csoda történt!!!

Hát ja... Nem számolva a napokat, de utoljára még valamikor decemberben volt szerencsénk egy kis D-vitaminhoz. Igen kérem szépen, végre sütött a nap. Már picit besüt (kb. 11 körül) Eidfjordba is, de napért azért még mindig nem árt felmászni a hegyre. Ez a napmentes időszak egyébként erős széllel is járt, folyamatosan átlag 50-60km-es széllel. Volt mikor 100 felé járt, volt rá példa, hogy a Hardangerbrua (híd) le volt zárva. 28m/s (100km/h) szélnél lezárják. A Hardangerviddán pedig folyamatos volt a lezárás, ill. a konvojos közlekedés. Megnyitva talán nem is volt ezen időszak alatt. Az utolsó 3-4 hétben a fagy is megjött Eidfjordba, -2-3 fok volt ugye erős széllel. Ma voltunk végre újra fenn a hegyekben (4 hét után), mert mondanom sem kell, hogy ez a szél és hideg folyamatos felhővel járt. Nem volt napsütés, odafenn pedig végig -10 fok körül, erős széllel, hőérzetre -20 volt kb. Barnabás szánkóban, nem hinném, hogy jól érezte volna magát. 
Viszont ma arra ébredtünk +8 fok, és csökkent szél. Fel is indultunk, jónak nézett ki sütött a nap. Felérve természetesen erősebb szél (lesz róla kép), és hozott egy jó kis hófelhőt. Nap elbújva, mi lesz így. Mondtam várjunk egy picit lehet elfújja a szél. Odébb mentünk egy másik helyre, és mire odaértünk csodás napsütés lett belőle. Tehát végre tudok egész jó fotókkal szolgálni, és végre kicsit feltöltődtünk napfénnyel.
Egyébként pont ennek a fjordnak a fekvése olyan, hogy a keleti-nyugati szél pont akadálytalanul "végigrohan" rajta. Elmondások szerint télen van ilyen időszak mint most volt, hogy hetekig erős-viharos a szél. Csodás! Állítólag réges-régen ez 10 hétig is eltartott. Azért kibírható, valamit valamiért amúgy meg. Tehát jönnek a képek folyamatosan feltöltve...

 Ez még szombaton készült, akkor még tartott a "zord" idő, így kitaláltuk, hogy átmegyünk Ulvikba, mert az védettebb helyzetben a széltől. A hídon (onnan tudom, mert kiírják, 21m/s-os szél volt) még viharos szél, Ulvikban azért jóval kisebb, bár naphoz nem volt szerencsénk. Csak pár kép készült...




 Zöld rendszámos "céges" autó, ja persze... azért egy ilyet elfogadnék, a divatos telekjárók (SUV, SAV) helyett egy normális terepjárót.
 Vízszintesen esett a hó...
 Nem is tűnik nagynak a Discovery-n a 22-es felni, vajon mennyi egy 285/30 22-es szöges téligumi?

Első próba sikertelen volt, szánkón telibe kapta Barnaby a havat, nem jött be neki...

Negyed órával, és kb. 8km-rel odébb...







Jól látszik, hogy mi itt egy majdnem szélcsendes helyet találtunk, ellenben a védtelen helyeken...





ide ez sem árt...






a háttérben kavarog a hó rendesen...





Barnabásnak tetszett itt, nem csoda...















Ezt használják, mert van rajta hólánc, és elég új gumi is...




Jajjj, ha így kellene ide hazacsúszni, kibírnánk...







szép munka, már csak festeni kell, szerintem nem egy rossz hytte

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések