190

Találtam érdekes statisztikákat, illetve még egy érdekes cikket.

2013-ban 190 ember halt meg közúti balesetben Norvégiában. Ez 31%-os növekedés az előző évihez képest.  102 sofőr (67) 31 utas (19), a többi pedig egyéb módon. 52 nő volt ezek közül. Természetesen 1 is pont 1-el több mint szabadna lennie, de tényleg sok ez a 190. Főleg a közlekedési kultúra és a gyér forgalom ellenére. Mondjuk rosszabbak a körülmények, sokszor jeges utak, és sok-sok kanyar. Bár itt mifelénk azért ez egyáltalán nem vészes.


10-ből 8 norvég hetente egyszer legalább tréningezik. És egyre többen az idősebb korosztályból is. 97-ben még csak 10-ből 6 volt az arány. Az időseknél 77%-os volt a növekedés 97-hez képest. 


Litván nőről egy cikk, hogy átverték a munkaközvetítői. Kevesebb pénzt kapott, és többet vontak, mint a kollégáitól. Ő egy közvetítő cégen keresztül dolgozott, tőle 7.500kr vontak a szállásért és az étkezésért, akik viszont egyéb módon dolgoztak a szállodában, azok pedig csak 3.500kr fizettek. A szállodatulajok nem tudtak erről. 5 éves hűségnyilatkozat, ha elmegy 20.000kr kell fizetnie. Ez is törvényellenes. Egy másik cikkben nyilatkozott a cég ügyvédje (új, nem ez készítette a szerződéseket), és mintha otthon lennénk, arra hivatkozott, hogy nem voltak tisztában a törvénnyekkel. És hogy elszámolták magukat.


Ez a cikk pedig az előző folytatása, hogy sok cég vét a Norvég törvények ellen. Sok bejelentést kapnak egyébként átlagemberektől, ha valahol visszaélést tapasztalnak. Ez itt nem "gáz". Azok a cégek pedig ahol valami "hiba" merül fel, sűrű ellenőrzésre számíthatnak. Gondolom itt nem működik a "megkenés". Vigyázni kell, itt sem mindenki "aranyember", és természetesen leginkább az építőipar területére vonatkozik ez. Meg gondolom  a nagyvárosokra.


 Eidfjord er alle snille og greie. - jente 12
                                                                 Eidfjordban minden kedves és barátságos. - 12 éves lány

 Ezt én is meg tudom erősíteni. Ez talán a legfontosabb az összes idézet közül, illetve amit már egyszer leírtam (tessék megkeresni) a stresszmentességről. Vidéki Norvégia szerintünk (is) jó hely...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések