelzőt, azok akik a saját népüket húzzák le, és mutyizzák ki. Mindenki ismeri ezeket az ügyeket, nem kell bemutatni. Én sokkal jobban elviselném, ha egy külföldi rabolná le az országot, nem egy másik magyar. És ennek bedőlnek jó sokan, persze nem az emlegetett többség, senki nem adott felhatalmazást arra ami történik. A szavazott 64%-nak ugye a 68%-a az nem a szavazó réteg kétharmada, sőt még a fele sincs, senki nem hatalmazta fel őket. Mondjuk úgy, kedves magyarok, jól elkúrtátok.

Vegyük példának Norvégiát. Én nem láttam még sokat belőle (6 hónap), de mégis az látszik, hogy itt működik a rendszer. Pedig kedves vezérünk szerint már lehetetlen fenntartani a jóléti államot, és a szociális hálót. Aki akar olvasson bele a blogban, van benne erről pár érdekes infó. És itt sem mindenki gazdag (kac-kac), mert az tényleg nem gazdagság (kell hogy legyen), hogy van autó, ház, nyaralás minimum kétszer stb. És nincs fezsültség, nem baj ha valakinek sokkal több van, mert ami kell megvan mindenkinek. Nincs miért utálni a másikat. Nincs irigykedés. És ilyenkor jönnek ki a statisztikák, hogy hol érzik legjobban magukat az emberek, hol jó élni. Ott ahol széles a középréteg, az azonos réteg, akiknek szerencsére mindenük megvan. Miért nem akarja ezt a magyar? Talán nem lennénk mindig a sor végén. Talán akkor mindenkinek jobb lenne.
http://index.hu/chart/2014/01/28/oecd/

 Nagyon jó írások vannak ezzel kapcsolatban az iksz-en, azonosulni tudok vele, mi magyarok állandóan valaki, valami ellen harcolunk, nekünk kell az ellenség. Össze is van ugrasztva az ország nagy része. Kinek van erre szüksége? Nekem kösz nem. És nagyon sokunknak nincs azt hiszem, de ez mégis a kisebbség? Csak nem. Miért nem lehet gondolkodni, és nem csak a pillanatnyi helyzetet nézni, és távolabb tekinteni. Fel van mindenki készülve erre a választásra? Csúnya lesz, én innen kintről fogok köpködni az biztos. Nem tudom mit kellene éreznem, szánalmat? Szomorúságot? Megkönnyebbülést? Igazságérzetem nem bírja elviselni, hogy így meglopják az országot a politikusok, persze nem csak azok, de a politika árán sokan rá vannak kényszerítve erre, ahelyett, hogy összefogás lenne, és leváltva az eddigi politikai elit. Igazából ez egy örökségünk az előző rendszerből, ott is ment a lopás, csalás. Korrupció az egekben, meg lehet nézni, hogy ahol a legkisebb a korrupció mértéke, azok az országok élnek a legjobban (Európára gondolok). Tudom alá kellene támasztanom a állításomat, sajnos sosem mentem el a linkeket ahol ezeket találom, de aki olvas origot, indexet például az megtalálja őket.

Meghalt az oroszlán, az állatok királya.
Készül a dzsungel a második (sokadik) szavazásra.
Jönnek a nagyvadak, a férgek, az igahúzók.
A zöldek, a húsevők, s a mindent bezabálók.
Van pénz, van hitel - oroszlánrész!
Nagy tét, nagy siker - mindenki kér!
Meghalt az állatkirály, s a nyúl most büszkélkedik:
Ö volt, ki legyőzte, s már akkor megmondta nekik.
A disznók a vaddisznót és a sünit fajgyűlölik.
A szúnyog és a denevér a véradót bevezetik!
Nincs pénz, fogy a hitel - kritikus a lét!
Van vér, több liter, nem adózik a légy!
A farkasok csak mosolyognak,
Nem hisznek a hatalomnak!
Nekünk rég más a törvény,
ez bolhacirkusz, nem eredmény!
Róka Orbán koma Torgyán macinak ellentmond.
Tóni a kigyó sziszeg, de a majom a legnagyobb gond.
Árpi, a vén kecskebak megnyalja még a sót.
Megmarad a káposzta is, bár nem kapott még szót.
Nincs pénz, nincs hitel - csőstül jön a baj!
Nincs ész, nincs kinek - nyakig ér a szar!
A farkasok csak mosolyognak,
Nem hisznek a hatalomnak!
Nekünk rég más a törvény,
ez bolhacirkusz, nem eredmény!

93-as nóta, aktualitásából semmit sem veszítve, csak a neveket kell kicserélni. Úgy látszik, valaki már akkor is tisztán látott. Nincs annyi karakter amennyit ne lehetne leütni ezen témában. 
A kereszténység emlegetése és előtérbe helyezése is egy ilyen terület. Nem megbántva senkit, miért kell az adó 2%-át nekik utalni? Nincsenek fontosabb dolgok az országban? Gazdag egy szervezet, kérjenek a főnöküktől pénzt a fenntartásukra. Az évezred alatt elég sok adót beszedtek már nekik, legyen már elég. Királyokra úgy tekintünk mint valami szentekre. Miért is? Mert adóztatták a népet, kit? A szegény parasztot, miért? Hogy megvédik őket. Őket mi? A saját hatalmukat, ami ráadásul Magyarországon ritkán sikerült. Most is ugyanez van, a legalsóbb réteg van legjobban kizsigerelve. Simán lenézik a szegényeket, hülyék ezek ahhoz, hogy bármit is tegyenek, éves szinten kis rezsicsökkentés mondjuk és kuss van. 
De visszatérve a valláshoz. Nem fogom a táblázatokat megkeresni (itt megtalálhatóak ateistaklub.blog.hu), de nem véletlen az sem, hogy ahol egyre kisebb a hívők száma, azok az országok tartanak a legelőrébb. Nem tudják befolyásolni annyira az embereket azt hiszem. Ilyenkor lehet olvasni hozzászólásokban, a gonosz liberalizmust. Miért, mit jelent? Nekem ez annyit mond, hogy élni és élni hagyni. Ez volna a lényege, amíg nem árt valaki a másiknak had csinálja már a dolgait. Mennyivel jobb egy álszent világképet és társadalmat fenntartani. Ja a keresztény magyar politikus, akiben semmi erkölcs nincs, simán meglopja a népét. Erkölcs. Ezzel jönnek még a hívők. Na ez a csúcs. Mi az erkölcs? Mindenkinek más. De egyszerűen kifejezve, ugyanaz mint a liberalizmus, nem ártani a másiknak. És ebben minden benne van. Melyik vallásnak nincsenek bűnei? Nincs olyan, csak mostanra némelyik már nem talál annyi radikálist magának, hogy folytathassa az elkezdett útját. Így is van elég radikális vallás sajnos. Ezek lényege meg egyszerűen a férfi helyzetbe hozása (nekem ez jön le belőle), hogy ott, akkor és úgy használhassák a nőket ahogy csak akarják. Erkölcs az nem a vallás, az valakiben van, vagy nincs ennyi. Gyerek meg vallásosnak születik vagy mi? Ha a határ ezen oldalán akkor ilyen, ha a másikon olyan? Mekkora hülyeség már, a gyerek embernek születik, és sokakon múlik, hogy az marad e. Elmondom mindenkinek, jézuska, ördögöcske, sátánka (húúúúúúúú vazzeg, kész megdőlt a mondanivalóm, hiszen SATAN él!!! -de a száma nem 666-, és még az is lehet, hogy megjelenik az olimpián) és Istenke nincs, nem is volt, nem lesz.

     

Tudom provokálok, de okkal teszem, gondolkodni kellene mindenkinek. Nem a felvett, hozott dolgokat szentként megélni. Azért mert valaki beleszületik valamilyen hitbe, értékrendszerbe, az nem biztos hogy jó, és el kell fogadni. 

A lánynak, kit a faterja megerőszakolt éjszaka,
Neki mondd, hogy van Isten!
A srácnak, kit megtagadtak és intézetbe beadtak,
Neki mondd, hogy van Isten!
A vaknak, ki fényt nem kapott, sose láthat napot, csillagot,
Neki mondd, hogy van Isten!
Annak aki nyomorék, vagy az anyának, ki elvetélt,
Neki mondd, hogy van Isten!
Ártatlan elítélt, ki villamosszékben ül!
Mondd meg neki, hogy van igazság!
Ellenség kezéből, aki nem menekül!
Mondd meg neki, hogy van barátság!
Az újszülött, ki meglakolt, mert szüleinek bűne volt,
Neki mondd, hogy van Isten!
Az áldozati báránynak, kinek vérét veszik a Sátánnak,
Neki mondd, hogy van Isten!
Ártatlan elítélt, ki villamosszékben ül!
Mondd meg neki, hogy van igazság!
Ellenség kezéből, aki nem menekül!
Mondd meg neki, hogy van barátság!
Nincstelen öregnek, ki háborút viselt!
Mondd meg neki, hogy van békesség!
Kifosztott szolgáknak, kiket gazdájuk ver!
Mondd meg nekik, hogy van jószándék!
Mondd meg nekik, hogy van kegyelem!
Mondd meg nekik, hogy van tisztelet!
Mondd meg nekik, hogy van szeretet!

Ellenben engem nem zavar ha valaki hívő, amíg nem az az eredménye, hogy kifejtve azt a véleményem, hogy én nem hiszek a "mesékben", még én vagyok megbélyegezve. Mondom születni mindenki egyformának születik. De nem katolikusnak, zsidónak, muszlimnak, hindunak és folytathatnánk, hanem embernek. Ezeket majd felveszi ha akarja. Sajnos nem látni létjogosultságát az egyházaknak vallásoknak, mit tesznek hozzá a "közhöz"?

Hogy van ez itt Norvégiában? Jajj most egy picit megkeveredtem azt hiszem általában 14 éves korban (lehet 16) van a konfirmálás. A gyerek saját maga eldönti, hogy része akar e lenni egy vallásnak vagy sem. Persze itt is érik a szülői hatások, de mennyivel demokratikusabb már, mint szülői akaratra kikiáltani valakit valaminek, amit még fel sem fog.
http://www.forskning.no/artikler/2009/mars/215187
Nesten halvparten – 44 prosent – av de spurte norske ungdommene svarer at religion er «absolutt ikke viktig» eller «ikke viktig» for dem. 28 prosent svarer at religion er «verken viktig eller uviktig», og 28 prosent svarer at religion er «viktig eller veldig viktig».
A kérdezett fiatalok 44%-a szerint nem fontos a vallás, 28% szerint se nem fontos, se nem lényegtelen, ill. 28% szerint fontos (ez leginkább a megkérdezett muszlim vallásúak miatt ennyi)
Religion (in 2013)[21][22] Members Percent Growth (2009–2013)
Christianity 4,161,220 82.4% 1.9%
Lutheranism 3,902,031 77.2% 0.2%
Roman Catholic Church 121,130 2.4% 111.2%
Pentecostal congregations 39,412 0.8% −0.4%
Orthodox Church 12,959 0.3% 69.1%
Jehovah's Witnesses 12,049 0.2% −19.5%
The Methodist Church in Norway 10,715 0.2% −2.4%
Baptists 10,213 0.2% 10%
Brunstad Christian Church (aka Smith's friends) 7,259 0.1% 7.1%
Seventh-day Adventist Church 4,841 0.1% −4.8%
Other Christianity 40,611 0.8% 7.1%
Non-Christian religions 150,414 3.0% 30.6%
Islam 120,882 2.4% 30.3%
Buddhism 16,001 0.3% 30.6%
Hinduism 6,797 0.1% 29.8%
Sikhism 3,323 0.1% 22.5%
Bahá'í Faith 1,122 0.0% 9.7%
Judaism 788 0.0% −1.9%
Other religions 1,501 0.0% 142.9%
Humanism 86,061 1.7% 6.1%
no affiliation or unknown 653,580 12.9%
Total 5,051,275 100.0% 5.3%

Még annyit a cikkből, hogy nem beszélgetnek a fiatalok a vallásról, mert nem lényeges. Sőt állításuk szerint (miért ne lenne így) otthon sem. Én azt gondolom, mert karácsonykor viszont mennek templomba, hogy ez inkább megszokás, mint az ajándékozás. Egy jó buli...

Na de nem akarok itt a vallásról többet beszélni, mert rosszul fogok kijönni belőle így is. Csak a mondanivalóhoz hozzátartozott. Hozzátartozik azért, mert belekeverik a választásba. Hiszékeny embereknek erkölcsi döntésként akarják beállítani, kire kell szavazniuk. Azért ez már tényleg több a soknál. Csak azt kellene nézni egy választásnál, hogy jó e amit akarnak, jó e az országnak, nem csak egy bizonyos rétegnek. Sajnos mindenkinek nem lehet egyformán jó, de legyen mindenkinek jó, ne az legyen hogy valakinek nagyon jó, valakiknek meg egyenesen katasztrófa. Erkölcsi kérdés ilyen alapon, a vallásosoknak üzenem.
Még egyszer itt a legutóbbi jelentés az országról, nem kicsit szegényedünk...
http://index.hu/chart/2014/01/28/oecd/
És akkor még itt van, aki magyar. És aki magyar, kire kell szavaznia. Aki magyar, annak felelősen kell(ene) szavaznia, nem bevenni a propagandaszöveget, utánanézni ezen állításoknak. Sajnos muszáj energiát belefektetni, mert a magyar politikai elit teljes mértékben megbízhatatlan. Mondjuk ebből automatikusan annak kellene következnie, hogy le kell váltani őket. Ennyire egyszerű ez, teccik érteni? Vagy nem?

Az a Magyar, aki nem tapossa sárba vagy taposná a saját "fajtáját". Aki nem támadja a nyugatot (elsősorban Európára gondolok), hanem felfogja, hogy ahhoz tartozik a Magyar, és elgondolkodva arra a következtetésre jut, hogy jelenleg a világban Európánál jobb, és demokratikusabb földrész nem létezik. Ez olyan rossz? És aki büszke a magyar kultúrára, sportra és építészetre akár. És tud a határokon átívelve gondolkodni. Vagy nem? Aki nem azokat köpködi, akik úgy döntöttek, hogy elhagyják az országot, hanem magába néz és elgondolkodik, vajon miért tette?

Lehet megrészegülni a pénztől (odahaza ezt látni vezető körökben), de azt hiszem Norvégia jó példa arra, hogy lehet felelősen is gondolkodni hatalmas vagyon birtokában is. 
http://www.investor.hu/news/20140124-a-norvegoknal-mindenki-milliomos.html
Azért hallani itt olyan véleményeket, hogy költhetne többet az ország, én is tapasztalom, nem minden olyan csilivili mint otthon (azt hiszem nekik ez nem is olyan fontos), lehetne sok-sok látszat beruházás. Én olvastam egy rövid cikket, hogy a vezetés is látja természetesen, hogy az olaj/gáz bevétel jótékonyan eltakarja a gazdaság más területeit, és hogy kellenek változások. Azonban a jövőre való felkészülést azt hiszem nem fogják feladni, elherdálni. Nem építenek úgy sem stadionokat, hogy bőven megvan rá a pénzük, csak ha van értelme mondjuk.
Gyakran belefutni abba, vajon mi lesz Norvégokkal az olaj nélkül? Gáz. A nélkül? Azért az elég durva adat, hogy a piac részvényeinek 1%-át birtokolják, és tovább növelik részesedésüket. Olyan cégekbe fektetnek, amiknek van jövője (tulajdonosok, csak nem az országban vannak ezek a cégek, legalább nem csúfítják el a tájat). És ne feledkezünk meg a vízről sem. Ha valahol, akkor itt az van dögivel. Ez nagy kincs lesz, és ha már itt sem lesz, akkor meg már tökmindegy...
Mindezeken felül, azért én annyit már láttam, hogy megállapítsam, bármennyire azt szeretnék egyesek, hogy többet költsön az állam, megteszi ezt. A java részt állami munkahelyeken dolgozó Norvégoknak, nem hinném hogy panaszkodniuk kellene. Azt gondolom, így adja az állam azt a pluszt amit szeretnének, a munkahelyi jogokra, "hajtásra" gondolok.

Összegezve, kérdések merülnek fel bennem.  Például...
Szabad-e választania annak, aki elhagyta az országot? Jogosan teszi-e?
Aztán, miért kell mindig valami ellenséget üldözni?
Jogosan választ-e, aki határon túl született Magyar, de sosem élt az országban?
Miért nem akar és tud összefogni a Magyar?
Miért hisszük azt, hogy mindenek felett állunk?
Miért örülök annak, hogy elhagytam az országot?
És miért hiszem azt, hogy nem lesz változás odahaza?
És miért hiszem azt, ha nem lesz változás, akkor a Magyar egy szánalmas nép (mint a Himnusza)?

Egy kicsit negatív lett ez a bejegyzés, de ott van benne a pozitívum (Silje Norendalt nem belevéve) is. Van már más alternatíva is az eddigi pártokon felül 4k!(ikszbeszolunk), ha sikerülne új irányt venni az országnak van benne potenciál (csak nem a zsebeket kellene tömni, korrupciót visszaszorítani), és van ott mire büszkének lenni. De úgy mint a Norvégoknál az olaj, otthon pedig a fejekben a lila köd mindent eltakar. Gondoljunk bele fordított esetben, előrébb tartana az ország ilyen vezetéssel és "norvégnyi" olajjal? Nem hinném, maximum lenne egy másik Türkmenisztán (Asgabat) vagy Azerbajdzsán (Baku) a jelenlegi politikai elittel, viszont ott parádézhatna a kedves vezér.





Megjegyzések

  1. Névtelen1.2.14

    Egyetértek. A magyar embernek amúgy is már szinte a génjeiben van, hogy pesszimista és siránkozik ahelyett, hogy cselekedne. (legalábbis ezt magamon is észreveszem, akárhgy küzdök ellene). Ahová pedig most tart ez az ország, az olyan szintre viszi ezt az egészet (korrupció, agymosás, gyűlölködés), ahonnan már most nincs visszaút.
    Nagyon nagyon kíváncsi vagyok, hogy ez hová fog fajulni, (mert jó vége ennek már nem lehet) és őszintén bízom benne, hogy nem innen fogom szemlélni, ahol most ülök.. Aki kikerül ebből a környezetből, az el tudja nyomni a "magyar génjeit" :)

    Mi lesz? Teljes államcsőd? Anarchia? Fosztogatás? Polgárháború? Bevonulnak az amcsik? Ja, nem, bocs, az oroszok!! :)) Vagy...?

    Lehet, hogy túlságosan borulátó vagyok, de az értelmesebb, kulturáltabb, kevésbé korrupt tömeg aktivitását elnézve, akiknek fel kéne lépni ez ellen, de nem tesznek semmit, nos, szerintem ez igencsak reális jövőkép.

    Ezen a Norvég olajon is gondolkoztam, ha itt találnának bármi természeti kincstet, már rég eladta volna az éppen aktuális vezetés 100 évre előre, 20-ad áron, amiből persze 90% a zsebükbe vándorol. (mint azt tette is több esetben.) Befektetni? Hogy maradjon belőle későbbre is? Ezeknek, akik utánunk jönnek??? Ugyan már! Nevetnem kell!

    Jut eszembe, mi a helyzet most Norvégiában a jobbos váltás után? Próbálom betűzgetni a Dagbladet online oldalát és a kommentek az egyes közéleti hírekre (elsősorban Erna asszony terveit illetően) nem túl pozitívak.
    Mintha az abortusz és a vallás témát piszkálgatná.. Nem mintha engem érintene már bármelyik is, (hallelujah!:))), csak ez általában a sötét dolgok kezdete szokott lenni...
    Madridban is mi folyik.

    Mi van a világgal kéremszépen, hát teljesen megbolondulunk, ahelyett, hogy fejlődnénk?? A vallások az emberiség pestise.

    Sorry, ha zavaró a komment itt a blogodon, ha gondolod, töröld nyugodtan, nem sértődöm meg egyáltalán!

    Jelen körülmények közt csak az dönt helyesen, aki lelép innen! Amíg nem késő.

    B.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem törlök semmit, ez kérem szépen egy liberális gondolkodású egyén oldala, szólásszabadsággal. Konkrét dolgokat én még nem tudok mit akar főnökasszony, megmondom őszintén, az a baj, elkezdek olvasni norvég híreket, mindig előbukkan jó sok ismeretlen szó. Így is kiírtam több ezret, és sajna nem tudom mind. Közben meg van egy bokmal-nynorsk szótárunk, és most elkezdtem melléírni a nynorsk megfelelőjét, sosem fogok a végére érni. Nem jöhet hozzá több új szó... Egyébként mindenben egyetértek veled. A vallás nagyon kényes téma, senkit nem megbántani vele, de mégis kritizálni nagyon nehéz. A vallásosok kikérik maguknak, ellenben nem tudnak bizonyos érvekkel mit kezdeni...

      Törlés
  2. Névtelen5.2.14

    Ahhoz, hogy itthon változás kezdődjön az emberek fejében kell először változnia dolgoknak. A legtöbbet egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy mi az állam szerepe egy ország működésében. Én megértem, mert mindenkit nem érdekelhet a közgazdaság, de amíg a politika elhiteti az emberekkel, hogy ő azért lesz jó választás mert fűt-fát ígér és egy szót sem ejtenek a kampányban az államadósságról és az egyéb gazdasági problémákról, illetve miként akarják azt megoldani, addig az átlagembert nem is fogja érdekelni a dolog.

    A politikusok többsége karrierista, csak nagyon kevés olyan ember ül ott, aki tényleg szívén viseli az ország sorsát, de ők nincsenek kulcspozíciókba. A karrieristák pedig nem éppen az önfeláldozóképességről és másik megsegítéséről híresek. Ha lenne egy olyan párt ami őszintén kiáll és elmondja, hogy semmi jót nem ígérhetnek a következő években, mert az ország többet költ évek óta mint bevétele van, de ők tudják a megoldást, és el is mondják, akkor tudnám kire kell szavazni, de az emberek többsége nem ilyeneket akar, hanem egy karizmatikus vezetőt, aki megmondja a tutit, akármekkora blődség is az, a lényeg, hogy jól hangzik, és elhiszik a hiszékenyek.

    Egy olyan kultúrában mint a mienk, ahol a hibákat beismerni szégyen és (bizonyos körökben) megvetendő, az emberek többsége sem fog elgondolkodni azon, hogy tévedett, mikor elhitte egyik-másik párt ígéreteit és utánanéz a dolgoknak. Ehelyett inkább kitart a választott pártja mellett, minden észérvet nélkülözve, vagy esetleg átnyargal egy másik hasonló fűt-fát ígérgető párthoz.

    Én azt reméltem a mostani nagy baloldali összeborulástól, hogy megjött az eszük, de sajnos nem, megint teljesíthetetlen ígéretekkel kampányolnak, illetve egymást szidják és járatják le a pártok a kampány során és egyes pártok még az embereket is hergelik egymás ellen. Ma megkaptuk az mszp, fidesz (és valami nagyon álcázott pártnak kinéző párt) után a jobbik reklámját a postaládába, eddig ez a leghosszabb, komplett újság. Döbbenet miket írnak benne...

    Személyes véleményem szerint a jó vezetés technikailag vezeti az országot a lehető legmagasabb szinten művelve (pozitív értelemben persze), a kulturális részét pedig más szervezetek veszik át, illetve kellenek jogvédő szervezetek is, akik kényes ügyekben közbeszólhatnak. Ehhez képest pont az ellenkező irányba haladunk.
    Üdv
    Adam

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Veled is egyet kell értsek. "Királykultuszt" építettek fel maguknak a politikusok (vagyis a két nagy), elfelejtik hogy ők vannak értünk, nem pedig fordítva. Nem visszahívhatók, mentelmi joguk van, titkosak a közbeszerzések és lehetne folytatni sokáig. Ennek egy demokráciában nem szabadna megtörténnie. Azért ez az atomos ügy sem tiszta, 10 évre titkosítani egy ekkora volumenű dolgot? Pedig azt nyilatkozták, hogy az utóbbi 40év legnagyobb üzlete... akkor miért nem dicsekszenek vele a teljes valójában? Szerintem egyértelmű, a vezér álmaihoz pénz kell, Unió annyit ad amennyit, és azért valamennyire utána is néznek hova megy (sajnos nem eléggé), és kellett valahonnan még pénzt szerezni. Ugye Viki bácsi járt mindenfelé mostanság, gondolom nem kapott. Erre itt ez a hihetetlen nagy üzlet, hülyének néznek mindenkit... De a többséget lehet, nem tudom mi a megoldás egyébként. Csőd??? De mindig tudnak szerezni ezek még hitelt, és majd ki tudja mikor üt be a ménkű. Egyébként ezek a "politikusok" akkora vagyonra tesznek szert, életük végéig megélnének ha kiszorulnának a parlamentből. Utólag kiderült dolgoknál is teljes vagyonelkobzás (közeli rokonokét is, mert könnyű más nevére íratni), akkor talán felelősen cselekednének. Talán akkor csak az maradna politikus aki tényleg az országért próbál tenni. Azért Cseh, Török példa van rá mostanság, hogy bizonyos helyeken nincsenek "biztonságban" a politikusok. Itt csak rá kell érezniük arra, mit akar hallani a nép...

      Törlés
    2. Névtelen6.2.14

      Nem tudom mennyire mélyen követed nyomon az itteni politikai életet, de elég csak a gazdasági híreket olvasni és azonnal kiviláglik, hogy a pénzelszívásra játszanak rá, eközben amit Te nem látsz, hogy milyen plakátok vannak szerte az országban a csodás teljesítményükről, még a busz oldalán is azt reklámozták, hogy megvédték a nyugdíjakat, meg hogy nem engednek az IMF-nek, stb. Olyan mint egy tragikomédia a színházban.

      Kíváncsi vagyok miben lehet más a csehek, lengyelek gondolkodása, miközben ott is volt szocializmus és kb azonos szintről indultunk. Elolvastam a beszólós oldal pár cikkét, nagyon érdekesek, de hát ki olvassa ezeket? Nem sokan, nem elegen. Nem facebookozok, de ha ott megosztanám szerintem senki sem olvasná el, mert alatta meg felette lájkolni való gif ugrálna ami ugyebár fontosabb...

      Nem tudom mi lesz ennek a vége, de nem sok jó az biztos, már felkerülni a szavazati listára sem lehet úgy mint régen, na meg akinek nincs pénze kampányra... szóval a 4K!-nak nem sok esélye van sajnos. Én is már rég máshol élnék, de a nyelvtudás hiánya (és annak ára) nagyon ideköt még.
      Üdv
      Adam

      Törlés
    3. Igen ez a facebook dolog érdekes. Én is csak felnézek napi egyszer, van e valami érdekes. De ez az ikszbeszolunk meg 4K, meg atlatszo.hu meg nem tudom még mi, mindig megjelenik az "oldalamon". Nem tudom hányan olvassák, jó lenne ha sokan. Persze az értelmetlen megosztások azok mennek. Nem mondom hogy nem kellenek, néha én is teszek fel valamit, csak most lehet volnának fontosabb dolgok, és pár percet lehetne szánni arra, hogy elolvassa az ember ezeket az írásokat.
      Ebből a kampányból örülök hogy kimaradok. Csodás lehet az a sok plakát mit mondjak. Egyébként ha most felmész az ikszbeszolunkra olyan cikk van, amit mindenkinek el kellene olvasnia. Bár a begyöpösödött réteg hiába olvasná, szerintük ez hazugság, hiába az államtól lekért adatok szerepelnek benne.
      Azért szerencsés hely ez a Norvégia. Kényelmesen megélünk Carmen fizujából, és nem kell agyongörcsölni magunkat, hogy mikor lesz munkám. Persze fontos, hogy minél előbb. Remélem hamarosan csurran cseppen valami. Csak azért írtam ezt, hogy így nyugodtan tudom a nyelvet tanulni.
      Ugye írtam már itt a blogon, hogy szerintem sajnos a nyelvtanítás olyan otthon az iskolákban... mennyivel egyszerűbb lenne az én helyzetem is egy normális angol tudással, nem csak nyökögéssel. Jobb ötletem nincsen, tanulj magadtól ahogy tudsz, lehet komolyan szükséged lesz rá. Egyébként elképesztő a különbség így látva a két ország között. Leginkább a stresszmentességre értem. És ez a legfontosabb egészségügyi betegség megelőzés azt hiszem, látva mennyi idős van itt, a kapott sok gyógyszer ellenére is...

      Törlés
    4. Névtelen6.2.14

      Hm de jó, a blogspot azt hiszem benyelte a nagyon hosszú kommentemet amit most írtam. Ha megengeded elküldöm mail-ben ha adsz elérhetőséget, azt biztos nem nyeli el semmi.
      Üdv
      Adam

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések