vinterveiens helter norge

Norvégia havas útjainak hősei.

Ezerszer írtam már, hogy milyen szép helyen élünk, és hogy mennyire más tőlünk 30km-re a tél. Minket valamelyest fűt a fjord, de a hegyekben és főleg a Hardangerviddán már ez nem érvényesül. Oddán túl szintén ez a helyzet, ott is meg kell mászni a hegyet dél illetve nyugat felé, tőlünk pedig keletre Oslo irányába. 

Még tavaly volt itt a National Geographic a tél folyamán forgatni, milyen is errefelé a téli utak karbantartása, és a bajbajutottak mentése. Egy ideje már megy a sorozat a TV-ben, de mivel mi csak most fizettünk elő (igazából most sem hiányzott, csak a sport, része - nekem), most tartom aktuálisnak. És tegnap láttam végre egy részt.  Érdemes megnézni. Az a hihetetlen, hogy 50km-es szakaszokról van szó a hegyekben, de mégis hihetetlen káosz tud uralkodni. 

És igen, megvannak ezen szakaszoknak a hősei. Nem éppen egyszerű munkát végeznek, találóan az általam látott részben az egyik "mentő" el is mondja, lelkészenk kellett volna mennie, mert akkor csak vasárnap kell dolgozni. Milyen igaz, nekem is...

Bármennyire is furcsa, de számomra vonzó amit "művelnek". Ami viszont megdöbbentő, a külföldi kamionosok és egyéb közlekedők felkészületlensége. Itt más világ van, de nem csak télen a gyakori szűk utak miatt is. 

Tessék nézni, nagyon szép képek vannak a felvételeken, látszik a környezetünk. Eidfjord is becsúszik olykor-olykor. 

Ma egyébként szakad a hó itt lent nálunk is reggel óta (este még csak az eső esett), gondolom a hegyekben már van bőven munka. 

Még annyit, hogy az Eidfjord-i hős (Bjørn Lægreid), aki az itteni mentéseket végzi, a konkurenciánk is, hiszen ő üzemelteti a másik autószerelő műhelyt. Viszont ő teherautókkal is foglalkozik, mivel ő vontatja le az elromlott összetört járműveket. Plusz a NAF hálózatba is tartozik, az ottani mentéseket is ő végzi a környéken. 



http://natgeotv.com/hu/jeges-pokol-norvegiaban/tartalom

http://natgeotv.com/no/vinterveiens-helter/videos/premiere-promo




http://www.dagbladet.no/nyheter/2002/03/16/319530.html

Itt Eidfjordban pedig volt 2002-ben egy csúnya baleset, amikor is, jött egy lavina, de nem is a hó, hanem a lavina által tolt légnyomás lökött egy buszt a fjordba. Ketten meghaltak. De mindezek ellenére én mindig elcsodálkozom, hogy ezen, a sok fjord mentén lévő, hegyek tövében kanyargó utakon milyen kevés omlás általi baleset van. SZERENCSÉRE!!!

Amúgy meg pazar itt autókázni, mind nyáron, mind télen is. Egyetlen vigyázni való, hogy a többség szöges gumit (piggdekk) használ, és annak azért jóval rövidebb a fékútja jégen és havon. Ezt be kell kalkulálni, ha nekünk nem az van. De ez megmutatkozik a tempó beli különbségekben is. Van aki úgy megy télen a havas úton, mint nyáron. 


A végére pedig pár kép a Hardangervidda-ról, a fő mentési területről, illetve néhány a Haukeli-n áthaladó útról ami jó sok fejtörést okoz telente. Saját képek.

 Ott messze lenn (30km) van Eidfjord
 A kanyaron túl kezdődik a Hardangervidda
Idén Áprilisban. 



 A tavalyi forró nyáron, szinte semmi hó.

 Csak a Hardangerjøkulen-en.
 Pihenőhely itt.

 Idén, tavasz közepén (rengeteg hó volt a télen, plusz hideg tavasz, azért ez a sok hó) Oslo felé.




Visszafelé jövet kissé megváltoztak a körülmények. És már nyári gumi volt a Mercin.

 Nyáron, nyaralásból hazajövet ez várt minket július végén.

 Hideg tavasz/nyár volt idén, teljesen ellentétben a tavalyival. Látszik a különbség a képeken.


Egy hete, mínusz 20 fok körüli hőmérséklettel. Kezdődik a szezon... 





Haukelifjell. Hasonló, mint a Hardangervidda. Csak egyszer jártunk arra, a tavalyi forró nyáron, ott fenn akkor kb. 20 fok volt. 








Szemben már a Følgefonna, ereszkedünk Odda felé, ez az út is sok munkát ad a "mentőknek".



Ráadásként pedig egy kakukktojás. Azért az, mert ez nem főút ellentétben a másik kettővel. Viszont az egyik legtöbbet lezárt útszakasz Norvégiában. Vikafjell, mi sem tudtuk eddig, és mikor arra jártunk (idén tavasz közepén) éppen szerencsénk volt.



















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések