rén a joker


Milyen érdekes egy cikk.

http://www.origo.hu/kornyezet/20161225-a-renszarvas-populacio-legelesi-szokasai-kozvetett-modon-befolyasoljak-a-sarkvideki-klimat.html

http://index.hu/tudomany/2016/12/26/eszkimoorszag_alol_kiolvad_a_jeg/


Az jutott eszembe, vajon ezért is van annyira szélsőséges idő és hideg a Hardangerviddán? Bár azért ez elég messze van az északi sarkkörtől, de csak itt él Európa legnagyobb vad rénszarvaspopulációja (kb. 12.000 példány, de pontosan nem tudni). És itt is jól megfigyelhető, hogy szinte csak zúzmók, mohák nőnek, cserje is alig, vajon a rénszarvasok miatt?

Nyílván nem, inkább az átlagos 1.200m-es magasság okozta hideg klíma miatt. Mondjuk jobb, ha nem okoskodom, de ezen cikk okán érdekes lenne ezt is pontosan tudni. Mindegy, a lényeg, általában 10-15 fokkal hidegebb van, mint itt lent nálunk. 

Következtetés, ahol meleg van, mindenhova rénszarvas kell!


Annyiban érdekes még, hogy a sarkköröknél az olvadás sokkal nagyobb mértékű, mint a föld többi részén. Így a rénszarvasok ezek szerint az egész bolygó befolyásoló tényezői. Miért nem tenyésztenek akkor többet belőlük?

Na jó, nem trollkodom szét telejesen ezen fontos kérdést, és különben meg tök érdekes, hogy mennyi mindent kutatnak a jövőnk végett.


http://index.hu/kulfold/2017/01/08/nagyon_megdolt_a_hidegrekord/
Vicces, de ezért is a rénszarvasok a felelősek?


Nem láttam, de ha már katasztrófa, akkor egy norvég filmben,  fjordba "boruló" hegy okozta cunami.

Ami eszembe jutott erről a filmről, egy másik film. Mégpedig a Simadalban (ugye 9 km ide) lévő vízi erőmű látogatásakor. Úgy működi kegyébként ez a látogatás, hogy busz visz be a hegybe, ott pedig nagyjából megmutatják, hogyan is működik az erőmű. A dolog végeztével van egy kis külön mozi, ahol az építkezést, és Simadal múltját is bemutatják, egy jó fél órás filmben, nagyon izgalmas egyébként (angol és norvég turnusok is vannak).
Egy kissé hasonló katasztrófa volt kb. 100 évvel ezelőtt Simadalban. Akkor az történt, hogy fenn a hegytetőn volt egy elég nagy tó, ami alól egyszer csak eltűnt a hegy (leomlott), és elmosta az egész falut. Nem tudom hányan haltak meg, de nem sokan éltek akkor ott (most sem). Arra nem emlékszem, hogy mozgó kép is volt-e, vagy csak fotók.
Egy szó mint száz, lehet mégis az alföldön a legjobb? 



                                          
Itt pedig a norvég művészet, szabadság egy látványos kifejezése. Sok ilyet még, ha lehet kérnem.
Nem hallgattam, csak néztem, de a képi világ szerintem jó, Nem tudom nem észrevenni például amikor három burkás (vagy miaszar), szelfiző muszlim nő mellett teker el, meztelenül, szabadon...




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések