ki hitte volna

Persze mi készültünk, és láttuk esélyét, de így belegondolva, akkor is furcsa, hogy eljövünk északnak 2000 kilométert és nem lesz karácsonykor hó. 23-án reggel még 10cm hóra ébredtünk, bár sanszos volt, hogy elolvad, mert nem volt hideg. Estére lett is kellemes meleg szél, és másnapra teljesen elolvadt. Karácsonykor (24-26) 8 és 11 fok között volt itt a hőmérséklet. Ja, az a hideg Norvégia, igaz? Ellenben eső az többször esett (mint ősszel és decemberben eddig), egyedül a hegycsúcsok havasak innen Eidfjordból nézve.

De azt kell mondjam, ez így tökéletes. Pont ma nyitották meg a sípályát "felettünk", 25 km ide. Voltunk is fent, na nem síelni (nem tudunk, nem is próbáltuk sajna eddig még), szánkózni, mint minden hétvégén. Nem nagy sípálya, ellenben nincsenek sokan (lényegében ez Eidfjord saját sípályája), kivilágítva, sífelvonó, büfé... és állítólag 80 km sífutópálya. Meg a milliónyi a természetben. Sífutást lehet még ebben a szezonban kipróbáljuk, úgy örülnénk ha Barnus tudna "csoszogni" ilyen módon. Engem nagyon elkapott ez a sport (mindig is szerettem, főleg a biathlont), meglátjuk. 


 sífutópálya
 jobb oldalt az Oslo-Bergen főút

 nem nagy, ellenben nem túlzsúfolt
és itt látszanak az arányok, kombi kombi SUV kombi... 90%-a ilyen az autóknak, érthető...

Azért nem rossz környék ez. Van itt minden, uszoda, sportcsarnok, Kinsarvikban (30km) gokartpálya, korcsolyapálya... Így nem is baj, hogy nincs Eidfjorban hó, mert mikor volt, nagyon csúsztak a járdák (nem olyan patika a letakarítás mint odahaza), jobb ez így. Ha hó kell 20 perc autóval és tessék. Tökéletes. 

Az nagyon pozitív történés, hogy Barnaby megbékélt a házzal (úgy néz ki), és hajlandó felgyalogolni. Így újra tudunk menni sétálni, minden este vacsi után nekiindulunk. Jó is lemozogni. Mai élmény (mostanság nagyon ritka a tiszta égbolt), hogy semmi felhő, csillagos volt az ég (úgy remélem, hogy januárban, februárban többször előfordul, kevesebb esőre számítok) és nagyon szép látvány a fjord ilyenkor. Ezt nem tudom visszaadni fotóval, csak nagyjából elmesélem. 

Még inkább működne, ha még kisebb lenne a fényszennyezés, érdekes látvány Ulvik felé nézve a hegyek fölött egy halvány fénykupola. És minimálist bezavar Eidfjord is, de lehet pont ez adja, hogy halványan látszanak a fehér hegycsúcsok. Hold most nem világított. Tehát a hegy alja korom fekete, a hegycsúcs halványabb szürke, az égbolt pedig ragyogó csillagos, TV fekete. És halványan látszik így a hegycsúcsok határvonalai az égbolthoz viszonyítva, éppen csak. Kiállva a hajókikötőbe, mikor előttünk nincs lámpafény, szinte félelmetes. De nem is most, hanem mikor felhős az ég, semmi nem ad "világítást" a hegyeknek, olyan korom fekete belebámulni a távolba, amiről a legjobb plazmaTv is csak álmodik. Azt hiszem egyik ilyen csillagos este levonulok beöltözve egy termosz teával a kikötőbe, és amíg el nem fogy csak bámulok fel és előre. Ezt azt hiszem hardangerviddán is meg kell tennem, mert ott nincs mi fényt adjon, és még elképesztőbb lehet az égbolt látványa. Érdemes rákeresni olyan képre a neten, hogy pl a sivatagban ahol nincs semmi mesterséges fény, mennyire másképp mutat az égbolt. 



 ma lentről esett föl...








a macskák hosszú szőrűek, emlékeim szerint van is egy olyan fajta, hogy norvég erdei macska


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések