statisztika


Kimásoltam pár táblázatot a könyvből, amelyikből tanulok. Érdekesek szerintem. Eléggé új felmérések, nem 20 évvel ezelőttiek, úgyhogy jó "képet" adnak a mostani helyzetről.



Ez az első arról szól, mit szeretnek csinálni szabadidejükben. Azért a 80%-os kirándulási arány nem rossz, és ez tényleg így van, az idősek is nekiindulnak.  Ugye Eidfjord egy turisztikai központ is, és csak megerősíteni tudom ezt. A többire nincs rálátásom, kivéve a síelést, csoda hogy ezek szinte mindent megnyernek a sífutásban? Egyébként 1 hónap múlva kezdődik Szocsiban a Téli Olimpia, lesz aranyeső rendesen...




Ehhez nincs hozzáfűzni valóm, tessék szorozni osztani mondjuk egy 20.000 koronás nettó fizetéssel, és 36 forintos árfolyammal. Abból meg lehet élni már, igaz akkor meg kell azért gondolni mit mire ad ki az ember.



Évkorhoz kötött fontos dátumok. Például, hogy 6 évesen kezdődik az iskola, és 10 osztályos, az első 7 osztályban nincsen osztályozás, csak szülői konzultáció, ahol a gyerek is ott lehet. Ugye arról már írtam, hogy az első osztály nem túl "kemény", pont ma néztem őket, hogy mikor mentünk Barnabyval oviba, akkor a kanapén beszélgettek, mikor jöttünk visszafelé a padokban ültek, délután pedig egy közös asztalnál legoztak. Gondolják sokan (odahaza, gondolom), hogy mi ez már, de az biztos, hogy angolul mindenki folyékonyan beszél. 
14-15 évesen konfirmálás, "csirkében" vagy nem, de a gyerek dönti el, hogy akarja e, van is egy ilyen lecke a könyvben. Nincsen csecsemőkorában megbélyegezve, és eldöntve a feje felett, nincs ám metélés... 
15 évesen lesz büntethető a gyerek, kamasz.
16 évesen vége a sulinak, és dönthet, hogy szakmát tanul tovább, vagy gimnáziumba megy. De a szakma tanulása után is mehet még egyetemre, csak kell plusz egy évet tanulnia gimiben.
16 éves mehet hivatalosan is a szex, a lányok maguk dönthetnek az abortusz kérdésében, akár a szülő tudta nélkül, ja és mehetnek orvoshoz fogamzásgátlóért szintén szülő tudta nélkül. Elmondanám a vallásos Viktoréknak, hogy nem attól lesz sok gyerek, ha megtiltjuk az abortuszt, mert itt ugye lehet, mégis azon kevés országok közé tartozik Norvégia, amelyik gyarapszik, és ez egész Skandináviára igaz. Talán a megfelelő feltételek kellenének, nem? És tényleg így van, nagyon sok a fiatal anya, és nagymama.
18 évesen, vehet cigit, bort, sört és megtanulhat vezetni. Ja és szavazhat.
20 évesen vehet csak tömény italt, pálinkát. 
67 évesen mehet nyugdíjba, ha dolgozik kap plusz pénzt.




És itt van két gyöngyszem a nynorsk nyelvből. El lehet dönteni, hogy más e, nehéz e? Pont most miközben írom ezen sorokat van valami film az NRK3-ason, és ott nynorsk a felirat. Azért egy perfekt norvég természetesen érti, és a lényeget azért nagyjából én is. Szóval bele lehet jönni, bár Carmen mondja, hogy sokszor norvég kollégái sem értik egymást, és visszakérdeznek Kva sa du? (mit mondtál, nynorsk). Ma voltam focizni, de ugye nem koncentrálok igazán mit mondanak, de nem is értem viszont...




Itt pedig leírják, hogy hogyan alakult ki ez a két írásnyelv (és beszéd is), a számtalan dialektus mellett.  Nagyjából valami olyasmi, hogy a hosszú Dán (1380-1814) megszállás eltorzította a nyelvet, és utána gondolták, hogy kellene valami saját írott nyelv, de melyik beszélt nyelvre hasonlítson? Két részre oszlottak, valaki (Ivar Aasen) azt mondta, hogy emeljenek ki egy dialaktust (nynorsk), valaki (Knud Knudsen) pedig, hogy a Dánt norvégosítsák meg jobban (bokmal). Nynorsk lett az "országnyelv", a bokmal pedig a "birodalmi" nyelv. Lent a kis kör pedig mutatja az arányt, de az is igaz, hogy ha más térképet néz az ember, akkor a területi arány mást mutat, igaz a bokmalt Oslo környékén beszélik, és az ország népességének nagyobb százaléka lakik ott.

És a kedvenc képem a végére, na ez az amit nem tudok megérteni. Egy jellemző kép már Európában, bár az adott tevékenységgel kombinálva, már nem biztos hogy így van. Én nem értem, ha ennyi szabadságot nem tud magának kivívni, hogy ne hordja azt a sz..t, akkor meg mi a francnak jár edzeni. Úgyis semmibe veszi a népe férfi társadalma, ha meg nem azokkal "vegyül", akkor meg minek a fejére... erről sokat lehetne vitatkozni... a könyvben szerepel mint már írtam, menekült, lengyel, litván, muszlim, thai többek között, a jellemző "idegenek" itt Norvégiában.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések