ez tényleg érdekes

Egy angol író volt olyan kedves, és lerántotta a leplet északról. Vajon jogosan tette? Ezt nem könnyű eldönteni, én nem is tudom hiszen ez a fél év erre nem volt elég, alig láttam még valamit. Ellenben véleményem az nekem is van. A második linken pedig mások is leírták véleményüket, akit érdekel olvassa el. A pontokon végigfutva, amiről van véleményem azt leírom, vitaindítónak is akár.

http://index.hu/kulfold/2014/01/29/megsem_olyan_tuti_a_skandinav_alom/
http://index.hu/kulfold/2014/02/03/mit_adtak_nekunk_az_eszakiak/

Dánia:
  •  úgy könnyű, hogy a legkevesebbet dolgozzák... miért, ez az ő hibájuk??? Ezért igenis kell őket irigyelni (vagy ez a baj?), antidepresszáns pedig azt hiszem a gyógyszerbiznisz része... viszont ez az ő hibájuk ha tényleg így van
  • kit érdekel mi van a TV-ben?
  • Rák. Ha így van, ez szomorú dolog, erre kíváncsi lennék miért...
  • Oktatás, mindenki nem lehet az első, ellenben náluk működik a demokrácia, azért ehhez is kell intelligencia, nem? Vonatok, hűha, ez tényleg megdöbbentő
  • azért arra a hatalmas egyenlőtlenségre kíváncsi lennék, és hol nem a nagyvárosok felé mennek a fiatalok? Buli...
  • nem kell véteni a szabályok ellen, aztán akkor nem kell az azonosítót keresni, ha nem tetszik máshová kell költözni
Izland:
  • nincs mit írnom, mert semmi érvet nem hozott fel, ami szerepel az egy vicc...
Finnország:
  • Ezeket nem tudtam, az okokra kíváncsi lennék, viszont tán vadásznak sokan azért sok a fegyver, nem?
  • Egyszer élünk, ők ezt választották, addig nem érdekel, amíg másnak nem ártanak. Amúgy meg szomorú.
  • Oktatás. Nem tudom hogyan működik ez a PISA teszt, kíváncsi lennék mennyire az átlag szinteket nézik.
  • Nem beszélnek sokat? Aki nem bírja irány dél, ott meg megsüketülsz ennyi erővel.
Svédország:
  • Az első értelmetlen.
  • Mondjuk úgy kihasználják mások ordító hibáját, mint a sportban. Ha nem kellene gyártanának mást szerintem, és gyártana más.
  • Bevándorlásellenes. Kinek a hibája? Ők megadták az esélyt, sajnos nagyon naivan, előtte meg kellett volna nézniük mit tesznek... ez inkább legyen a bevándorlók hibája, jó?
  • Ez lehet pont a "jóvilág" hibája, és ez tényleg hiba.
Norvégia:
  • Párt, ezt sajnos megint a bevándorlókra lehet visszavezetni, ki hibája?
  • Még valamennyire tartják magukat, azért kíváncsi lennék a világban a lakossághoz viszonyítva hol fogadják be a legtöbb menekültet?
  • Ennyi erővel Svájc is "erkölcstelen" mert ők meg "elvonzzák" máshonnan a pénzt. Így végtelen a sor. Az egész "nyugat" a kelet olcsó munkájából él, akkor??? Ettől függetlenül, ne kelljen senkinek az olaj, akkor majd Norvégia belefullad. Ha nem ők, kinyernék mások a földből, még mindig náluk van a legjobb helyen szerintem.

A cikk ezzel zárul:

"  Az északi országok sikere nem csoda: ide vezetett a protestáns szerénység, a paraszti takarékosság, a földrajzi adottságok és a kíméletlen pragmatizmus („Támadnak az oroszok? Legyünk nácik! Hitler vesztésre áll? Álljunk át a Szövetségesekhez!″). Ezek a társadalmak remekül passzolnak azoknak, https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=429015230864126586#editor/target=post;postID=5961642585935904587;onPublishedMenu=posts;onClosedMenu=posts;postNum=0;src=linkakik alkalmazkodnak az átlaghoz. Az iskolák visszafogják a legeredményesebb diákokat a kevésbé tehetségesek kedvéért, az elit szitokszó, a sikert, ambíciót és vagyont nem illik kimutatni. Aki elviseli ezt, a magas árakat és a hideget is (szó szerint és átvitt értelemben is), csatlakozzon hozzám választott hazámban. Már bekészítettem a sóskasalátát és egy drága, gyenge sört.  "

Ne bassz... Protestáns szerénység... Miért a katolikus egyház mit hirdet? Nem a földi szegénységet, erkölcsöt, a mennybéli jövő érdekében? Ennyi erővel az összes déli népnek kő gazdagnak kellene lennie. Ez baromság. Inkább mások az értékek, nem számít ki mennyire gazdag, mert mindenki jól él. Ez akkora baj? 
Átlaghoz? Ez tök hülye! Blogon többször pedzegettem már, hogy itt mindenki azt csinál amit akar. Metal zene mond valamit? Lehet érdekes dolgokat találni, mondhatnám nem kicsit provokatívnak is. Minden csak nem átlagos. Talán azért érzi átlagosnak őket, mert ezt szeretik, ilyenek.
Oktatás. Ugyanúgy megvan az esély a külföldi (ezek szerint jobb) tanulásra, miről beszélünk? Pont itt van az, hogy bárki lehet bármi, nem pénzhez kötött. Norvégia költi a legtöbb pénzt arányaiban az oktatásra az unióban.

http://index.hu/chart/2014/01/28/oecd/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=action_ids%3D480140088757147&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

Ami az én szerény véleményem, hogy bármennyire is próbálkozik az író leleplezni a valóságot, azért csak ott él közöttük. Ha nem tetszik tovább kell állni. Ez sem tökéletes "vidék", ellenben mutasson bárki valami jobbat. Nyilván itt északon is küzdenek különböző kihívásokkal, amikre jó lenne megoldást találniuk. Mindenki a bevándorlókra gondol elsőnek, igaz? Én egyszerűen bizonyos feltételekhez kötném. Mondjuk két éven belül (főleg, hogy biztosítva van hozzá minden) a nyelvvel egy bizonyos szintre eljutni, vagy bármi olyan, amiért igenis tenni kell, és akinél ez nem látszik, nem akar az északi "csoda" részévé válni. Jó tudom, semmi sem ilyen egyszerű, de valamihez kötnie kell nemsokára a fejlett nyugatnak a bevándorlást. Mondjuk nem is annyira a bevándorlást, mert a bevándorlók elvileg dolgozni mennek, és csak 3 hónapig lehet lenni munka nélkül, hanem inkább a menekülteket.
Aztán egyszer már írtam arról, hogy hol a legjobb élni. Ugye ez nagyon összetett dolog, és ez alapján nincs is legjobb hely. Mondjuk úgy ideális esetben az ember a legjobb kompromisszumot keresi, és ideális esetben meg is találja. Vajon az emberek hány százaléka tud tudatosan "élőhelyet" keresni saját magának? Tehát aki minden érvet és ellenérvet összegyűjt, csinál egy halmazt és a közös metszet adná a tuti lakhelyet. De pont ezért rengeteg szuper, és rengeteg élhetetlen hely van a világban. Magyarország egyre inkább az utóbbi felé süllyed, nem csak a politika, hanem az emberek miatt is. És a legtöbben pedig megmaradnak abban a környezetben, ahová születnek. Ez sem baj, nem azért írtam, csak ha eljátszunk a gondolattal, ki mit választana?
Mi a fontos? Család? Munka? Szórakozás? Biztonság? Kultúra? Jövő? Azt hiszem mindegyik fontos, maximum a sorrend lehet mindenkinek más és más. Ha én ezt levezetem, nem sorrendben csak ahogy esik alapon, akkor... Család, ezért mentünk ki, sajátos (de sajnos nem egyedi) helyzetünk megkívánta. Munka, őszintén? Nem érdekel. Olyan szinten nem, hogy csináltam sok mindent odahaza, csak sajnos egy idő után elveszett a érdeklődés, mert nem volt egyensúly a tett, és az eredmény között. Ez igaz az otthoni munkák nagy részére. Én itt kint azt fogom csak nézni, hogy a munka arányban áll-e a "jutalommal". És körbenézve a legtöbbre ez itt igaz. És ez a "nemmindegy". Sőt igazából ez a lázító, hogy ugyanaz a munka itt normális életet teremt, odahaza ezt nagyon kevés tisztességes munkáról mondhatjuk el sajnos.


http://www.investor.hu/news/20140124-a-norvegoknal-mindenki-milliomos.html
Olvastam az egyik észrevételt, mi lesz ha a sok-sok részvény egy gazdasági összeomlás végett semmis lesz? Érdemes lenne utánanézni milyen cégeknél van részesedésük. Nem hiszem, hogy lutriznának. 
http://www.investor.hu/news/20131009-mindenkit-lenyomott-norvegiaban-a-tesla.html
Egy másik pedig arról írt, hogy a nagy "zöld" Norvégok nem járnak tömegközlekedéssel és folytathatnánk. Azért a fenti link mutatja, azért bennük megvan ez. Hol van ilyenre még példa? Ettől függetlenül én is látom a kettősséget. Egyik oldalon az elektromos autók (itt nálunk is több Nissan Leaf, és egy Tesla van), a másikon pedig a brutális amerikai "rombolók". Viszont ezek funkciót látnak el, nem feltétlen csak divatcikkek.

Sokat lehetne még minden pontról külön külön is vitázni, lehet a saját verziómat, víziómat is megírom a konkrét itteni élettel kapcsolatban. Úgyis ez a lényeg. A saját benyomás, bár az is igaz, hogy ez pedig szubjektív egy dolog. Így a negatív érzés is az, csak ha valami nem tetszik, akkor el kell menni máshová, mert mi "újak" miatt nem fognak megváltozni... és ez szerintem jó. Erre valaki okos biztosan mondaná, hogy ja, meghunyászkodni, mi? Nem nem, csak megkeresni azt a helyet, ahol az ember magának érzi a gondolkodásmódot. Ez nem meghunyászkodás. Sokan azért indultak útnak otthonról, mert egyszerűen nem voltak már képesek elviselni az otthoni társadalmat. A határátkelőn sok ilyet olvasni. Nem nehéz azonosulni velük.
És a blogon már megemlített két elemzés, ami előrevetítette a mostani, itteni (északi) gondolkodásmódot. Továbbgondolva, van ennél normálisabb társadalmi rendeződés? És ebben Nyugat-és Közép Európa eléggé hasonlít egymásra. Nem sok hely vetekszik ezzel, ez viszont nagyon nem jó, nem itt az északiaknak, hanem mindenki másnak... és még mindig azt mondom, hogy ebben a vallásnak is nem kicsi szerepe van... még majd lesz mit mondanom...

http://pogi.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=170687&bejcim=A_norveg_minta&todo=/
http://pogiblog.postr.hu/cimke/Norv%C3%A9gia
http://pogiblog.postr.hu/a-sved-joleti-modell

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések